A szlovénok ezúttal is kifogtak hokisainkon

Vágólapra másolva!
2012.04.18. 19:55
null
Telt ház előtt léphetett jégre a két válogatott (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A Ljubljanában zajló divízió 1-es A-csoportos jégkorong-világbajnokság harmadik fordulójában a házigazda szlovén együttes három góllal nyert Magyarország ellen. A gyors találattal vezetéshez jutó házigazdák jól – nálunk lényegesen jobban – sáfárkodtak emberelőnyös perceikkel, nekünk semmi sem sikerült, és még a bírók sem szimpatizáltak velünk. Szlovénia továbbra is hibátlan, mi hat ponttal a harmadik helyen állva várhatjuk az osztrákok elleni csütörtöki mérkőzést.


AZ ONLINE TUDÓSÍTÁST ITT OLVASHATJA!

A házigazdák a briteket egy (3–2), a japánokat két góllal (4–2) győzték le. Mi Japán ellen négy (5–1), majd Ukrajna ellen két góllal (3–1) nyertünk. Szerdai ellenfelünk az utóbbi években rendre borsot tudott törni az orrunk alá: a 2007-es és a 2010-es feljutást is ellenük buktuk el. Mindkettőt Ljubljanában. Végül ezüstérmes csapatuk mindkétszer 4–1-re kapott ki az elitbe így feljutó szlovén vendéglátóktól.

A szerdai játéknapon a britek hosszabbításban győzték le Ukrajnát, a japánok szétlövésben Ausztriát. A győztesek első pontjaikhoz jutottak, az ukránok harmadszor kaptak ki, de ezúttal legalább egy pontot begyűjtöttek. Két győzelem után a feljutásra pályázó osztrákok először veszítettek pontot, mindjárt kettőt.

1. harmad

Telt ház előtt kezdődött el a mérkőzés. A magyar kapuban Bálizs Bence, a szlovénekében Robert Kristan áll. Óriási iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét kapu elé lendületesen érkeztek meg a támadók – a magyar előtérben még kakaskodásra is sor került –, de a kapusoknak sok dolga nem akadt. A 3. perc végén aztán vezetést szereztek a házigazdák. Némi korongjáratás után Robert Sabolic püfölte rá a korongot jobbról, középen a sűrűben mintha Rok Ticar beleért volna, de csak zavart, mert a gólt előbbinek írták be. Bálizs nem sokat láthatott a lövésből, a korong a lábvédő alatt siklott el. (1–0).

Hegyi Ádám kiállítását követően nem sokkal később két percig emberhátrányban játszhattunk, ellenfelünk kapuvasig, Bálizs két bravúros védésig, Horváth András egy remek blokkig jutott, így nem változott az eredmény. A kapott gól, az emberhátrány és a házigazdák lelkesedése az elején megfogott minket, nem tudtunk kibontakozni, de még ígéretesnek tűnő támadást sem vezetni.

A 8. perc elején Horváth egy kapunk előtti kakaskodás után szlovén párjával ülhetett le a büntetőpadra, de a bedobást követően Hegyit ismét – ezúttal kicsit túl szigorúan – kiállították, négy a három ellen támadhattak a házigazdák. Záporoztak a lövések, de kapkodtak a szlovénok, sokszor lőttek a kapunk mellé, így maradt az egygólos különbség.

Ales Music a 10. percben fogásért a magyar kapu előtt állíttatta ki magát, így emberelőnyben lehettünk két percig. Azonban hiába rendezkedtünk be állandóra a szlovén harmadban, és okoztunk több kellemetlen pillanatot riválisunknak – két honosított támadónk, Sikorcin Ladislav és Mihály Árpád volt a legaktívabb –, nem sikerült egalizálnunk. De legalább ott jártunk…

A játékrész hajrájában kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Bálizsnak nem nagyon akadt dolga, annak ellenére, hogy a szlovénoknál többet volt a korong. A mi gyors kontráink viszont nagyobb veszélyt hordoztak: előbb Galanisz Nikandrosz és Magosi Bálint feltűnése okozott gondot, majd Kovács Csaba veszélyeztetett. A hajrá egyértelműen a miénk volt: Galanisz lövése után Vas Márton húzta meg a jobb szélt, lövését bravúrral hárította Kristan. A Vast közben hátulról feldöntő szlovén védő cselekedete büntetlen maradt, nem úgy Horváth megmozdulása, így 19:56-nál ismét emberhátrányba kerültünk.

2. harmad

Izgalmas pillanatokat élhettünk át a harmad elején emberhátrányban, de rápihentünk a szlovén fórra, így sokat dolgozva és korcsolyázva tartottuk az eredményt. Ticar lövése jött ki Bálizsról, az érkező Ziga Jeglic viszont kapusunkba és az utóbbi védelmére kelő Szélig Viktorba is belekötött, mehetett le a büntetőpadra. Két percre kapujuk elé szögeztük a szlovénokat, érett, de sajnos elmaradt az egyenlítés, újabb magyar fór maradt kihasználatlan.

A 26. percben Sofron István léphetett ki ziccerben, de nem tudta elhúzni a korongot a csel után a jól spárgázó Kristan lába mellett. A házigazdák a 27. percben kettős emberelőnyből tudták növelni az előnyüket. Ladányit és Tokaji Viktort egyszerre állították ki, az öt a három ellen felálló szlovénok nem sokat vacakoltak: Blaz Gregorc távolról a bal alsóba vágta a korongot (2–0). Egy emberünk visszajött, de még így is fórban támadhattak a házigazdák, akik a 28. perc elején újabb góllal sokkoltak minket. Sabahudin Kovacevic távoli lövésébe a kapu előtt bravúrosan szúrt bele David Rodman(3–0).

A 29. percben Music másodszor ült ki kényszerből pihenni, két percig megint óriási erőfeszítéseket tettünk a gólért, de hiába a magyar tűzijáték, Kristan eszén és képességein nem tudtunk túljárni, pedig próbálkoztunk rendesen. Ismét kiegyenlített mezőnypercek következtek, de mindkét kapusnak bravúrt kellett bemutatni. A hajrában ismét emberelőnyben játszhattunk – a változatosság kedvéért a rutinos szlovén kapitány, Tomas Razingar is mi kapunk mögött szabálytalankodott –, de újfent nem tudtunk élni a lehetőséggel, és ezúttal olyan nagy nyomást sem tudunk gyakorolni az ellenfélre.

A szlovén kapitányt Andrej Tavzelj váltotta a büntetőpadon, de a magyar szépítés helyett újabb gólt szerezhetett volna az ellenfél. Kettő az egyes kontrát vittek a házigazdák, a lövés Bálizsban veszett el, de végül átcsorgott alatta a korong, amely eljutott a gólvonalig. Jöhetett a videobíró, majd érvénytelenítették a találatot. Maradt a cseppet sem reményt keltő közte három.

3. harmad

Változatlan lelkesedéssel vetettük bele magunkat a küzdelembe, ami nem csoda: körbeverés esetén a gólkülönbség is döntő lehet. A harmadik felvonás elején gyorsan kettős fórhoz jutottak a házigazdák: Vas János után fél perccel Tokajinak kellett kiülnie, és kisvártatva Sille Tamás is csatlakozhatott hozzájuk. Utóbbi tízperces fegyelmit is kapott.

Végkép elvesztettük a fonalat, Láda Balázst is kiállították, így hiába védett többször Bálizs bravúrosan, a sokadik szlovén löket ellen a 48. percben már kapusunk is tehetetlen volt. Mitja Rrobar és Rok Ticar kényszerítőzött a magyar harmadban, végül a jobb oldalról utóbbi suvasztotta be a korongot a magyar kapuba (4–0).

Az 51. percben Vas Márton révén csak begyötörtük a szépítő gólunkat. Ladányi vitte be a korongot a palánknál a jobb oldalon, középre játszott, ahol érkezett a sortárs, az idősebbek Vas fivér megnézte a rövid, bal felsőt, majd ki is pókhálózta azt (4–1).

A Sikorcin, Horváth, Tokaji trió aktív részvételével parázs erőfitogtatás alakult ki a kispadok előtt, a bírók párost adtak, fegyelmivel, így öt az öt ellen maradtak a jégen a csapatok. De nem sokáig, mert fórban játszhattunk, ám ekkor már nem sok erőnk volt a mindent elsöprő támadásokra, így nem tudtunk még jobban felzárkózni.

MÉRKŐZÉS UTÁNI NYILATKOZATOK
Kevin Primeau, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: „Túl sok kiállítást kaptunk, ennek egyik része jogos volt, a másik része nem, a szlovén csapat pedig van annyira jó, hogy ezeket az emberelőnyöket belője. Mindez a hazaiak részéről remek kapusteljesítménnyel párosult. A mérkőzés egyik fordulópontja volt, amikor 1–0-s hazai vezetésnél Sofron István kihagyta a szólót, majd utána rögtön kettős emberhátrányba kerültünk és két gyors gólt kaptunk.”
Bálizs Bence, a magyar válogatott kapusa: „Buta gólokat kaptunk, de tény, hogy a szlovénok ma jobbak voltak. A helyzetkihasználásuk révén nyerhettek. Sajnálom, hogy nem tudtam győzelemhez segíteni a csapatot.”
Vas Márton, a magyar gól szerzője: „Túl sok kiállítást szedtünk össze, és többet kellett volna korcsolyáznunk. Ez a kettő okozta ma a vesztünket. Nem szabad megtörnünk, csütörtökön le kell győznünk az osztrákokat, hogy életben tartsuk álmainkat. A mai nap is bebizonyította, hogy bárki ellen lehet győzni.”
Hári János, a magyar válogatott támadója: „Sajnos így alakult. Ők belőtték a helyzeteiket, mi nem. A rengeteg emberhátrányunk sok erőt kivett belőlünk, de remélem, gyorsan tudunk regenerálódni, mert csütörtökön is nehéz mérkőzés vár ránk.” (MTI)
ÚJRA KELL TÖLTŐDNÜNK – HÁRI

SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 4–1

JÉGKORONG, DIVÍZIÓ 1-ES VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT, LJUBLJANA
3. FORDULÓ
SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 4–1 (1–0, 2–0, 1–1)
Ljubljana, 9535 néző. V: Ravogyin (orosz), Kaderli (svájci), Leermakers (holland)
SZLOVÉNIA: KRISTAN – ROBAR, GREGORC, JEGLIC, TICAR, SABOLIC – Pavlin, Kranjc, D. RODMAN, Music, M. Rodman – Tavzelj, Kovacevic, Razingar, Hebar, Pajic – Dervaric, Golicic, M. Hocevar, E. Pance, Z. Pance
MAGYARORSZÁG: Bálizs – Horváth A., Tokaji, Sofron, Vas M., Ladányi – Hegyi Á., Szélig, Vas J., Hári, Mihály Á. – Sille, Pozsgai, Bartalis, Sikorcin, Kovács Cs. – Láda B., Benk, Galanisz, Magosi
Gólszerzők: 2:55 Sabolic (Gregorc – 1–0), 26:13 Gregorc (Robar – kettős ee., 2–0), 27:09 D. Rodman (Kovacevic –ee., 3–0), 47:27 Ticar (Robar – ee., 4–0), 50:25 Vas M. (Ladányi – ee., 4–1)
Kiállítások: 26, ill. 26 perc + 10 perc fegyelmi (Sille)
KORÁBBAN
Ausztria–Japán 3–4 –szétlövéssel (1–0, 1–2, 1–1, 0–0, 0–1)
Ukrajna–Nagy-Britannia 3–4 – h.u. (1–0, 2–3, 0–0,0–1)
AZ ÁLLÁS
1. Szlovénia33 11– 59
2. Ausztria32115–117
3. MAGYARORSZÁG321 9– 66
4. Nagy-Britannia312 9–132
5. Japán312 7–122
6. Ukrajna312 8–121
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik