THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.05.10 23:34 Frissítve: 2017.05.11 09:32

Szívás – Thury Gábor jegyzete

 

A Fehérvár AV19 egyik meccse előtt derült ki, Sofron István nem állhat klubja rendelkezésére, de nem azért, mert a jéghokis fizikailag nincsen rendben, hanem egy pozitív doppingminta kényszerítette képletesen térdre. Illetve csak fél térdre, mert fél év eltiltást kapott, június 15-én már jelentkezhet edzésre.

 
Sofron István féléves eltiltást kapott
Bűn és büntetés

Ezzel itt pontot tehetnénk az ügyre, akár azzal is, hogy a lónak négy lába van, mégis megbotlik. Vagy a másik sommás marhaságot is citálom: az élsportoló is ember, neki is ki kell olykor engednie a gőzt. Igen, csak amíg egy jó könyvelő azt és annyit iszik ilyenkor, amennyit akar, vagy rápippant egy spanglira, uram bocsá, valamilyen „segédanyaggal" felpörgeti magát, egy sportolónak tisztában kell lennie azzal, hogy a piát leszámítva a tudatmódosítók gyakorlatilag a tényleges doppingszerekkel esnek egy kategóriába – már ami a bűn elkövetése után bűnhődést illeti. Innentől kezdve az élsportolónak egy választása van, ha öröm vagy bú okán ki akarja ereszteni a gőzt. Mivel Sofi nem így cselekedett, vélhetjük úgy, hokis játékintelligenciája nagyobb, mint a „szárazföldi".

De van az éremnek egy másik oldala is: az ukrajnai vb-n igencsak szükség lett volna Sofira. Vele sokkal erősebbek lettünk volna, persze az ötödik helynek nincsen ellenpróbája. Nem vitás, hogy az egyik legjobb hokisról van szó, aki – és talán ez a legnagyobb baj az egészben – sok kissrác példaképe.

Ebből az aspektusból nézve nem irigylem a klubját. Tudása alapján szerződést kellene hosszabbítani vele, csak éppen akadémia is működik Fehérváron. Nehéz megmagyarázni, hogy tudása alapján példakép, viselkedése alapján kevésbé. Meg aztán mi a garancia arra, hogy aki egyszer kísértésbe esett, többször nem teszi. Ez elvileg fel sem vetődhetne – de mint lásd fent, mégis.

Szívás ez mindenkinek.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.04 12:52:32

Jégkorong nemzetisport.hu

Triplázna a Penguins, Kína és Európa is kap hokimeccseket, az olimpia azonban háttérbe szorul.

2017.10.02 23:57:29

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Vlagyiszlav Tretyjakot nem izgatja, hogy az NHL-esek nem lesznek ott Pjongcsangban.

2017.09.30 20:42:02

Jégkorong KOHÁN GERGELY, SZŰCS ANDRÁS

Alkalomhoz illő gálameccsen múlta felül a '95-ös világbajnokokat Pat Cortina válogatottja.

2017.09.29 23:53:41

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nagyapáink, apáink és saját hőseink is jelen lesznek.

2017.09.21 08:26:39

Jégkorong KOHÁN GERGELY

A magyar válogatott támadó nem illet bele az edző elképzeléseibe, ezért tért haza.