SZŰCS ANDRÁS 2017.05.11 08:45 Frissítve: 2017.05.11 16:50

Bűn és büntetés – Fehérváron értékelik Sofron helyzetét

Statisztikailag féléves eltiltást kapott, a gyakorlatban csak egy – már lejátszott – világbajnokságot bukott el Sofron István, aki még az év elején akadt fenn a doppingteszten. Júniusban ismét sportolhat, augusztustól már versenyezhet.

Sofron István a kényszerpihenő alatt átgondolhatta a történteket (Fotó: Szabó Miklós)

 

 
Szívás – Thury Gábor jegyzete

Immár tehát hivatalos, ami egyébként is kitalálható volt: Sofron István az a válogatott jégkorongozó, aki doppingvétséget követett el, a pozitív mintája volt az oka, hogy február óta nem játszott klubjában, majd a válogatott keretbe sem hívták be.

Viszont a következő idénynek gond nélkül nekivághat.

A történet 2017. február 15-én kezdődött, amikor a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) és a Fehérvár AV19 negyedóra különbséggel jelentetett meg közleményeket. Az MJSZ azt írta, hogy „az egyik válogatott játékos szervezetében tiltott szert találtak”, de név nélkül, a Fehérvár pedig azt, hogy „Sofron István nem áll Benoit Laporte vezetőedző rendelkezésére, mert a játékos oldalán a mérkőzésen történő részvételhez szükséges alapvető feltételek maradéktalanul nem teljesültek”, de indoklás nélkül.

A kettőt persze azonnal összekötötte mindenki, és a sejtést csak megerősítette, hogy áprilisban a világbajnokságra összehívott több mint nyolcvanas válogatott keretbe sem került be, noha 2010 óta az összes vb-n szerepelt, továbbá 100 válogatottsága során 82 pontot szerzett, amivel ő lenne a listavezető az aktív válogatottak között – ha aktív volna…

A lényeg viszont az MJSZ szerda délelőtti közleménye, amelyben ez áll: „A Nemzeti Doppingellenes Szervezet (Hunado) doppingbizottsága határozata ma emelkedett jogerőre. Ebben megállapította, hogy Sofron István gondatlan volt, és doppingvétséget követett el, ezért 6 hónapig versenyrendszerben szervezett vagy sportszövetség, sportszervezet versenynaptárában egyébként szereplő versenyen és sportszervezet, szövetség által szervezett edzésen, edzőtáborban nem vehet részt. A doppingellenes tevékenység szabályairól szóló kormányrendelet értelmében az eltiltás hatálya 2017. augusztus 15. napján szűnik meg, sportszervezeti, illetve szövetségi edzéseken pedig 2017. június 15. napjától vehet részt a sportoló.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Sofron már a rendszerint augusztus első napjaiban kezdődő jeges felkészülésen is részt vehet, csak a késő tavaszi-nyár eleji száraz edzéseit nem végezheti klubbal, de azt egyébként is egyénileg szokás. Magyarán nem veszített semmit – már ha a mieink ötödik helyezésével záruló divízió 1/A-vb-t-nem számítjuk, és a morális kérdéseket sem feszegetjük...

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.17 14:38:16

Jégkorong THURY GÁBOR

A Fradi jégkorongcsapatának egykori válogatott szélsője december 2-án ünnepelte 75. születésnapját.

2017.11.15 22:11:17

Jégkorong JAKAB ÁRPÁD

Lassan minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy világklasszis játékosokat neveljenek ki.

2017.11.10 11:17:00

Jégkorong KOHÁN GERGELY

Amíg a klubidény rövid időre megáll, a legjobb játékosok már fel is kerekednek.

2017.10.29 00:08:18

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. A vetítés néhány képkockával kezdődne, negyven évvel ezelőtti felvételekkel az akkori fehérvári jégpályáról és környezetéről, a kietlen, sivár vidékről, ahol mindig fújt a szél, és bizony, aki nem itta meg a betétes teát, ráfagyott a földlelátóra.

2017.10.04 12:52:32

Jégkorong nemzetisport.hu

Triplázna a Penguins, Kína és Európa is kap hokimeccseket, az olimpia azonban háttérbe szorul.