HIRDETÉS
HIRDETÉS
SZŰCS ANDRÁS 2017.05.11 08:45 Frissítve: 2017.05.11 16:50

Bűn és büntetés – Fehérváron értékelik Sofron helyzetét

Statisztikailag féléves eltiltást kapott, a gyakorlatban csak egy – már lejátszott – világbajnokságot bukott el Sofron István, aki még az év elején akadt fenn a doppingteszten. Júniusban ismét sportolhat, augusztustól már versenyezhet.

HIRDETÉS
Sofron István a kényszerpihenő alatt átgondolhatta a történteket (Fotó: Szabó Miklós)

 

 
Szívás – Thury Gábor jegyzete

Immár tehát hivatalos, ami egyébként is kitalálható volt: Sofron István az a válogatott jégkorongozó, aki doppingvétséget követett el, a pozitív mintája volt az oka, hogy február óta nem játszott klubjában, majd a válogatott keretbe sem hívták be.

Viszont a következő idénynek gond nélkül nekivághat.

A történet 2017. február 15-én kezdődött, amikor a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) és a Fehérvár AV19 negyedóra különbséggel jelentetett meg közleményeket. Az MJSZ azt írta, hogy „az egyik válogatott játékos szervezetében tiltott szert találtak”, de név nélkül, a Fehérvár pedig azt, hogy „Sofron István nem áll Benoit Laporte vezetőedző rendelkezésére, mert a játékos oldalán a mérkőzésen történő részvételhez szükséges alapvető feltételek maradéktalanul nem teljesültek”, de indoklás nélkül.

A kettőt persze azonnal összekötötte mindenki, és a sejtést csak megerősítette, hogy áprilisban a világbajnokságra összehívott több mint nyolcvanas válogatott keretbe sem került be, noha 2010 óta az összes vb-n szerepelt, továbbá 100 válogatottsága során 82 pontot szerzett, amivel ő lenne a listavezető az aktív válogatottak között – ha aktív volna…

A lényeg viszont az MJSZ szerda délelőtti közleménye, amelyben ez áll: „A Nemzeti Doppingellenes Szervezet (Hunado) doppingbizottsága határozata ma emelkedett jogerőre. Ebben megállapította, hogy Sofron István gondatlan volt, és doppingvétséget követett el, ezért 6 hónapig versenyrendszerben szervezett vagy sportszövetség, sportszervezet versenynaptárában egyébként szereplő versenyen és sportszervezet, szövetség által szervezett edzésen, edzőtáborban nem vehet részt. A doppingellenes tevékenység szabályairól szóló kormányrendelet értelmében az eltiltás hatálya 2017. augusztus 15. napján szűnik meg, sportszervezeti, illetve szövetségi edzéseken pedig 2017. június 15. napjától vehet részt a sportoló.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Sofron már a rendszerint augusztus első napjaiban kezdődő jeges felkészülésen is részt vehet, csak a késő tavaszi-nyár eleji száraz edzéseit nem végezheti klubbal, de azt egyébként is egyénileg szokás. Magyarán nem veszített semmit – már ha a mieink ötödik helyezésével záruló divízió 1/A-vb-t-nem számítjuk, és a morális kérdéseket sem feszegetjük...

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.17 18:37:17

Jégkorong nemzetisport.hu

Az amerikaiak a cseheket, a svédek szoros meccsen a letteket győzték le a vb negyeddöntőjében.

2018.05.02 23:08:53

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A múltidézés azért fontos, mert szem előtt illendő tartani a különbséget. Ma már nem lehet panasz a körülményekre, a feltételekre, más tehát a mérce – a múlt heti budapesti hoki-vb-nél is.

2018.04.30 14:55:45

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Mivel nem bírtuk ki azt a 15 másodpercet, máris elkezdhetjük a gondok felfejtését.

2018.04.28 23:59:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem sikerült a feljutás, megint nem, ráadásul újra a saját pályánkon.

2018.04.28 19:42:18

Jégkorong nemzetisport.hu

A britek kétgólos hátrányból egyenlítettek, a magyar csapat még büntetőt is hibázott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS