SZŰCS ANDRÁS 2017.05.11 08:45 Frissítve: 2017.05.11 16:50

Bűn és büntetés – Fehérváron értékelik Sofron helyzetét

Statisztikailag féléves eltiltást kapott, a gyakorlatban csak egy – már lejátszott – világbajnokságot bukott el Sofron István, aki még az év elején akadt fenn a doppingteszten. Júniusban ismét sportolhat, augusztustól már versenyezhet.

Sofron István a kényszerpihenő alatt átgondolhatta a történteket (Fotó: Szabó Miklós)

 

 
Szívás – Thury Gábor jegyzete

Immár tehát hivatalos, ami egyébként is kitalálható volt: Sofron István az a válogatott jégkorongozó, aki doppingvétséget követett el, a pozitív mintája volt az oka, hogy február óta nem játszott klubjában, majd a válogatott keretbe sem hívták be.

Viszont a következő idénynek gond nélkül nekivághat.

A történet 2017. február 15-én kezdődött, amikor a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) és a Fehérvár AV19 negyedóra különbséggel jelentetett meg közleményeket. Az MJSZ azt írta, hogy „az egyik válogatott játékos szervezetében tiltott szert találtak”, de név nélkül, a Fehérvár pedig azt, hogy „Sofron István nem áll Benoit Laporte vezetőedző rendelkezésére, mert a játékos oldalán a mérkőzésen történő részvételhez szükséges alapvető feltételek maradéktalanul nem teljesültek”, de indoklás nélkül.

A kettőt persze azonnal összekötötte mindenki, és a sejtést csak megerősítette, hogy áprilisban a világbajnokságra összehívott több mint nyolcvanas válogatott keretbe sem került be, noha 2010 óta az összes vb-n szerepelt, továbbá 100 válogatottsága során 82 pontot szerzett, amivel ő lenne a listavezető az aktív válogatottak között – ha aktív volna…

A lényeg viszont az MJSZ szerda délelőtti közleménye, amelyben ez áll: „A Nemzeti Doppingellenes Szervezet (Hunado) doppingbizottsága határozata ma emelkedett jogerőre. Ebben megállapította, hogy Sofron István gondatlan volt, és doppingvétséget követett el, ezért 6 hónapig versenyrendszerben szervezett vagy sportszövetség, sportszervezet versenynaptárában egyébként szereplő versenyen és sportszervezet, szövetség által szervezett edzésen, edzőtáborban nem vehet részt. A doppingellenes tevékenység szabályairól szóló kormányrendelet értelmében az eltiltás hatálya 2017. augusztus 15. napján szűnik meg, sportszervezeti, illetve szövetségi edzéseken pedig 2017. június 15. napjától vehet részt a sportoló.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Sofron már a rendszerint augusztus első napjaiban kezdődő jeges felkészülésen is részt vehet, csak a késő tavaszi-nyár eleji száraz edzéseit nem végezheti klubbal, de azt egyébként is egyénileg szokás. Magyarán nem veszített semmit – már ha a mieink ötödik helyezésével záruló divízió 1/A-vb-t-nem számítjuk, és a morális kérdéseket sem feszegetjük...

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.02 00:07:19

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A hitelesség a személyiségből, a kimondott szavakból és az azokat követő tettekből fakad, a sportolóknak pedig nagyon kifinomultak az érzékelőik, azonnal megérzik, ha valami nincs rendben, és ha a tréner kicsit is hiteltelen, az máris befolyásolhatja az eredményességet.

2018.02.10 00:27:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

Visszatérés: Sofron István az eltiltása és az átigazolása után először lép jégre Fehérváron.

2018.02.09 23:25:45

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Az vesse rá az első követ, aki még sosem hibázott.

2018.01.24 00:03:43

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hol van már a magas ló, amelyen réges-régen ültek?

2018.01.12 15:11:25

Jégkorong KOHÁN GERGELY

A DVTK már azzal óriási fegyvertényt hajtott végre, hogy magyar csapatként legyőzte a szlovák bajnok és ezüstérmes Nitrát.