S. TÓTH JÁNOS 2020.02.29 23:05 Frissítve: 2020.02.29 23:11

Ördögök a pokolban – S. Tóth János jegyzete

 

Az Erste Bank Liga, az osztrák központú hokibajnokság honlapján szombaton nemcsak a meccseredményeket, hanem a tabellák állását is percre pontosan nyomon lehetett követni. Magyar szempontból nem volt túl sok izgalom – sajnos. A Hydro Fehérvár egy pillanatig sem állt playoffszereplésre jogosító helyen az est folyamán. Papírforma, mondhatnánk, s valóban.

A gyöngécske alap- és az áthullámvasutazott középszakasz után csodaszámba ment volna, ha a magyar együttes becsusszan a legjobb nyolc közé. A csodák meg már csak olyanok, hogy nem teremnek minden bokorban – nem is lettek negyeddöntősök az „ördögök”. Így aztán a 2007 óta íródó EBEL-mérlegük 5–8-ra romlott, azaz öt playoffrészvétel mellett immár a nyolcadik alkalommal mehetnek az alapszakasz végeztével nyári szabadságra. Igaz, az öt rájátszás sem tartott túl sokáig, rögvest a negyeddöntővel véget is ért.

A 2019–2020-as idénynek jócskán átalakított kerettel s azzal a szándékkal vágtak neki a „volánosok”, hogy a 2018–2019-es bajnokság után újfent beverekszik magukat az első nyolc közé. Szándék és tett azonban nemigen volt egységben. Már az alapszakasz első körét követően is csupán a kilencedik helyen állt Hannu Järvenpää együttese. Ezt még úgy-ahogy elnézték a második fehérvári ciklusát töltő finn edzőnek, az viszont már az állásába került, mikor a Magyar Kupa döntőjében kínos vereséget szenvedett a Fraditól. Mivel a hazai élmezőny csapatai immár három különböző versenysorozatban szerepelnek, a Magyar Kupa maradt az egyetlen terep, ahol évente egyszer eldönthetik, ki az úr a háznál – vagyis a sorozat a honi presztízs miatt (is) fontos.

A csapat élére 2017 végén visszahívott Järvenpää tehát repült, utódja segítője, Antti Karhula lett. A cél viszont nem változott, s ezt az edzőváltást megindokló nyilatkozatában Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke is nyomatékosította. Ám a jelek szerint a csere a kispadon önmagában nem volt elegendő: az „ördögök” pokolra jutottak, ez az idény megy a kukába. Úgy fest, jöhet akár amerikai, akár svéd, kanadai, cseh vagy – mint az az utóbbi időben – finn szakvezető, a Fehérvár nem képes átlépni saját árnyékát. Gyanítható, ez azért nem csak pénzkérdés. Legalábbis erre utalt a csapat alapembere, Kóger Dániel panasza az MK-döntő után, aki szerint az FTC sokkal motiváltabban jégkorongozott a favorit Fehérvárnál…

A függöny lehullt, kezdődhet a sakkjátszma, hogy miképp lehet a Volán válogatottjait tétmeccsek híján tűzben tartani egészen a világbajnokságig. S persze folytatódhat a tépelődés, lehet-e – s miként – kitörni a „szimpatikus statiszta” egyre unalmasabb pozíciójából. Ehhez gyaníthatóan a szerepeket részben újra kell majd osztani – a következő idényre egyelőre nyolc hokisnak van élő szerződése.

2020.09.10 14:56:48

Jégkorong H. Á.

A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2020.07.29 22:09:38

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós.

2020.07.24 22:06:55

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi fordulópont, amikor az utolsó kétkedő hangok is végérvényesen elhallgatnak.

2020.07.16 20:28:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A reményeink szerint elődöntőt is érhetnek a hazai klasszisok.

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.