Megvan az első! Hokisaink kettővel nyomták le a briteket

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2013.04.14. 19:20
null
A szurkolókkal együtt kiharcoltuk az első győzelmünket (Fotók: Mirkó István)
A házigazda magyar jégkorong-válogatott győzelemmel kezdett a Budapesten zajló divízió 1/A-s világbajnokságon, miután az első forduló zárásaként kétgólos sikert könyvelt el Nagy-Britannia ellen. Az ellenfél hiába szerzett vezetést, majd egyenlített később, Nagy Gergő, Vas Márton, Ladányi Balázs és Sikorcin Ladislav góljával küzdelmes meccsen megszereztük a három pontot.

SZAVAZÁS

Ön szerint feljut a magyar jégkorong-válogatott a 2013-as, budapesti divíziós vb-n az A-csoportba?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!

Az összesített mérlegünk pozitív a britek ellen. Az eddigi 27 találkozó közül 15 végződött magyar győzelemmel, egy döntetlen mellett 11 alkalommal szenvedtünk vereséget. Például legutóbb, a tavalyi ljubljanai vb utolsó meccsén 5–4-re kaptunk ki. Igaz, addigra már kiderült, hogy a mieink biztos bronzérmesként végeznek, míg a riválisnak kellett a pont, nehogy kiessen. Nos, mindjárt három ponthoz jutva nyert, nem esett ki, így ellenük kezdhetünk.

Honlapunk szavazói mindenesetre magyar győzelemben bíznak, 97 százalékuk arra tippelt, hogy a magyar együttes hagyja el győztesen a jeget. Ebből 92 százalék ráadásul rendes játékidős, tehát három pontot érő sikert remélt. Csupán három százalék tippelt arra, hogy kikapunk, azon belül pedig egy, hogy pontot sem szerzünk.

Élő zeneszó mellett melegítettek be a felek, majd kezdetét vette a felvezető lézershow, a tábort speciel ez nem zavarta ma a kapu mögött, ők azonnal rákezdtek a méregerős szurkolásra. A mieink fehérben, a britek kékben sorakoztak fel a bemutatásra, illetve a mérkőzésre. Németh Miklós, a honi szövetség vezetője hivatalosan is megnyitotta a vb-t, a drukkerek eközben a házigazdát éltették. Az aréna közben gyakorlatilag megtelt. A színes fóliákból összeállt az élőkép, alighanem ismét felejthetetlen élményhez juttatva ezzel minden jégen lévőt.

Látványos nyitány: így kezdődött a mieink számára a torna (Fotó: Mirkó István)
Látványos nyitány: így kezdődött a mieink számára a torna (Fotó: Mirkó István)

1. harmad

Mint várható volt, Szuper Levente kezdett a kapunkban. A britek (le)támadólag léptek fel, olyannyira, hogy a mi harmadunkban elkövetett szabálytalanság miatt kerültek a 3. percben emberhátrányba. Miután öt a négy ellen úgy mentünk be az ellenfél védelmébe, mint kés a vajba, 40 mp alatt kétszer is veszélyeztettünk, majd kicsit takarékra helyezve magunkat felálltunk, a britek azonban megúszták a két percet. Gólelőnyhöz nem jutottunk, mezőnyfölényhez ellenben igen. Szupernek a 8. percben kellett először megfognia a korongot.

Sikorcint gyötri brit ellenfele (Fotó: Mirkó István)
Sikorcint gyötri brit ellenfele (Fotó: Mirkó István)

A 11. percben hátul nem igazán fogtunk pozíciót, a rálőtt korong lejött kapusunkról, szerencsére az előtte ólálkodó két, felügyelet nélkül maradó brit egyike sem tudott ismételni. Folyamatos volt a játék, kevés a játékmegszakítás, a britek ráéreztek a mérkőzésre, kiegyenlítődött a mezőnyjáték. A 13. percben első zavarónk, Nagy Krisztián került helyzetbe, miután Szélig Viktor hátul ésszel takarított, de Stephen Murphy biztosan fogta az éles szögből meglőtt korongot. Ladányi Balázs, majd Sille Tamás veszélyeztetett, Kovács Csaba éles szögből leadott fonák emelését lekapta Murphy. Viszont mi támadtunk, és ez nagyon jól nézett ki. Nem engedtük kibontakozni az ellenfelet.

A 16. percben Mihály Árpád szerzett korongot, megkerülte hátulról a kaput, de a röviden nem tudta azt behúzni. A kontrából nem kis galibát okozott a rivális, majd fél perc múlva vezetést is szerzett. A 17. perc elején David Phillips a kék vonal jobb oldaláról emelt kapura, Szuper előtt egy páros tusakodás kitakarta a látnivalót, így a korong végül átcsusszant alatta. A végjáték a miénk volt, de hiába nyomtunk, és alakítottunk ki két ígéretes helyzetet is, nem sikerült egyenlítenünk (1–0).

Az első húsz percben mi inkább játszottunk, a britek küzdöttek, mi helyzetekig, lövésekig jutottunk, ők a kevesebből jobban gazdálkodtak, és egy gólt is szereztek.

2. harmad

Ladányi blokkolt testtel egy ékvonalról elengedett bombát, pedig rutinos gólpasszkirályunkat nem erre találták ki. Egy perc után kerültünk emberelőnybe, Sikorcin Ladislav veszélyeztetett először, de a kapu mellé durrantott. Ezt követően majd' egy percig a brit térfélre sem tudtunk átjutni, na de aztán! A 23. percben Ladányi passzolt vissza a sarokból, Nagy Gergő pedig középen, kapásból kilőtte a bal felsőt! Jót tett a játékunknak az egyenlítés, még különben a kedvünknek és az önbizalmunknak. Megint mezőnyfölényt harcoltunk ki, állandó veszélyt jelentve a brit kapura.

A britek nem találták a fonalat – Mihály Árpád kereste és találta meg a testi kontaktust – , nem tudtak akciót kezdeményezni, mi rámentünk a testjátékra, majd a 29. percben megszereztük a vezetést! Formás támadás végén a jobb szélen Vas János tüzelt kapura, a korong lejött Murphyről, a túloldalon a másik Vas, Márton érkezett, aki visszakézből bevágta azt a brit kapuba.


A 30. percben Szirányi Bence szabálytalankodott, először kerültünk emberhátrányba, amit 74 mp alatt váltott gólra az ellenfél. A 31. percben középen két gyors passz után Colin Shieldshez került a korong, aki a ketrec előtt üresen hagytunk, így nem volt nehéz dolga. Ráadásul a gólpassz előtt Benk András szabálytalankodtunk, így ismét emberhátrányban játszhattunk,

Ezt a két percet négy az öt ellen sikerült lehoznunk kapott gól nélkül, majd próbáltunk ismét mezőnyfölényhez jutni, és veszélyeztetni. A 35. percben Hárit lökték palánkra a brit harmadban, amiért mi játszhattunk fórban. A korongot sikerült gyorsan úgy bevinni a brit harmadba, hogy fel is tudtunk állni, de a lövés előtti utolsó passzok pontatlanok voltak, így kezdhettük mindig az építkezést, mígnem lepergett a két perc. Hiába egészültek azonban ki a britek, így is gólt tudtunk szerezni. A 37. percben Ladányi a bal szélen viharzott el, középre adott passza aztán a bal alsóba surrant, középen így fölöslegesen érkezett Sofron István, bár azt alighanem ő sem bánta, hogy csupán zavart kelthetett a berepülésével.

Igazából ki sem élvezhettük a gólt, Vas János a kapuvasnál húzta be azt a passzt, amit Kovács Csabától kapott a túloldalról. Viszont utóbbit videóbírózás után érvénytelennek ítélték, rúgás volt az sajnos, nem húzás… (2–3).

A második harmad annyiban jobban nézett ki számunkra, mint az első, hogy koncentráltabb befejezéssel három gólt is szereztünk. Azért az egyért viszont nagy kár volt, mert a britek kevés veszélyt jelentettek.

Forgalom a magyar kapu előtt: a britek kemény ellenfélnek bizonyultak (Fotó: Mirkó István)
Forgalom a magyar kapu előtt: a britek kemény ellenfélnek bizonyultak (Fotó: Mirkó István)

3. harmad

Tempós hoki, és a magyar kapu előtti kavarodások vezették fel a harmadik felvonást. A 45. percben a remek cseleket bemutató Hári kavarta meg a briteket, Kovács és Vas János is közelről lőhetett, de a blokkban mindkétszer elakadt a korong. Kevesebb veszélyt jelentettünk a briteknél, a korongokat gyorsan elszórtuk, nem tudtunk támadást kezdeményezni. Kovács maradt a jégen egy blokk után, de nem történt nem nagy baj, és sikerült lemennie cserélni.

Szuper előbb mezőnybe öklözte a korongot, majd mamuttal védett, meleg pillanatokat élhettünk át, a megilletődöttségünk, zavarodottságunk mellett mintha erőnléttel is gondjaink lettek volna. Talán emiatt maradt le centikkel Sofron arról a mértani átadásról, amit Vas Jánostól kapott. De ami késett, nem múlt: az 52. percben kettőre nőtt az előnyünk! Hivatalosan is, videózás nélkül. A gólszerző Sikorcint meg ünnepelhette a közönség.

Magyar időkéréssel folytatódott a meccs, majd a korongra a kapuvasnál rátenyerelő Szuperbe szállt bele a nagy lendülettel érkező Matthew Myers. Az 54. percben kettő az egyes kontra után Benk passzát Mihály nem tudta gólra váltani, mert túl közel került a brit kapuhoz, és a lőtt passz is erősen érkezett.

Nagyon nagy küzdelmet vívott a magyar csapat
Nagyon nagy küzdelmet vívott a magyar csapat
DIVÍZIÓ 1-ES VILÁGBAJNOKSÁG, B-CSOPORT, DONECK (UKRAJNA)
1. FORDULÓ
Hollandia–Észtország 5–4
Lengyelország–Litvánia 5–0
Ukrajna–Románia 8–1

Az 55. percben Sofron, majd ugyanabban a támadásban Bartalis lőhetett, kár, hogy a játék áttevődött a mi harmadunkba, ahol Sille Tamás jutott gáncsolásért a kiállítás sorsára. Öt a négy ellen gyorsan felálltak a britek, de jól takartunk és takarítottunk a kapunk előtt. Parázsra sikerült a hajrá.

Széliget azért küldték ki, mert vissza akarta szedni a botját, amit Myers fogott szorosan – de legalább ment a brit is –, a szólót hibázó Sofron pedig kapust és kaput is elvitt lendületből, amiért a védője megfegyelmezte már a jégen, ezért is a magyar bűnhődött.

DIVÍZIÓ 2-ES VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT, ZÁGRÁB (HORVÁTORSZÁG)
1. FORDULÓ
Belgium–Izland 4–1
Spanyolország–Szerbia 3–4
Horvátország–Ausztrália 3–1

A záró két percre így megfogyatkoztunk. A közönség pfujolt, majd felállva, ugrálva kiszurkolta az utolsó másodperceket (2–4).

„Nagyon nehéz volt a kezdés, nagy volt az elvárás a játékosokkal szemben a jó rajt miatt. Az elején még nem mentek be a helyzetek, de végig ragaszkodtunk a taktikánkhoz, és ez eredményre vezetett. Büszke vagyok a csapatomra, és külön köszönet a világ legnagyszerűbb szurkolótáborának” – adott gyors értékelést a meccs után Rich Chernomaz szövetségi kapitány.

SZUPER LEVENTE-INTERJÚ



A TALÁLKOZÓ UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK




DIVÍZIÓ 1/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, 1. FORDULÓ
NAGY-BRITANNIA–MAGYARORSZÁG 2
–4 (10, 13, 01)
ONLINE TUDÓSÍTÁS!
Papp László Budapest Sportaréna, 8500 néző. Vezette: Meszynski (lengyel), St. Jacques (kanadai), Szergejev (szerb), Hull (kanadai)
NAGY-BRITANNIA: Murphy – D. Phillips, Meyers, Myers, Tait, Hill – Lee, Weaver, Peacock, Dowd, Shields – Richardson, Thomas, Clarke, Davies, Lachowicz – Boothroyd, Nell, Farmer, Owen, J. Phillips. Szövetségi kapitány: Tony Hand
MAGYARORSZÁG: Szuper – Sille, Szirányi B., Sofron, Bartalis, Ladányi – Gőz, Horváth A., Hári, Vas J., Mihály Á. – Vas M., Tokaji, Kovács Cs., Sikorcin, Benk – Pozsgai, Szélig, Magosi, Nagy K., Nagy G. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Gól: 16:06 D. Phillips (Tait, Hill – 1–0), 22:09 Nagy G. (Ladányi, Vas M. – ee., 1–1), 28:12 Vas M. (Vas J., Hári – 1–2), 30:52 Shields (Dowd, Weaver – ee., 2–2), 36:37 Ladányi (Nagy K., Szélig – 2–3), 51:52 Sikorcin (Horváth A. – 2–4)
Kiállítás: 10, ill. 10 perc

A FORDULÓ KORÁBBI MÉRKŐZÉSEI
DÉL-KOREA–OLASZORSZÁG 0–4 (0–1, 0–2, 0–1)

JAPÁN–KAZAHSZTÁN 2–5 (1–1, 1–2, 0–2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik