Jégkorong-vb: kazah sikerrel indult a budapesti torna

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.14. 14:35
null
Öt gólt és győzelmet ünnepelhettek vasárnap kora délután a kazahok (Fotók: Jezoviczki Máté)
A kazah jégkorong-válogatott háromgólos győzelmet aratott Japán ellen a Budapesten zajló divízió 1/A-s világbajnokság nyitó mérkőzésén. A torna ázsiai rangadóján a japánok két harmadon át el tudták tüntetni a papírforma különbséget, de a favorit kazahok végül félgőzzel is simán nyertek. A rendező magyar együttes 19.30 órától Nagy-Britannia ellen kezdi meg szereplését a vb-n, a találkozót a Nemzeti Sport Online hagyományos online tudósításban, valamint élőképes cikkben is közvetíti!

 



1. harmad

SZAVAZÁS

Ön szerint feljut a magyar jégkorong-válogatott a 2013-as, budapesti divíziós vb-n az A-csoportba?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

El sem kezdődött a meccs, de legalábbis alig, a 12. mp-ben bottal akasztás miatt emberhátrányba került a kazah együttes, amit kényelmes bekkeléssel kivédekezett. A kazahok mindössze egy-két egyéni megindulás erejéig tudták megmutatni fölényüket, más kérdés, kapura éppen annyi veszélyt jelentettek, mint az ellen: semmit. A 8. percben a kazahok is fórhoz jutottak, és bár szépen, gyorsan adogattak, a legnagyobb veszélyt azzal a helyzettel okozták, amelyből a kiállítás született. A kiegészülő japán együttes egy perc múltán újfent megfogyatkozott. Ekkor a fóros együttes közelebb járt a gólhoz, már szükség volt Fukufudzsi Jutaka néhány bravúrjára is. A 13. percben vezetéshez jutott Japán: egy gyors akció végén Kudzsi Suhej a jobb szélen tört be a támadó harmadba, megkerülte a védőjét, majd lőtt, a korong azonban lejött Vitalij Kolesznyikről. Viszont éppen középre, ahol a második hullámban nagy lendülettel érkező Tanaka Go a kapuba lőtt. A bekapott gól megzavarta Kazahsztánt, amely elvesztette a már megtalálni vélt ritmusát, majd a 15. percben emberhátrányba is került rossz csere miatt. Bár ott négy az öt ellen is sikerült felállniuk a japán harmadban(!), és kiegészülve összejött az egyenlítés is. A 18. percben a gólt szerző Konsztantyin Szavenkov a kapu előtt úgy ütközte le a felszabadítással késlekedő védőjét, hogy az Fukufudzsival együtt a gólvonal mögött kötött ki, a kazahnak pedig közelről nem okozott gondot a korongot beemelnie a kapuba. A végjátékban egy páros kiállítást követően négy a négy ellen maradtak a jégen a felek, majd a kazah dominancia újabb japán két percet eredményezett, de gól már nem született, pedig akadt olyan fél perc, amikor a három japán bekkből egy botját elhagyva védekezett (1–1).

2. harmad

Sportszerű volt a nyitány, de azért egy kis kakaskodás is összejött
Sportszerű volt a nyitány, de azért egy kis kakaskodás is összejött

A felvonás elején japán végképp beszorult a saját harmadába, Fukufudzsi védéseivel egycsapásra főszereplővé vált. A 26. percben azonban már ő is tehetetlennek bizonyult. A harmadvonalról megküldött kazah lövés jött le róla, amit a szemfüles Konsztantyin Romanov emelt be közelről. A 29. percben váratlanul egyenlített Japán. Kellett hozzá az emberfór, a rossz ütemű kazah csere, valamint egy saját harmadvonalról elindított mértani lőtt passz. Kavaj Takuma így már ziccerben lépett be a kazah harmadba, és higgadt megoldást választva lőtt gólt. Felpörgött a meccs, a folytatásban mindkét kapu előtt felváltva adódtak lehetőségek. A 35. percben a japánok olyan ajtó-ablak ziccert hibáztak, amelyből egyenlítettek. Inkább letudott, mintsem kivédekezett hátrány után Kazahsztán már emberelőnybe kerülve 50 mp alatt ismét vezetéshez jutott, a változatosság kedvéért ezúttal is egy kapusról lecsorgót emeltek be közelről, név szerint Viktor Alekszandrov (2–3).

3. harmad


A japánokat elkapta a hév, és mivel nem fáradtak, nem engedték kibontakoznia a kazahokat. Sőt, még gólszagú támadásokat is kivételeztek. A vezetés birtokában a kazahok olyan sok motivációt nem találtak maguknak a mérkőzésben, még a 48. percben kapott emberfór sem tüzelte fel őket annyira, hogy eldöntsék a találkozót, de legalábbis növeljék az előnyüket. Az 50. percben a japán kapunál kialakult helyzet utáni kakaskodásnak a 15 kg-os súlykülönbség vetett véget idő előtt, az akció résztvevői pedig közelről nézhettek meg a büntetőpadot. Az 56. percben aztán csak meglett a közte kettő: eladott japán koronggal indult meg a félpályáról Dmitrij Upper, megkerülte az ellenfél kapuját, majd a túloldalra játszott, ahol az érkező Talgat Zsajlauov kapásból a hálóba lőtt. A mérkőzés az 59. percben dőlt el, amikor egy kiugratással Romanov sétált a japán kapuig, és ha már odaért, nem is hibázott (2–5).

DIVÍZIÓ 1/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT , BUDAPEST
1. FORDULÓ
JAPÁN–KAZAHSZTÁN 2–5 (1–1, 1–2, 0–2)
Papp László Sportaréna, 500
néző. Vezette: Szergejev (orosz), Szidorenko (fehérorosz), Brown (amerikai), Németh M.
JAPÁN: Fukufudzsi – Keller, Hasimoto, Kavaj, Tanaka G., Kudzsi – Jamada, Kavasima, Mitamura, Szato, Ueno – Haga, Janadori, Szuzuki, Jamasita, Tanaka R. – Szaszaki, Oszava, Takagi, Takahasi, Mizucsi. Szövetségi kapitány: Mark Mahon
KAZAHSZTÁN: Kolesznyik – Novopasin, Blohin, Alekszandrov, Upper, Sztarcsenko – Szavcsenko, Szemjonov, Zsajlauov, Poliscsuk, Krasznoszlobodcev – Korabejnyikov, Kolesznyikov, Szpiridonov, Puskarjov, Romanov – Fagyejev, Troscsinszkij, Szolarjov, Szavenkov, Beljajev. Szövetségi kapitány: Vlagyimir Krikunov
Gól: 12:56 Tanaka G. (Kudzsi – 1–0), 17:07 Szavenkov (1–1), 25:44 Romanov (Korabejnyikov – 1–2), 28:57 Kavaj (Keller, Kudzsi – ee., 2–2), 39:20 Alekszandrov (Sztracsenko – ee., 2–3), 55:19 Zsajlauov (Upper – 2–4), 58:20 Romanov (Puskarjov – 2–5)
Kiállítás: 14, ill. 14 perc
A FORDULÓ TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
DÉL-KOREA–OLASZORSZÁG 0–4 (01, 02, 01)
NAGY-BRITANNIA–MAGYARORSZÁG 2–4 (1
0, 13, 01)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik