Kor(e)ai öröm: 3-0-s vezetésről bukott a hokiválogatott

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2013.04.15. 19:18
null
A magyar válogatott az első harmadban három gólt ütött (Fotók: Szabó Miklós)
A házigazda magyar jégkorong-válogatott Dél-Korea ellen váratlan, szétlövéses vereséget szenvedett a Budapesten zajló divízió 1/A-s világbajnokság második fordulójában. Két harmad után még 4–1-re vezettünk, utána azonban elveszítettük a ritmusunkat, riválisunk előbb egyenlített, majd büntetőkkel nyert, és pontokat rabolt tőlünk.

SZAVAZÁS

Ön szerint feljut a magyar jégkorong-válogatott a 2013-as, budapesti divíziós vb-n az A-csoportba?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az összesített mérlegünk a dél-koreaiak ellen több mint biztató. Az eddigi tíz találkozó egyikén sem szenvedtünk tőlük vereséget, kilenc meccset pedig megnyertük, tehát csak egyet adtunk döntetlenre. Legutóbb az idei, lengyelországi EuroChallenge-tornán találkoztunk velük, és győztünk ellene 6–1-re.

A mérkőzés előtt olvasóink még biztosabb magyar győzelmet tippeltek, mint a britek ellen. Arra senki nem gondolt, hogy pont nélkül maradunk, és arra is csupán egy százalék, hogy kikapunk, mármint a túlórában. Túlórás magyar sikerre is pont ennyien gondoltak, a fennmaradó 98 százalék azonban úgy vélte: ez bizony hárompontos magyar siker lesz!

A magyar együttesben egyetlen változás történt, Szuper Levente helyett ezúttal Rajna Miklós kezdett a kapunkban. A mérkőzés felvezetése ütősök műsorával indult, akik nemcsak a színpadon, hanem az alsó és felső lelátó közötti folyosó több részén is feltűntek. A mieink piros, a dél-koreaiak fehér mezben léptek jégre.

Kovács Csaba ikerfiaival érkezett a kezdéshez (Fotó: Szabó Miklós)
Kovács Csaba ikerfiaival érkezett a kezdéshez (Fotó: Szabó Miklós)

1. harmad

Az első percben nem jött ki a korong a magyar harmadból, a Rajna mögött lévő szurkolók azonnal belekezdtek a drukkolásba. Na, ez gyorsan ment, meg sem izzadtunk. A 3. percben Mihály Árpád forgolódott a dél-koreai palánk mellett, passzát Benk András készítette vissza, ahol Sikorcin Ladislav nyolc méterről kilőtte a kapu jobb oldalát.

Még ennyi idő sem kellett a következő gólunkhoz: Bartalis István vágott be egy ziccert a 4. percben.

Sofron és  a magyar válogatott kézben tartotta az első két harmadot
Sofron és a magyar válogatott kézben tartotta az első két harmadot

A 4. percben jártunk, és már kettő volt ide. Hári János ziccerét az utolsó pillanatban védekezték ki, majd a 6. percben emberhátárnyba került a megzavarodott ellenfél. A fórunk kimaradt ugyan, de közel voltunk a harmadikhoz. Az ellenfél pillanatokra jött ki a szorításból, majd egy eladott korongból ziccert vihettek Rajna kapujára, de kapusunk hárított, az ismétlés pedig a kapunk oldalában végezte.

Uraltuk a mérkőzést, irányítottuk a játékot, járt a korong, a dél-koreaiak képtelenek voltak koriban felvenni velünk a versenyt. Ezt látva a 12. perc tájékán átmentek ütközősbe, de a testjátéknak is ők itták meg a levét. Általában lepattantak a mieinkről. A 14. percben aztán Hári növelte ez előnyünket háromra, amikor középről, 10 méterről piszokul kilőtte a jobb felsőt. A 15. percben a vb-újonc Nagy Krisztián a félpályánál szabálytalankodott, így mi is gyakorolhattuk az emberhátrányos védekezést. Különösebb izgalmaktól mentesen tudtuk le a két percet, de kezdhettük a következőt, mert a magyar harmad előtt Benk buktatta el ellenfelét. Utóbbiban fél percig kellett bekkelnünk, mert a dél-koreaiak támadás közben botfogásért fogyatkoztak meg. A négy a négy elleni játékot nem erőltettük, tempós mezőnykorcsolyázást hozott a harmadból hátralévő rész (3–0).

Remek magyar kezdés, kitűnő helyzetkialakítással, illetve befejezéssel. Ennyi az első harmad rövid összefoglalója, a játék minden elemében jobbak bizonyultunk az ellenfélnél.

2. harmad

Nem kellett sok, az ázsiaiak kettő az egyes támadásához, és szépítő találatukhoz sem, de Rajna résen volt, és elakadt benne a korong. Fölényünk ezúttal is állandósult a dél-koreai kapu előtt, előbb a közönség részéről puhának tartott Sofron István veszélyeztetett, majd Szirányi Bencének kellett kiülnie a büntetőpadra ázsiai párjával együtt némi csapatos kakaskodást követően. A 26. percben szépített az ellenfél. Védőink lemaradtak a kiugratásról, majd az érkező Te An Kvonról is, aki a kiszolgáltatott Rajna mellett közelről a kapunkba lőtt.

A koreaiak a második harmadban gólt ütöttek
A koreaiak a második harmadban gólt ütöttek

A kapott gólra gyorsan válaszoltunk, 13 mp alatt értékesítettük a fórt, ziccerig játszva az akciót: a 27. percben Vas János volt a befejező emberünk.

Emberelőnybe kerülve próbált gyorsítani a játékon az ellenfél, de szépen megszűrtük az akcióikat, mindig mindenhová jutott magyar védő. A 32. percben mégis átlendültek a dél-koreaiak a védőfalunkon, a kettő az egy elleni akciónak a vb-újonc Gőz Balázs húzta ki a méregfogát, aki a játékot olvasva fiatal korát meghazudtolva rutinosan lefektette a botját a passz útjába. A közönség lelkes volt, a mieink annyit adtak ki magukból, amennyire feltétlenül szükség volt, ezúttal kevesebb támadásba fektettünk energiát.

Rajnának nem volt lehetősége nagy bravúrokra, viszont folyamatosan figyelnie kellett a játékra, a korong többször cikázott közel a kapujához. A harmad hajrája a miénk volt, Dél-Korea beszorult a saját kapuja elé, de mi lövés helyett adogattunk, passzolgattunk – Ladányiék sora egyenesen varázsolt –, de picit meg is haltunk a szépségben, mert gól, de nagyon lövés sem lett a mezőnyfölényünkből. Az utolsó percre megfogyatkoztunk, majd a harmadik felvonást mínusz két emberrel kezdhetjük, mert Gőz után Magosi Bálintot is kiszórták (4–1).

Tartottuk a vezetésünket, ám mezőnyfölényünk ellenére a támadásokból sokszor hiányzott a gyilkos befejezés, néha a közönségnek játszottunk. Na nem, mintha nem érdemelték volna meg a lelátón drukkolók. Dél-Korea szépített ugyan, és párszor veszélyes akciót vezetett, de Rajna Miklós jól zárta a magyar kaput, és a védőink is képben voltak.

TEKINTSE MEG EGY VIDEÓBAN A MÉRKŐZÉS EDDIGI TALÁLATAIT!

3. harmad

Eredetileg 55 mp-ig kettős hátrányban lettünk volna a harmad elején, de ebből csak 23 mp-t kellett három az öt ellen kivédekezni, mert megfogyatkoztak az ázsiaiak is. Más kérdés, hogy a 41. percben négy a három ellen is gólt tudtak szereznie a kapunk elé belőtt korong után, Kim Ki Szung volt eredményes. Nehezen kezdeményeztünk akciót, a befejezésektől, lövésektől pedig messze voltunk, ráadásul hagytuk belelkesülni az ellent. A 44. percben Nagy Gergő éles szögből lőtt, korongja a kapuvasról pattant vissza a mezőnybe: végre, mutattunk is valamit. A 46. percben technikai szünet következett: a dél-koreai kispad előtti palánkon az egyik hirdetés adta meg magát. A csapatok teljes létszámmal köröztek a jégen, a hangszóróból dübörgött a country, a Rednex formáció kiérdemesült Cotton Eye Joe-ja. Jégdiszkót aligha kísért még ekkor érdeklődés, a lelátó eközben hullámozott.

Nagyon nem jött jól a kényszerszünet, ugyanis elaludtuk a folytatás, és újabb gólt kaptunk, Dél-Korea felzárkózott egygólos különbségre. A 46. percben Horváth András mellett húztak el, így ketten érkeztek a kapunk elé, a lepasszolt korongot pedig közelről Kim Von emelte be a magyar kapuba. A 48. percben ismét játékmegszakítás következett: Nagy Gergő ütközött egyet a dél-koreai kapu előtt, az ellenfél a előbb a jégre, majd palánknak csapódott, nehezen tudták rátenni a jégre érkező hordágyra.

Gőz félpályás akasztása után a 49. percben ismét létszámhátrányba kerültünk, előbb nagyot lélegezhettünk, hogy kimaradt két lehetőség, majd egy perc sem pörgött le, máris egyenlített az ázsiai ellenfél. Hidegzuhany! Hiába gyötörtük a kapuvasnál, az 50. percben Sin Szang egalizált.

Feltámadásunk helyett Tokaji Viktor is kiülhetett a büntetőpadra az 53. percben, ami nem könnyítette meg a helyzetünket. A hátrányt kivédekeztük ugyan, de nagyon kellett a gól. Végre rövid időre mezőnyfölényhez jutottunk, ott lehettünk a dél-koreai harmadban, Hári szépen forgatta a védőket, csak a gólhoz nem kerültünk közelebb. Sőt, az 57. percben Rajna védett egy közeli kapás lövést. Miénk volt a hajrá, de nem sikerült bevinnünk a győztes találatot (4–4).

Régen, de talán soha nem látott vesszőfutást idézett a harmadik harmad játéka. Meg is ihattuk a levét.

Hosszabbítás

Magyar akcióval indult a négy a négy elleni túlóra, de a 62. perc elején már Rajna fogott meccskorongot. Az akcióban újabb dél-koreai sérült meg, aki a mi kapunk mögötti palánknak zuhant, őt úgy kellett letámogatni a jégről. Mindkét csapaton érződött a mérkőzés, elmaradtak a beindulások, komolyabb helyzet nem is alakult ki. Az utolsó másodpercekben ott volt a korong az ázsiaiak kapuja előtt, de nem tudtuk begyömöszölni, a "büntetőkre" maradt a döntés.

Szétlövés

Rajna egyet védett, mi viszont egyet ütöttünk be, Vas Márton révén, előbb Ladányi, majd Sofron hibázott, így váratlan vereséget szenvedtünk.

A TALÁLKOZÓ UTÁNI NYILATKOZATOK



ÉNEKES LAJOS ÉRTÉKELÉSE



DIVÍZIÓ 1/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT , BUDAPEST
2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 4–5 – szétlövéssel (3–0, 1–1, 0–3, 0–0, 0–1)
A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!
Papp László Sportaréna, 8000 néző. Vezette: Konc (szlovák), Szidorenko (fehérorosz), Brown (amerikai), Müller (svájci)
MAGYARORSZÁG: Rajna – Sille, Szirányi B., Sofron, Bartalis, Ladányi – Vas M., Tokaji, Hári, Vas J., Kovács Cs. – Gőz, Horváth A., Mihály Á., Sikorcin, Benk – Pozsgai, Szélig, Magosi, Nagy K., Nagy G. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
DÉL-KOREA: Eum (Pak) – Li Don, Kim Tung, Kim Szang, Kim Ki, Radunske – Kim Vu, Kim Jun, Kim Von, Szin, Cso – O Hjon, Kim Hje, Jun Dzsi, An, Kvon – Jun Kjung, Li Szung, Pak, Sin, Li Jong. Szövetségi kapitány: Szun Vuk Bjun
Gól: 2:06 Sikorcin (Mihály, Benk – 1–0), 3:39 Bartalis (Sofron, Ladányi – 2–0), 13:44 Hári (Vas J. – 3–0), 25:35 Kvon (O Hjon, Kim Jun – 3–1), 26:45 Vas J. (Bartalis, Sikorcin – ee., 4–1), 40:56 Kim Ki (Kim Tung, Radunske – ee., 4–2), 45:32 Kim Von (Szin, Lee – 4–3), 49:21 Sin (Pak – ee., 4–4),
Kiállítás: 16, ill. 10 perc
A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
KAZAHSZTÁN–NAGY-BRITANNIA 5–0 (2–0, 1–0, 2–0)
OLASZORSZÁG–JAPÁN 4–1 (1–0, 2–0, 1–1)

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán 2 2 10–2 8 6
2. Olaszország 2 2 8–1 7 6
3. Magyarország 2 1 1 8–7 1 4
4. Dél-Korea 2 1 1 5–8 –3 2
5. Japán 2 2 3–9 –6 0
6. Nagy-Britannia 2 2 2–9 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik