Jégkorong-vb: shutoutos kazah siker a britek ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.15. 18:08
null
Nem véletlenül nem került a pakk a kazah kapuba – az őrizete ugyanis ilyen szigorú volt (Fotó: Jezoviczki Máté)
A Budapesten zajló divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság második fordulójában Kazahsztán megőrizte hibátlan mérlegét, miután shutoutos győzelmet aratott Nagy-Britannia ellen. Az ötgólos különbség azonban csalóka, mert a torna egyik esélyesének igenis meg kellett küzdenie a kemény britekkel, bár ki így sem hajtotta magát a végül elfáradó riválissal szemben. A rendező magyar együttes 19.30 órától Dél-Korea ellen folytatja szereplését a vb-n, a találkozót a Nemzeti Sport Online hagyományos online tudósításban, valamint élőképes cikkben is közvetíti!

 

 

1. harmad

SZAVAZÁS

Mi lesz a Magyarország–Dél-Korea hokimeccs végeredménye a divízió 1/A-s vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A torna eddigi legkiegyenlítettebb, legszínvonalasabb és legpörgősebb első harmadát hozta a mérkőzés nyitánya, amelyben a britek bizony meglepték a kazahokat. Sok volt az ütközés, amibe a termetes kazahok is becsülettel beleálltak, más kérdés, nekik inkább arra kellett volna figyelniük, hogy érvényre juttassak technikai, taktikai és gyorsaságbeli fölényüket. Erre azonban egészen a 18. percig kellett várni, ami a britek dicsérete egyben. Az már kevésbé, ahogyan kihúzták alóluk a talajt, stílszerűen a jeget a végjátékban. Előbb a 18. percben Andrej Szpiridonov zseniális passza után Konsztantyin Romanov csinált egy cselt már közvetlenül a kapu előtt, majd Stephen Murphy füle mellett a jobb felsőbe emelt. Mindössze 19 mp telt el, amikor egy kontra lezárásaként Ilja Szolarjov lőtt jobbról a kapu jobb oldalába. Előbbinél lassú volt a brit védelem, utóbbinál rosszul váltott, és másodjára már Murphy felelőssége is felmerült. A megzavarodó britek 18 mp-vel később meg is fogyatkoztak, de megúszták a dolgot, amire ilyen előzmények után nagy összegben csak a legvakmerőbbek fogadtak volna. A kis létszámú, erősen korosodó, ám annál lelkesebb brit tábor kedvét és hangját el is vette a kétgólos hátrány (2–0).

2. harmad

Nagy-Britannia a szünetben rendezni tudta a sorait, helyzeteit azonban továbbra sem tudta gólra váltani. Arra azért figyelt a kazah védelem, és Vitalij Kolesznyik is együtt élt a játékkal a ketrec előtt. A 28. percben fórhoz jutó kazahok picit gyorsítottak a passzokon és a korin, máris jöttek a trükkök és a gólveszélyes lehetőségek, alighanem meglett volna a gól is, ha 69 mp múlva nem fogyatkoznak meg ők is. A brit közönség – amelynek hangját tegnap elnyomta a magyar tábor – „Let's go GB, let's go!" rigmussal próbált meg egyre fáradó csapatának erőt kölcsönözni, de hiába egészültek ki, nem jutottak előrébb. A harmad végjátéka páros kiállítással indult, amelyben a britek négy a négy ellen is a kazah harmadban tudták tartani korongot, le a kalappal... Viszont David Clarke sípszó után bottal látványosan és fölöslegesen lökött kazah kapu előtt, így három a négy ellen maradtak hirtelen – majd cserével kiállt még egy brit –, a kazahok pedig a 40. percben kihasználták a lehetőséget: Roman Szavcsenko a kék vonalról lopta a távolságot, majd a kapu bal felső részébe bombázott. A két harmad tanulsága volt, hogy a kazahokat munkás stílussal ki lehetett hozni a sodrukból, sűrűn kapták a két perceket – az első két harmadban volt nekik mindjárt hét –, más kérdés, hátrányban mindig nagyon összekapták magukat, és négy a négy ellen még nagyobb terület is adódott előttük (3–0).

3. harmad

Kazah góllal indult a harmadik felvonás, pedig a kék vonalról Szavcsenko irgalmatlan luftot ütött, közben visszajött a brit kiállított, a korong azonban így is eljutott Murphy kapuja elé, Vagyim Krasznoszlobodcev – a félelmetes felépítésű, ám amellett gyors játékos vezetéknevéből önmagában kijönne mondjuk a Krasz, Noszlob, Odcev csatártrió – pedig a 42. percben bevágta közelről. A hajrára nagy rohamra induló briteknek egy fór hozta meg a kedvét, bár a pálya addigra szertárhoz volt hasonlatos: akadt a jégen gazdátlan botvég, kesztyű és ragasztószalag is. Az 51. percben ziccerben történt visszahúzás kazah büntetőt ért, amit Konsztantyin Szavenkov lazán a kapuvasra vágott. Ami késett nem múlt: az 52. percben fórban játszva megszületett az ötödik kazah találat, egyetlen remek keresztpassz és egy pontos kapáslövés kellett hozzá. Előbbi Viktor Alekszandrov, utóbbi Jevgenyij Blohin érdeme volt. A britek elfáradtak a végére, így nem tudtak szépíteni, még ziccert és közeli kapás lövést is hibáztak (5–0).

DIVÍZIÓ 1/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT , BUDAPEST
2. FORDULÓ

KAZAHSZTÁN–NAGY-BRITANNIA 5–0 (2–0, 1–0, 2–0)
Papp László Sportaréna, 800 néző. Vezette: Berneker (osztrák), St. Jacques (kanadai), Gebauer (cseh), Nagy A.
KAZAHSZTÁN: Kolesznyik – Novopasin, Blohin, Alekszandrov, Upper, Sztarcsenko – Szavcsenko, Troscsinszkij, Zsajlauov, Poliscsuk, Krasznoszlobodcev – Fagyejev, Kolesznyikov, Szpiridonov, Puskarjov, Romanov – Korabejnyikov, Szolarjov, Szavenkov, Beljajev. Szövetségi kapitány: Vlagyimir Krikunov
NAGY-BRITANNIA: Murphy – D. Phillips, Meyers, Myers, Tait, Hill – Richardson, Weaver, Peacock, Dowd, Shields – Lee, Thomas, Clarke, Davies, Lachowicz – Boothroyd, Nell, Farmer, Owen, J. Phillips. Szövetségi kapitány: Tony Hand
Gól: 17:42 Romanov (Puskarjov, Szpiridonov – 1–0), 18:01 Szolarjov (Beljajev, Szavenkov – 2–0), 39:52 Szavcsenko (Upper – kettős ee., 3–0), 41:51 Krasznoszlobodcev (Szavcsenko, Zsajlauov – 4–0), 51:20 Blohin (Alekszandrov, Sztracsenko – ee., 5–0)
Kiállítás: 18, ill. 14 perc
A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 4–5 – szétlövéssel (3–0, 1–1, 0–3, 0–0, 0–1)
OLASZORSZÁG–JAPÁN 4–1 (1–0, 2–0, 1–1)
AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán 2 2 10–2 8 6
2. Olaszország 2 2 8–1 7 6
3. Magyarország 2 1 1 8–7 1 4
4. Dél-Korea 2 1 1 5–8 –3 2
5. Japán 2 2 3–9 –6 0
6. Nagy-Britannia 2 2 2–9 –7 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik