Jégkorong-vb: Ladányi nem örül Ausztriának és Szlovéniának

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.05.14. 11:20
null
Ausztriától legutóbb öt góllal kaptunk ki (Fotó: NS-archív, Mirkó István)
A 222-szeres válogatott Ladányi Balázs szerint a magyar csapatnak nem kedvező, hogy a szlovén és az osztrák együttes is ellenfél lesz a jövő évi divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokságon.

 

A magyarok sorrendben a dél-koreai, az ukrán, a szlovén, az osztrák és a japán válogatottal találkoznak majd 2014 áprilisában. A torna első két helyezettje játszhat a 2015-ös elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió 1/B osztályba. Az várhatóan pénteken dől el, hogy Ukrajna vagy Dél-Korea lesz-e a viadal házigazdája. A szabályok értelmében a két mostani kieső, azaz Szlovénia és Ausztria, valamint az idén házigazda magyar szövetség nem jelentkezhet, míg a japánok nem kívánnak otthont adni a viadalnak.

RENGETEG CSALÓDÁS, MUTATÓBAN SIKERÉLMÉNY
Hiába a közös EBEL-jelen és a sok közös meccs a közelmúltban, kevés sikerélménnyel gazdagodott a magyar válogatott, ha Ausztriával vagy Szlovéniával találkozott a az elmúlt években. Természetesen nem muszáj ennek mindig így lennie, folytatni ezt a rossz sorozatot – öt vesztes meccs után Kazahsztán elleni is sikerült lezárni az idei budapesti vb-n –, de ahogy Ladányi célzott rá: két szomszédunk valóban kellőképpen felkészült belőlünk, és nem néz le minket. Amiből pedig sokszor profitált lesajnált együttesünk.
Ausztria a 2009-es A-csoportos vb-n 6–0-ra páholt el bennünket az alsóházi rájátszásban, utána nem tétmeccseken 3–2-re, 3–1-re, 3–2-re és 4–1-re kaptunk ki, legutóbb pedig a tavalyi divízió 1/A-s vb-n 7–2-re.
Szlovénia valamiért ragaszkodik ellenünk a 4–1-hez, ennyire kaptunk ki a 2010-es és a 2012-es divízió 1-es vb-n, igaz, mindkétszer Ljubljanában. EuroChallenge-tornákon és felkészülési időszakban egyszer elkaptuk ugyan (5–1-re nyertünk), viszont 5–4-re, 2–0-ra és 3–1-re is alulmaradtunk.

„Most öt olyan ellenfelünk lesz, amely nem becsül le minket, és nem tudjuk őket meglepni, mint például idén a kazahokat" – mondta a távirati iroda érdeklődésére az aktív hokisok között válogatottsági rekorder Ladányi.

Hozzátette: a dél-koreaiak Budapesten már bizonyítottak, 2018-ban téli olimpia házigazdái lesznek, és még az is lehet, hogy a 2014-es divízió 1-es tornának is ők adnak otthont.

„Az ukránokat ugyan az utóbbi időszakban szoros meccseken legyőztük, de tavaly Ljubljanában részben miattunk estek ki, így nem számíthatunk tőlük sok jóra. És még az is lehet, hogy náluk lesz a torna... " – fogalmazott a magyar csatár.

A szlovénokkal és az osztrákokkal kapcsolatban Ladányi hangsúlyozta: a mostani elit vb-n egyikük sem volt pofozógép, ráadásul jól ismerik a magyar csapatot, és az sem lehet hátrány számukra, hogy 2014 februárjában a szocsi téli játékokon is szerepelnek.

„Az olimpia után lesz még két hónapjuk, és biztos feldobja őket, hogy világsztárok ellen küzdhetnek" – tette hozzá a magyar válogatottban 213 pontjával (77 gól, 136 gólpassz) toronymagasan vezető Ladányi.

Hozzátette: a japánok ellen tétmérkőzésen mindig meg kell izzadni a sikerért.

Érdekes párhuzam: 2009 óta a páratlan években (2011, 2013) Kazahsztán és Olaszország, míg a párosokban (2010, 2012) Olaszország és Szlovénia jutott fel a másodosztályból az A-csoportos vb-re. A sorminta 2014-ben folytatódhat, legalábbis papíron, hiszen a most kieső – amúgy abban az évben téli olimpián szereplő – duó lesz az egyértelmű favorit. A feljutásra pályára riválisoknak – köztük a mieinknek – ellenük kellene domborítani valamit.

A 2014-ESVB-BEOSZTÁS
Az A-csoportos vb résztvevője: Fehéroroszország (rendezőként), Oroszország, Szlovákia, Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Lettország, Finnország, Kanada, Svájc, Csehország, Norvégia, Dánia, Svédország, Olaszország és Kazahsztán (feljutóként)
Divízió 1/A: Ausztria (kiesőként), Szlovénia (kiesőként), Magyarország, Japán, Dél-Korea, Ukrajna (feljutóként)
Divízió 1/B: Nagy-Britannia (kiesőként), Lengyelország, Hollandia, Románia, Litvánia, Horvátország (feljutóként)
Divízió 2/A: Észtország (kiesőként), Belgium, Izland, Ausztrália, Szerbia, Izrael (feljutóként)
Divízió 2/B: Spanyolország (kiesőként), Új-Zéland, Mexikó, Kína, Törökország, Dél-Afrika (feljutóként)
Divízió 3: Bulgária (kiesőként), Észak-Korea, Luxemburg, Írország
Divízió 3, selejtező: ???

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik