Jégkorong ol. sel.: az észtek nem okoztak gondot a lengyeleknek

Vágólapra másolva!
2016.02.11. 17:57
A Budapesten zajló jégkorong olimpiai selejtező első mérkőzésén a lengyel válogatott simán igazolta papírforma fölényét, miután négy góllal nyert Észtország ellen.

Az észtek a kezdésnél az „öltözőben maradtak”, amit a lengyelek rögtön kihasználtak. Ez a rajt alapjaiban határozta meg a folytatást. A sebesség a Mol Ligában sem állta volna meg a helyét, az első harmadban a lengyelek félgőzzel is simán irányítottak, nem mellékesen számtalan akciójuk közül további kettő góllal zárult. A mintegy húsz főből álló lengyel (fél)keménymag elveszett az ekkor még szinte üres Arénában, és mit szépítsük: a pályán látottak csak ritkán villanyozták fel őket (3–0).

A lengyel válogatott túlnyugtatta magát az első szünetben: az észtek a második harmad elején 50 mp alatt szépítettek, majd a gól utáni bedobásból ziccert vittek. Mielőtt azonban tényleg vérszemet kapott volna a hátrányban lévő válogatott, a lengyelekben megszólalt a vészcsengő. Egy perc sem kellett ahhoz, hogy ismét hárommal vezessenek, majd a 24. perc elején meglett a közte négy. Az észtek azonnal időt kértek. Hiába. Gólt ugyan nem kaptak, de a soraikat nem sikerült rendezniük, hiszen a góltalanság leginkább a kapus Roman Sumikhin érdeme volt, mintsem a védekezésüké. Az ismét ritmustalanná váló mérkőzésen az észtek gyakran öt az öt ellen is beszorultak a saját harmadukba, mintha emberhátrányban lettek volna. A lengyelek technikában – korongkezelés, passzpontosság, összjáték – feljavultak, ami sebesség nélkül is nyomasztó mezőnyfölényt eredményezett számukra. Negyven perc után 48 lövésük volt a lengyeleknek, 11 az észteknek. Mondjuk a helyzetkihasználás közel azonos volt (5–1).

A záró felvonás elején szép góllal lopta magát közelebb riválisához az észt csapat – Aleksandr Petrov duplázott –, amire lengyelek két perccel később válaszoltak. A hajrában már megjött a korábban hiányolt sebesség, a lengyelek pedig kihagytak egy tucatnyi lehetőséget. A győztes lengyelek 64 lövéssel zártak, a vesztes észtek 16-tal (6–2).

JÉGKORONG, OLIMPIAI SELEJTEZŐ TORNA, 2. FORDULÓ
H-CSOPORT (Papp László Budapest Sportaréna)
1. FORDULÓ
Lengyelország–Észtország 6–2
(3–0, 2–1, 1–1)
G: 1:50 Wronka (Bepierszcz – 1–0), 15:00 Chmielewski (Pasiut, Lopuski – emberelőny, 2–0), 18:53 Guzik (Wajda – 3–0), 20:50 Petrov (Makrov, Shvarogin – 3–1), 21:41 Bepierszcz (Dziubinski (4–1), 23:06 Kolusz (Malasinski – 5–1), 43:08 Petrov (Rooba – 5–2), 45:33 Rompkowski (Dziubinski, Chmielewski – 6–2)
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Az esti mérkőzésen
Litvánia–MAGYARORSZÁG 0–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik