Jégkorong: az amerikai kaland után újra a Volánnál Nagy Gergő

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2015.07.02. 17:01
null
Nagy Gergő sztárigazolásként tér vissza Fehérvárra (Fotó: NS-archív)
A Fehérvár AV 19 jégkorongcsapata a 25 éves Nagy Gergővel erősítette meg a keretét. A tengerentúlról visszatérő center az EBEL elődöntőjébe jutna a klubbal, amelyben korábban hat évet lehúzott. Az egykor kallódó tehetség sztárigazolásként tér vissza az együtteshez.

 

Az a Nagy Gergő ugyanis, aki 2012-ben távozott, nem az a Nagy Gergő, aki 2015-ben visszatér.

Az „előző” a Red Bull Salzburgot is megjáró reménység volt, a termete révén is az utánpótlás-bajnokságok és válogatottak sztárja, aki 2008-ban az Alba Volán felnőttcsapatába is bekerült nyilván. Ott viszont lassabban haladt, a tehetsége önmagában már nem volt elég, jöttek a gondok a jégen és azon kívül is. Ráadásul nemcsak a klubban, hanem a válogatottban is, mert egy botrányos erdélyi túra nyomán „házon belül” fél évre eltiltották a válogatottságtól. Talán ez volt a mélypont 2011 decemberében, ami után 2012. január 9-én szerződést bontott vele a Fehérvár, és ő Miskolcra igazolt.

KÓGER ÉS SZIRÁNYI HOSSZABBÍTOTT
Az együttessel kapcsolatos hír, hogy Kóger Dániel és Szirányi Bence is hosszabbított. A fehérvári születésű és saját nevelésű támadó – aki négyéves észak-amerikai kitérő után 2014-ben tért vissza az együtteshez – 40 EBEL-meccsen tíz-tíz góllal és gólpasszal segítette a csapatot –, a következő szezon végéig írt alá, Szirányi pedig két idényre kötelezte el magát – tudatta a feol.hu.

Ahol valósággal újjászületett.

Az a szezon lement, a következőben viszont a kanadai Tim Kehler vezette csapat kihagyhatatlan alapembere lett, emberelőnyben és -hátrányban is játszott, termelte a pontokat, megváltozott a hozzáállása, elkezdte szeretni a munkát. Így a válogatottba is visszakerült. Frissen szerződtetett kanadai szövetségi kapitányunk, Rich Chernomaz a 2013-as világbajnokságra is benevezte, sőt ő szerezte az első találatunkat. Olyan remek évet zárt, hogy a friss Mol Liga-bajnok Nové Zámky szerződtette. Mégsem maradt sokáig a Felvidéken, mert feladva korábbi balga álláspontját, hogy öreg ő már a tengerentúli próbálkozáshoz, 23 évesen mégiscsak nekivágott Amerikának, aláírt a CHL-résztvevő Quad City Mallardshoz. A nagy vízen túl olyannyira belejött, hogy a Chicago Wolves felhívta az NHL tartalékbajnokságába, az AHL-be, amelyben be is mutatkozott, és tavaly nyáron már a St. Louis Blues várta az NHL-évad előtti edzőtáborába. Oda végül nem jutott el, de miután végigjátszotta a szezont az ECHL-beli Kalamazoo Wingsnél, ismét az AHL-induló Chicagónál fejezte be az idényét.

Nyilván maradhatott volna a tengerentúlon, voltak ajánlatai bőven Európából is, mégis hazatér az EBEL-szereplő Fehérvárhoz, nem utolsósorban azért, hogy februárban az olimpiai selejtezőn, májusban pedig az „A-csoportos” világbajnokságon játszhasson a magyar válogatottban, amelyben 2013 óta nem szerepelt.

„Komoly volt a Krefeld érdeklődése, az edző már beszélt Sofron Istivel is, aki ott játszik, ráadásul az edzővel azonos ügynökünk van. Aztán valahogy nem jött létre. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a jövőben esetleg nem térek vissza külföldre – mondta a Nemzeti Sportnak Nagy Gergő, aki észak-amerikai évei alatt hangoztatta, csak a közeg és a játékostársak miatt akkor is fejlődik ott mindennap, ha nem játszik. – Korábban is beszéltem Rob Pallinnel, a Fehérvár edzőjével, aki a világbajnokság óta győzködött azzal, hogy kulcsszerepet szán nekem. Utána beszélgettünk legalább egy órát Ocskay Gáborral, akinek tetszett az elképzelése. Nekem pedig tartozásom van Fehérváron, amit szeretnék és fogok is törleszteni. Fontos, hogy itthon játszhatok, közel lesz a család, a barátok és a válogatott, ami nagyon hiányzott a világ másik végén.”

Nagy Gergőre az EBEL-szezont szeptember 11-én Klagenfurtban kezdő Fehérvár az első két sorban számít, kivált fontos dolga lesz, amíg a vb előtt keresztszalag-szakadást szenvedő Bartalis István fel nem épül, az pedig karácsony táján várható.

„Játékostársakról nem esett szó, a sorok amúgy sincsenek kőbe vésve, nekem például nemcsak a második, az első is jó – nevetett Nagy Gergő. – Jó lenne a Volánnal az EBEL elődöntőjébe jutni, a válogatottal pedig sikerrel venni az olimpiai selejtezőt, aztán benn maradni az A-csoportban. Butaság lenne nem elismerni, hogy más voltam, amikor elkerültem Fehérvárról, de nagyon remélem, a jövőben mosolyt csalok az emberek arcára.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik