Jégkorong MK: Ladányi volt a hős, az Újváros legyőzte a Volánt!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.28. 20:00
null
A szurkolók szerint azért Ladányi a nemzeti csapat 11-ese (Fotó: Szabó Miklós)
A férfi jégkorong Magyar Kupa négyes döntőjének 1. fordulójában a Dab.Docler 4–1-re legyőzte nagy riválisát, a Sapa Fehérvár AV19-et – a mérkőzés hősének két góljával és gólpasszával a válogatott bő vb-keretéből kihagyott Ladányi Balázs, illetve a duplázó, négy pontot (két gól, két gólpassz) Peterdi Imre bizonyult.

Az újvárosiak szenzációsan kezdték a mérkőzést, egy kavarodás után Peterdi Imre találta meg a pakkot, és lőtte azt Hetényi Zoltán kapujába mindössze hatvankilenc másodperc után. A gólpasszt a héten a válogatott bő vb-keretéből közmeglepetésre kihagyott Ladányi Balázs jegyezte. A Volán egyből emberelőnybe került a gól után, ám nem tudta kihasználni azt, mint ahogy a hazaiak sem Andrew Sarauer, majd Magosi Bálint kétperces büntetését.

A kiegyenlített mérkőzésen a Fehérvárnak a 18. percben sikerült egyenlítenie, az addig hibátlanul védő Sevela Peternek végül Colton Yellow Horn talált be fonákkal, egy kiugrás után. A második harmad Seveláról és Hetényiről szólt – a játékrész után előbbi 28/29-es, utóbbi 20/21-es mutatóval állt, az eredmény pedig maradt 1–1.

Negyvennégy perc után aztán Ladányi remek góllal jelezte Rich Chernomaz szövetségi kapitánynak, hogy van még benne kraft: a rutinos újvárosi csatár előbb lopta egy kicsit a távolságot, majd kilőtte a a bal fölsőt, 2–1-re alakítva ezzel az eredményt. Ráadásul könnyen lehetett volna 3–1 is, de a Dab.Docler kihagyta lehetőségeit – a legnagyobbnál Pavuk Attila kanyarodott be balról, ám lövése Hetényiben elakadt.

A Fehérvár hajtott az egyenlítő gólért, de benne volt a levegőben, hogy az Újvárosé lesz a következő (és ezzel alighanem a végső) szó – ez utóbbi következett be az 57. percben. Az előkészítő Lindgren és Szappanos volt, a befejező Peterdi.

A Volán még időt kért, de hiába kapkodott a veszett fejsze nyele után, Ladányi üres kapus gólja végleg padlóra küldte a fehérváriakat – a dunaújvárosi közönség vadul ünnepelte a sikert és kedvencét. Kilenc év (2005. március 16.) után sikerült legyőzni az Acélbikáknak a legnagyobb riválist! A Volán ezelőtt legutóbb 2009. március 17-én, az Újpest ellen maradt alul magyar csapattal szemben tétmérkőzésen.

„Nagyon örülök a sikernek, mert a mostani keretünk kilencven százaléka még soha nem nyert mérkőzést a Fehérvár ellen” – nyilatkozta az MTI-nek Ladányi, aki a lefújás után ajándékokat kapott a fehérvári szurkolóktól. Hozzátette, nem dolgozott benne a dac azért, mert kimaradt a válogatottból, egyszerűen csak így sikerült számára a mérkőzés. „Én hiába érek el például három pontot, ha a csapat kikap. Most viszont mindenki remekül harcolt, jól védekeztünk, sok lövést blokkoltunk, és megakadályoztuk, hogy a Volán lendületből ránk hozza a korongot.”

Miskolcon közben a gólok mellett a pofonok is szálltak, a Jegesmedvék 4–3-ra legyőzték kiváló harmadik harmadukkal a Ferencvárost. A Ferencváros Dusán Sijka és Antti Ojanen góljával fél óra alatt meglépett kettővel, de a harmadik harmad elején egy 16 másodperces időszakban előbb Budai Roland, majd Roczanov Dezső talált be, visszajött a meccsbe a házigazda.

A Fradi nem hagyta annyiban, Ojanen a 48. percben ismét a zöld-fehéreket juttatta előnyhöz. Popovics Patrik az 50. percben 3–3-ra módosította az állást, majd Rafaj Attila az 58.-ban megszerezte a Miskolc győztes gólját is. A végére még kiszakadt a pofonláda, a játékvezetők 34 percnyi büntetést osztottak ki az utolsó percben – a körmérkőzéses négyes döntőt mindenesetre győzelemmel kezdték a miskolciak. Szombaton a Miskolc a Dunaújvárossal, a Fehérvár a Ferencvárossal mérkőzik meg.

JÉGKORONG MAGYAR KUPA, 1. FORDULÓ
DAB.DOCLER–SAPA FEHÉRVÁR AV 19 4–1 (1–1, 0–0, 3–0)
Dunaújváros, 2500
néző. Vezette: Nagy A., Varjú, Abonyi, Pálkövi
DAB: Sevela – Lindgren (1), Huba, Peterdi 2 (2), Szappanos (2), Ladányi 2 (1) – Nagy R., Hüffner, Azari, Galanisz, Kiss Á. – Hruby G., Erdélyi T., Somogyi, Gröschl, Pavuk – Szabados, Papp V., Léránt
FEHÉRVÁR: Hetényi Z. – Sertich (1), Hetényi P., Banham, Sarauer, Kovács Cs. – Pozsgai, Szirányi B., Magosi B., Naglich (1), Yellow Horn 1 – Varga A., Orbán, Németh A., Benk, Vincze P. – Sárpátki, Nemes, Tóth G.
Gólok: 1:25: Peterdi (Ladányi, 1–0). 17:24: Yellow Horn (Naglich, Sertich, 1–1). 43:39: Ladányi (Szappanos, Lindgren, 2–1). 56:59: Peterdi (Szappanos, Lindgren, 3–1). 59:01: Ladányi (Peterdi – üres kapu, 4–1)
MESTERMÉRLEG
STEPHAN LUNDH, a Dab.Docler vezetőedzője:
– Végre sikerült legyőznünk a Volánt, s ezzel átadni a múltnak a fehérvári komplexusunkat. Nagy megkönnyebbülés ez számunkra, három kemény évünk van ebben a győzelemben. Már a legelső mérkőzésünkön is láttam, hogy nagyon erős és kiváló csapat a Volán, de bizonyítottuk, hogy nekünk is jó csapatunk van. A hit és a szív mellett a tiszta fejre is szükségünk volt, ugyanis ott dőltek el a legfontosabb kérdések. Szeretnénk szombaton és vasárnap is nyerni a Magyar Kupában, hogy a szezon végén nyugodtan dőlhessünk hátra. Magyar bajnoknak és kupagyőztesnek lenni mindig jó, bár – elég csak az elbukott Mol Liga-elődöntőre gondolni –, ezért még fontos lépéseket kell megtennünk.
MARTY RAYMOND, a Fehérvár edzője: – Nagyon csalódott vagyok. Lehet, hogy egy ilyen meccsre nehéz úgy felpörögni, mint egy EBEL-csatára, de a magyar játékosoknak kellene a legjobban tudniuk, hogy a Dunaújváros ellen mekkora a tét. Én még csak egy éve vagyok Magyarországon, de ők itt nőttek fel. Ezúttal hat-hét játékossal nem lehettem elégedett, márpedig egy jégkorongcsapat nem tizenhat, hanem huszonkét emberből áll.

 

MISKOLCI JEGESMEDVÉK–FERENCVÁROS BUDAPEST ESMTK 4–3 (0–1, 0–1, 4–1)
Miskolc, 600 néző. V: Kincses, Gangel, Székely, Soós D.
MISKOLC: Gyenes – De Bruyn, Boyle, Faith (1), Knox (1), Dubek (1) – Budai R., Durco, Fliszár, ROCANOV 1, Miskolczi – Hegyi, LÁDA B. 1, Rafaj 1 (1), Popovics 1, Hajós (1) – Tóth A. (1), Vojtko (1), Rito. Edző: Bob Dever
FTC: Budai K. – Mestyán, Eriksson (1), OJANEN 2, SIJKA 1 (1), Potila (1) – Lindqvist, Győri, Pál Z., Vaszjunyin, Gibbs – Lencsés (1), Géczi, Feil, Berta, Kiss G. – Német P., Wéber, Papp Cs., Dancsfalvi. Edző: Dobos Tamás
Kiállítások:18 + 10 perc fegyelmi (Popovics), ill. 16 perc + 2x10 perc fegyelmi (Vaszjunyin, Lencsés)
MESTERMÉRLEG
Bob Dever: – Az első két harmadban látszott, hogy nagyon régen játszottunk tétmeccset. A második szünetben mondtam a fiúknak, hogy csak egy gól kell ahhoz, hogy átlendüljünk a holtponton és ez szerencsére be is következett. Így megfordítottuk a mérkőzés állását.
Dobos Tamás: – A harmadik harmadban sajnos elrontottuk az első két játékrészben nyújtott jó játékunkat. A záró felvonásban egyéni hibákat vétettünk, ezeket a Miskolc kihasználta és fordított.



2. FORDULÓ (Miskolc, szombat)
Fehérvár–Ferencváros 15.00, Miskolc–Dab.Docler 18.30

3. FORDULÓ (Miskolc, vasárnap)
Ferencváros–Dab.Docler 13.30, Miskolc–Fehérvár 17.00

Akcióban a meccs hőse – Ladányi a fehérvári kapu előtt (Fotó: Szabó Miklós)
Akcióban a meccs hőse – Ladányi a fehérvári kapu előtt (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik