Jégkorong: megvan az Acélbikák első NHL-t megjárt játékosa

Vágólapra másolva!
2020.09.08. 18:20
A jégkorong Erste Ligában szereplő Dunaújvárosi Acélbikák csapatánál folytatja pályafutását a 37 éves, centerként és balszélsőként is bevethető kanadai-kazah kettős állampolgár, Martin St. Pierre. Ezzel ő lett az újvárosiak első olyan játékosa, aki pályafutása során korábban játszott az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL).

Martin St. Pierre hosszú karrierje alatt összesen 6 idényben lépett jégre az NHL-ben, megfordult a Chicago Blackhawks, a Boston Bruins, az Ottawa Senators és a Montréal Canadiens csapatainál, összesen 39 meccsen jutott szóhoz, és 8 pontot (3 gól, 5 assziszt) szerzett.

St. Pierre 2011-ben szerepelt először az orosz élvonalban, a KHL-ben szintén 6 évadban kapott lehetőséget, 241 meccsen 130 pont (39 gól, 91 assziszt) került a neve mellé, s közben a Barisz Asztana játékosaként kazah állampolgárságot kapott. Így szerepelt a 2019-es divízió I/A világbajnokságon a feljutó kazah válogatott tagjaként.

Az előző csonka idényt még Angliában, a Sheffield Steelersnél kezdte, aztán a DVTK Jegesmedvékhez igazolt, majd a Slovan Bratislava csapatánál fejezte be, s onnan érkezett most a Dunaújvárosi Acélbikákhoz.

„Tizenhét éve játszom profiként, s hiába érzem azt fejben, hogy huszonöt-harminc éves vagyok, a testem azért csak harminchét, s az edzők, sportvezetők azért leginkább ezt látják. Bár jó formában érzem magam, a koronavírus okozta gazdasági helyzetben nem volt könnyű csapatot találnom, de szerencsére Dave Leger vezetőedzővel egy városból származunk, s ez megkönnyítette a helyzetemet, hogy itt, Dunaújvárosban játszhassak, különösen úgy, hogy volt még szabad légiós helye a csapatnak, de egyébként is jókat hallottam a csapatról, szóval nagyon örülök, hogy végül az Acélbikákhoz szerződhettem. Világéletemben pontszerző csatár voltam, aki helyzeteket teremtett, gólokat szerzett, segített nyerni a csapatnak, s erre törekszem idén is. S ha tudok segíteni a fiataloknak a tapasztalatommal abban, hogy még jobb játékosokká váljanak, természetesen azt is nagyon szívesen megteszem. Hiába tanulok még én is új dolgokat tizenhét év profi pályafutás után, elég sok mindenen keresztülmentem négy NHL-csapatnál, illetve a KHL-ben, s ezt nagyon szívesem meg is osztom azokkal, akik vevők rá” – idézte az Acélbikák honlapja az új szerzeményt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik