Jégkorong: „A magyar válogatottban bárki érdemes lehet kapitánynak”

Vágólapra másolva!
2018.04.17. 08:56
null
Pozsgai Tamás idén bajnoki címre vezette a klubját (Fotó: Dömötör Csaba)
A Szlovénia elleni felkészülési mérkőzésen csapatkapitányként szerepelt Pozsgai Tamás, aki a harmadik hazai világbajnokságára készül, s mint mondja, jól kezeli, hogy védőként nem feltétlenül ő a közönség nagy kedvence.

 

– Az első mindig felejthetetlen, ráadásul 2011-ben éppen Budapesten léphetett először jégre világbajnokságon.
– Jobb élményt nem is kívánhattam volna magamnak! – mondja Pozsgai Tamás, a válogatott és a MAC Budapest védője –, persze nehéz volt feldolgozni a lehetőséget, no meg a közönség teremtette hangulatot az Arénában. Most is szinte fél nap alatt elkapkodták a jegyeket a szurkolók. Jó érzés, hogy ennyire közösségteremtő a mi sportágunk, rengeteget jelent nekünk, amit a közönségtől kapunk.

A MI SZAPPORÓNK

Immár tíz éve, hogy csodát látott a magyar jégkorong, mert hát a 2008-as feljutást már hagyomány „szapporói csoda" néven emlegetni. Kedden, azaz ma 19 órától pedig ismét átélhetjük ezt a csodát, a Sport1 ugyanis levetíti Gallai László szerkesztő-rendező A mi Szapporónk című új dokumentumfilmjét, amely egyedülálló módon állít emléket a hazai hokitörténelem talán legnagyobb pillanatának. A jó egyórás alkotásban a harminc főszereplő szólal meg Palkovics Krisztiántól kezdve Kangyal Balázson át a külföldön élő csapattagokig és Pat Cortina szövetségi kapitányig, továbbá a film emléket állít a feljutás után egy évvel fájóan fiatalon elhunyt ifjabb Ocskay Gábornak is.

Emellett csütörtökön – napra pontosan tíz esztendővel a meccs után – a feljutásról döntő Magyarország–Ukrajna mérkőzést is levetíti a csatorna 13 órától.

– Pedig egy bekk, aki amúgy rengeteget melózik a sikerért, nem mindig a közönség legnagyobb kedvence.
– A népszerűség szempontjából valóban nem a leghálásabb szerepkör. Általában nem mi vagyunk a kisgyerekek példaképei, inkább azokat választják, akik a gólokat szerzik. Ezt fiatalon még nehéz feldolgozni, aztán eljön a pillanat, amikor szakmailag megérik az ember arra, hogy felfogja, milyen jelentősége van, ha erős védővonalat tud képviselni.

– Önnek mikor jött el ez a pillanat?
– Esetemben nem volt kérdés. Kercsó Árpi bácsi rátett erre az útra, és nagyon hamar megszerettem a szerepkörömet. Biztos vagyok benne, hogy én már se előre, se hátra nem fogok letérni erről az útról.

– Pedig úgy tűnik, az új szövetségi kapitány, Jarmo Tolvanen az „előrére" ösztönzi a hátvédeket...
– Más a stílus, a taktika, mint korábban volt, és ezt nemcsak a csatárok, a hátvédek is érzik. Megköveteli tőlünk, hogy jobban segítsük a támadójátékot, egységesen mozogjunk előre-hátra a pályán, akár csatárpozícióban is vegyük ki a részünket. Az elmúlt mérkőzéseken egyre jobban megfeleltünk ezeknek az elvárásoknak.

– Tudja már, ki lesz a bekkpárja a világbajnokságon?
– Stipsicz Bencével vagyok párban egyelőre, de ez nyilván változhat még, meg kell nézni, ki hogyan működik.

EGYRE KEVESEBBEN VAGYUNK

A szabad hétvége után hétfő reggel ismét felvette a munkát a férfiválogatott, amely kétszer is edzett Káposztásmegyeren, ahol szerda este az utolsó tesztmeccsét játssza Ukrajna ellen. Miként az a felkészülés alatt szokásos, a szakvezetőség ismét keretet szűkített, részben sajnos szükségből: a kapus Bálizs Bence ugyanis megsérült a Szlovénia elleni idegenbeli mérkőzésen, és mert nem gyógyult elég gyorsan, nem maradt esélye a vb-szereplésre. A másik két búcsúzó a honosított bekk, Nagy Nilan, illetve a csatár Terbócs István, aki tavaly vb-kerettag volt. Tehát 25-en folytatják a munkát, és ha a 7 bekk+13 csatár formációt választja a szakvezetőség, amire számítani lehet, mindhárom csapatrészből egy-egy ember esik még ki a szombaton esedékes hivatalos nevezésig.

– Számít, hogy az elmúlt két világbajnokságon nem került a csapatba? Nehezebb megtalálni a helyét?
– Egyáltalán nem, hiszen az elmúlt két felkészülésen is ott voltam a válogatottban. Tavaly is csak az utolsó keretszűkítésnél kerültem ki a csapatból.

– Egy ilyen pillanatot mennyire nehéz feldolgozni?
– Nagyon, hiszen gyakorlatilag a küszöbről fordul vissza az ember. De azért vagyunk profi sportolók, hogy ezt kezelni tudjuk. Vissza kell ülni a nyeregbe, tenni a dolgunkat, mert jön a következő szezon, jönnek az új kihívások.

– Ha már a klubévadot említette, csapatkapitányként kezdte meg a 2017–2018-as idényét az Erste Ligában, és bajnoki címet szerzett csapata, a MAC. Majoross Gergely vezetőedző mi alapján adta önnek a C betűt?
– A klubnál ez a csapat és az edzői stáb közös választása. Olyan embert keresnek csapatkapitánynak, aki méltó a szerepkörre a tapasztalata, az irányító képességei alapján. Nagyon örülök, hogy a MAC-nál rám esett a választás.

– A Szlovénia elleni felkészülési mérkőzésen a válogatottban is viselhette a C betűt. Ez azt mutatja, hogy a sérült Bartalis Istvántól megörökli a feladatot a világbajnokságra?
– Nem tudom, ki kapja a posztot, de azt hiszem, olyan karakterek játszanak a válogatottban, hogy bárki érdemes lehet a csapatkapitányságra. Szerintem mindegy, ki viseli a C vagy A betűket, a lényeg, hogy egy irányba húzzon a csapat, mindent megtegyünk a sikerért.

– A vasárnapi rajt nem lesz egyszerű, hiszen Kazahsztán ellen kezdünk. Ez lesz a legnehezebb mérkőzésük?
– Minden meccsünk a nehéz kategóriába sorolandó. Attól függetlenül, hogy Kazahsztán tavaly nem került vissza az elitbe, rendkívül rutinosak a játékosai, a mag a KHL-ben játszik. Szlovénia – amely februárban ott volt az olimpián – pedig mindig kellemetlen, erős ellenfél, ahogyan az olaszok és a lengyelek is, utóbbiakkal rendre ki-ki meccset vívunk. Egyedül talán a britek gyengébbek. A lényeg, hogy hét nap alatt öt mérkőzés vár ránk, ami már önmagában kemény feladat.

– Ilyenkor hogyan telnek a rajt előtti utolsó napok?
– A fizikai terhelést már csökkenti a kapitány, taktikai elemeket gyakorolunk a jégen, és persze a fejében mindenki hangolja magát a feladataira, hogy a legjobban sikerüljön a formaidőzítés.

4–2 ODA, VISSZA

Valóságos hokihatalommá váltunk a hétre, mert nemcsak a saját válogatottunk edz Budapesten, hanem leendő vb-ellenfelünk, Lengyelország, illetve az egy osztállyal lejjebbi megméretésre készülő Japán és Ukrajna is – és így négyesben forgunk az edzőmeccseken.

Hétfő este Lengyelország játszott Ukrajnával, és 4–2-re nyert is, pedig az elején hátrányba került, aztán góljai felét emberelőnyben szerezte, viszont a 38–27-es kapura lövési mutató alátámasztja fölényét.

Másik két vb-riválisunk, Olaszország és Kazahsztán egymás elleni második edzőmeccsét tudta le Egnában: miután vasárnap a vendégek nyertek 4–2-re, ezúttal a hazaiak – következésképp semmivel sem lettünk okosabbak az erőviszonyokat illetően...

A HETI PROGRAM
Kedd. Délelőtt, délután: edzés
Szerda. Délelőtt: átmozgatás. 17.30: Ukrajna
Csütörtök. Szabadnap
Péntek. Délután: edzés
Szombat. Délután: edzés
Vasárnap. Reggel: átmozgatás. 16.00: nyitómeccs – Kazahsztán

A MAGYAR KERET
KAPUSOK (3):
Duschek Dávid (Dunaújvárosi Acélbikák), Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City – Egyesült Államok)
VÉDŐK (8): Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals – Egyesült Államok), Kiss Dániel (UTE), Pozsagi Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck – Ausztria)
CSATÁROK (14): Benk András (UTE), Chris Bodó (MAC Budapest), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City – Egyesült Államok), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach – Ausztria), Sebők Balázs (KalPa – Finnország), Sofron István (Villach – Ausztria), Somogyi Balázs (MAC Budapest), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik