Hosszabbítás: Vas fivérek szerte Európában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.27. 19:27
null
Vas Jánossal – és családjával – minden rendben, élvezik az életet (Fotó: Veres Viktor, archív)
Az köztudott, hogy Vas János közel állt az NHL-hez, meg az is, hogy Vas Márton ütötte a gólt, amellyel 2008-ban Szapporóban biztossá tettük az A-csoportba jutásunkat. Az viszont kevésbé, hogy a Vas fivérek valójában hárman vannak: Mátyás is jégkorongozott természetesen, majd átállt a sötét oldalra, bíró lett. De a legfontosabb, hogy mindhárman szerető testvérek, éljenek Magyar-, Cseh- vagy éppen Németországban.

„Minden rendben, élvezzük az életet. Azért nem látni annyit otthon, mert folyamatosan kint vagyunk, például nyáron is így volt. Livi ovis, Kriszti németnyelv-suliba jár, ebből nem lehetett, nem szabad heteket kihagyni, csak a szünetek idején” – meséli Vas Marci a nagyobbik lányáról és feleségéről, a család új, frankfurti otthonában, ahová nemrég költöztek be. A családfő 2013 óta játszik a helyi Löwen Frankfurtban, amellyel a tavalyi célt teljesítve, feljutott a harmadosztályból a már professzionális második vonalba, s még feljebb, az elitbe, a DEL-be vágyik. A cél reális, a Löwen élcsapat a második ligában is, ottjártunkkor éppen 8–1-re nyert a Crimmitschau ellen. S miközben Vas Marci a nagy győzelmet követően leül vacsorázni a VIP-helyiségben, markolja a telefonját is. Irány az internet, a cseh első osztály honlapja.

„Áh, hét másodperccel a vége előtt kaptak egyet, kettő egyre veszítettek.”

Hogy kik? Hát az öcsiék.

Jeges hármas: „A tesóimat elküldtem a buliból”

Vas János mindeközben Prágában játszott ugyanis bajnokit, ebben az idényben a Slavia Praha légiósa. De nincs sok köszönet benne: a piros-fehérek az ősszel megzuhantak, az utolsó helyig szánkáztak, havonta váltottak edzőt, nem sok eredménnyel. Erről beszélgettünk „Vasjankóval" is, miután átautóztuk Németországból Csehországba.

„Prágában lakni tökéletes. A csapattal persze vannak problémák, hiszen folyton kikapunk és utolsók vagyunk. De ahol lakunk, arról semmi rosszat sem lehet mondani. Prága gyönyörű, nagyon jó itt élni, élvezzük” – áradozik Vas Jankó, élete párjával, Gabival az oldalán. Sok helyet megjártak már ők, a világutazó házaspár gyors fejszámolása alapján Prága a nyolcadik város, ahol tábort ütöttek.

Vas Márton és János a válogatott kedvéért novemberben itthon járt, de februárban csak Jankó jöhetett, ráadásul a klubszezonjuk nagyjából fedi egymást, azaz nem látták még egymás otthonát Frankfurtban és Prágában. Viszont lesz, aki beszámoljon mindkettejüknek: a harmadik fiútestvér, Mátyás.

Róla csak a bennfentesek tudják, hogy szintén „hokiember”, manapság Mol Liga-meccseken bíráskodik vonalbíróként. Ő a legidősebb egyébiránt, március 10-én lesz 37 éves, éppen a születésnapja környékén tervezi végiglátogatni a testvéreit. Persze maga is jégkorongozott, de a trió sosem játszott egy helyen. Miután Vas Mátyás abbahagyta a játékot, elment a civil szférába, logisztikai vezető egy számítástechnikai cégnél. De a jégtől nem szakadt el, inkább egy perverz hobbit választott, s bírónak állt.

A Vas testvérek frankfurti, prágai és budapesti kalandjairól a Nemzeti Sport szombaton megjelenő, Hosszabbítás című mellékletében olvashatnak bővebben!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik