Hoki-vb: Van, akinek az adott szerep sok – Majoross Gergely

SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.04.30. 19:48
null
„Tettünk lépéseket előre” (Fotó: Tumbász Hédi)
A Dél-Korea elleni 1–5-öt eredményezőnél a Fehéroroszország elleni 1–3 során klasszisokkal jobban játszott a magyar férfiválogatott a Nur-Szultanban zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokságon. Az is igaz, hogy a két, elitből érkezett ellenféllel szemben veszítettünk eddig, de ettől még ugyancsak tény, hogy két forduló után nulla ponttal és csak kettő szerzett góllal az utolsó helyen állunk. Úgyhogy volt miről beszélnünk Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitánnyal.

– Ez a mérkőzés tartalmasabbra sikerült, de ugyanúgy vereség lett a vége.
– Meghatároztuk a torna előtt, hogy meccsről meccsre jobbak legyünk, ezt sikerült megvalósítanunk, ugyanakkor ehhez hozzátartozik, hogy a Dél-Korea elleni nyitómérkőzésen bőven hagytunk helyet a fejlődésnek... Tettünk lépéseket előre, nagyon jól kezdtünk, nálunk erősebb riválissal szemben domináltunk és viszonylag nagy lett a fölényünk. A furcsa kapott gól után sem tértünk le az útról és hatvan percig keményen dolgoztunk. Azt viszont nem tudtuk elérni, hogy a kritikus helyzetekben betaláljunk, a kettős hátrányból kapott gól pedig lehetetlenné tette a helyzetünket. Pozitívum, hogy akkor sem törtünk meg és próbálkoztunk tovább, de ebben sajnos ennyi volt.

– A történelemhez képest a felkészülési mérkőzések gólátlaga biztató volt – mi történt azóta?
– Ez más szint. Más azon Olaszországgal játszani, amelynek hiányzik a fele, vagy azzal a Szlovéniával, amely félig felnőtt-, félig juniorkerettel érkezik – és más a tizenöt KHL-essel kiálló Fehéroroszországgal szemben. Biztos, hogy ebben előre kell lépnünk, és nyilván a góllövés a legfontosabb fejlődési pontunk. Persze ha kialakítunk nagy helyzetet, abból jó lenne betalálni, ám talán még fontosabb, hogy több olyan szituációt teremtsünk, amelyből indirekt módon is betalálhatunk: amikor csináljuk a forgalmat a kapu előtt, megyünk a kipattanókra és „csúnya” gólokat szerzünk. Ezen igyekszünk fejleszteni a következő másfél napban.

– Mit lehet kezdeni azon húzóembereinkkel, akik a kreatív játékért, a ponttermelésért felelősek: miként lehet felébreszteni őket?
– Vannak, akiknek sokkal többet kéne tenniük, de ismétlem, ez más szint: más az EBEL-ben csinálni valamit és más Fehéroroszország ellen megpróbálni brillírozni. Ettől függetlenül magam is azt gondolom, vannak alulteljesítő játékosaink, bár talán az a nagyobb igazság, hogy ez a szerep ezen a szinten, a fehéroroszokkal szemben például sok... Dél-Korea ellen valószínűleg nem lehet ilyen kifogás, ott elő kellett volna lépnie valakinek, ám akkor más gondjaink akadtak.

– Ezen a helyzeten tud változtatni a szakvezetőség, vagy a csapatnak dolgoznia kell tovább, és meglesz az eredménye, esetleg csak imádkozzunk, hogy egyszer mi szerezzünk végre szerencsés találatot?
– Nekünk kell olyan döntéseket hoznunk, amelyekkel megadjuk a legnagyobb esélyt a sikerre.

– A nekünk a csapatot vagy a szakvezetőséget jelenti?
– A szakvezetőséget.

– És mik volnának ezek a döntések?
– Erre még aludnunk kell egyet, videózni, elemezni. Ám lehet, hogy többet kell változtatnunk a sorokon, van, akinek az adott szerep sok – nyilván felvetődött bennem egy csomó kérdés... Néha úgy éreztem, lett volna sanszunk okos lövésekre, amelyek kipattanóival lehetett volna kezdeni valamit, mi viszont e reménytelen pozíciókból is azonnal gólra törőek voltunk, ami nem célszerű. Ezen lehet változtatni, de hogy a mai Fehéroroszországgal ilyen meccset játszottunk, azon szerintem nincs mit szégyellni. Eddig is nagyjából tízből egyszer nyertünk ellene – most abból a kilencből játszottunk egyet.

– Nagyon sok olyasmi hangzott el, amit elit-vb-szerepléseinkkor hallottunk, ami egyfelől logikus, hiszen Fehéroroszország 2005 óta folyamatosan az elitben szerepelt – csakhogy most a divízió 1/A-ban vagyunk együtt, és elment még egy meccsünk, amihez viszont nem vagyunk hozzászokva ebben az osztályban...
– Nagyon kicsi lett a különbség az elit vége és a divízió 1/A között, már szó sincs arról, hogy valaki automatikusan és rögtön visszajut. Tavaly még az is előfordult, hogy a harmadosztályból feljutó végiggyalogolt a másodosztályon... A mai meccsbe beletettünk mindent, fegyelmezettek is voltunk, azt kell megtalálnunk, hogy miként tudunk eredményesebbek lenni.

– Arra viszont aligha van garancia, hogy ugyanez a teljesítmény majd Litvánia ellen győzelmet eredményez.
– Garancia nincs semmire. Láttunk ma egy másik rangadót is, amelyen a világsztárral felálló Szlovénia fejet hajtott Dél-Korea előtt... Arra kell figyelnünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból – aztán hogy ez győzelemre, vagy elit ellenféllel szembeni szoros eredményre elegendő, az majd kiderül.

DIVÍZIÓ 1/A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
2. FORDULÓ

FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)
Nur-Szultan,
Barisz Aréna, 648 néző Vezeti: Sir (cseh), Vikman (finn), Pak Dzsun Szu (dél-koreai), Vyleta (szlovák)
FEHÉROROSZORSZÁG:
MILCSAKOV
Bailen (1), LISZOVEC 1 – Henkel, Szolovjov – JEVENKO, Usztyinyenko – Bokun
Gyemkov (1), PLATT 1 (1), Kovirsin (1) – Lopacsuk, Sarangovics, Szusko – Volkov, Kitarov, FEOKTYISZOV 1 – KISZLIJ, SZ. MALJAVKO (1), A. Maljavko – Kogaljov
Szövetségi kapitány: Andrej Szidorenko
MAGYARORSZÁG: Vay
Stipsicz (1), Szabó D. – Wehrs, Varga A. – Pozsgai, Macaulay
Erdély Cs., Hári J., GALLÓ V. 1 – BARTALIS, Sarauer, Sofron – Nagy G., Vas J. (1), Bodó – Nagy K., Benk, Magosi B. – Terbócs
Mb. szövetségi kapitány: Majoross Gergely
Gólok. 4:32: Feoktyiszov (Sz. Maljavko, 1–0). 29:49: Liszovec (Platt, Kovrisin, 2–0). 45:29: Platt (Bailen, Gyemkov – kettős emberelőny, 3–0). 54:31: Galló V. (Vas J., Stipsicz – ee., 3–1)

A VB ÁLLÁSA
1. Dél-Korea 2 2 10–4 +6 6
2. Fehéroroszország 2 2 7–4 +3 6
3. Kazahsztán 1 1 3–2 +1 3
4. Litvánia 1 1 3–4 –1 0
5. Szlovénia 2 2 5–8 –3 0
6. MAGYARORSZÁG 2 2 2–8 –6 0

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik