nemzetisport.hu 2018.05.19 21:35 Frissítve: 2018.05.19 22:12

Hoki-vb: óriási meglepetés, Svájc a döntőben, Kanada a bronzért mehet

A Dániában zajló 82. jégkorong-világbajnokság második elődöntőjében Svájc óriási meglepetésre legyőzte Kanadát, és bejutott a vasárnap esti fináléba, amelyben a címvédő Svédország lesz az ellenfele.

A svájciak örülhettek a végén (Fotó: AFP)

 

A koppenhágai Royal Aréna jegén elődöntőbe jutásukkal a torna egyértelműen legnagyobb meglepetését szolgáltató svájciak hamar emberelőnybe kerültek – Darnell Nurse-nek sikerült a harmadik percben a játék késleltetéséért begyűjtenie egy kétpercest –, ám Roman Josiék még kapura lövésig sem jutottak el.

A kanadaiak mégis hátrányba kerültek a harmad végére: az ötödik svájci lövésből Tristan Scherwey bombázott a hosszú felsőbe a bal oldali bedobóponttól, 0–1.

A második harmadban aztán beindult Kanada, és egyre nagyobb nyomás alá helyezte az élete formájában védő Leonardo Genoni kapuját, s végül Bo Horvat volt az, aki egyenlíteni tudott, egy Scherwey góljához kísértetiesen hasonló lövéssel – 1–1.

Nem sokáig örülhettek az egyenlítésnek a juharlevelesek. Bő két perccel később a bottal akasztás miatt a kispadon ücsörgő Joel Edmundsson kiállítását használta ki Svájc: Kevin Fiala belőtt passza Greg Hofmann ütőjéről került a kanadai kapuba (1–2). Az újból hátrányba kerülő tengerentúliak egyre nagyobb elánnal rohamoztak, Genoni kapuson azonban nem tudtak túljutni, Anthony Beauvillier közeli kapáslövését például földön túli bravúrral, a botját eldobva, hárította a 30 éves kapus – az alábbi összefoglalóban 1:28-tól látható az eset.

A záró harmadban már egyértelműen beszorította Svájcot Kanada, mégis a harmadbeli első – és mint később kiderült, egyetlen – lövésükkel az európaiak szereztek újabb gólt, s megint emberelőnyből: Sven Andrighetto lövése Gaetan Haas ütőjén megpattantva kötött ki a kanadai kapuban (1–3). Mindezt azon kanadaiak ellen, akik a találkozó előtt, emberhátrányos helyzeteik 92.8 százalékát kivédekezték.

Hat és fél perccel a vége előtt aztán Kanada is megkapta első emberelőnyét a mérkőzésen, Noah Rod kapott két percet bottal ütésért, ám ezt sem tudta kihasználni Kanada – amely öt perccel a vége előtt 42–17-re vezetett a lövések tekintetében úgy, hogy a svájciak a 17-ből 16-ot az első 40 percben lőttek, a harmadik játékrészben mindössze egyszer tüzeltek – abból gól is lett.

Nem egészen kettő perccel a vége előtt Connor McDavid passza után Colton Parayko ágyúzott a kék vonaltól – s milyen a kapussors –, Genoni kissé belealudt a jól látható lövésbe, és mellé nyúlt, így a pakk a hálóba került. 2–3

Az utolsó két percet már végig kapus nélkül játszotta le Kanada, de egyenlítenie nem sikerült, így óriási meglepetésre Svájc 2013 után ismét bejutott a világbajnoki döntőbe, amelyben a címvédésre készülő Svédország lesz az ellenfele.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA
ELŐDÖNTŐ
Kanada–Svájc 2–3
(0–1, 1–1, 1–1)
KORÁBBAN
Svédország–Egyesült Államok 6–0
(1–0, 3–0, 2–0)

2019.05.26 19:41:35

Jégkorong HARMATH ÁKOS (közvetítés), SZŰCS ANDRÁS (tudósítás)

Kanada 50. világbajnoki érmét szerezte meg Pozsonyban, de az ezüstnek vélhetően nem örül.

2019.05.25 15:03:16

Jégkorong nemzetisport.hu

A hoki-vb döntőjében az oroszokat búcsúztató finnek Kanadával csaphatnak össze.

2019.05.15 18:08:52

Jégkorong nemzetisport.hu

Két délutáni háromgólos könnyedség után, este jött a dráma és az orosz henger.

2019.05.15 22:25:43

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az idei, különböző osztályú jégkorong-világbajnokságok ugyanis úgy alakultak, hogy 2020 tavaszán hosszú idő után újra azonos értékcsoport keretében, tétmérkőzésen találkozhat a magyar és román felnőttválogatott.

2019.05.05 23:14:26

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Azt állítani, többek, jobbak, favoritok lennénk, önbecsapás.