Hoki-vb: Ha így folytatjuk, a szerencsénknek is meg kell jönnie – Galló

SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.04.30. 19:13
A magyar férfi jégkorong-válogatott a Kazahsztánban zajló divízió 1/A-világbajnokságon a második mérkőzését is elvesztette, ezúttal Fehéroroszország múlta felül 3–1-re. A meccs után a mieink elmondták, miben látják az újabb vereség okát, és mit lehet tenni, hogy a folytatás sikeresebb legyen.
Vay Ádám rögtön kapott góllal kezdte a vb-t (Fotó Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Vay Ádám rögtön kapott góllal kezdte a vb-t (Fotó Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Nem állíthatjuk, hogy jól kezdődött volna a világbajnokság Vay Ádám számára: a DVTK Jegesmedvék kapusa a fehéroroszok elleni mérkőzésen szerepelt először ezen a tornán, és gyakorlatilag az első kapujára menő lövésből gólt kapott.

„Első lövés, első gól... De ezen túl kell lendülni, és csak a következőre fókuszálni. Ugyanígy a játékosoknak is a következő lövésre kell figyelniük, hogy értékesítsék a helyzeteiket. Mindenképpen keményen fogunk készülni Litvániára, hiszen nem véletlenül került fel a divízió 1/B-ből, ahogy eddig láttam, jó formában is van” – fogalmazott Vay.

NAGY KRISZTIÁN
– Sok munka volt ebben a mérkőzésben, még több lövés, csak a gól kevés...
– A csapat kitett magáért, igyekeztünk mindent elkövetni, hogy az edzői utasításokat betartsuk. Rengeteg kipattanónk volt, jó támadásaink voltak, második-harmadik lehetőségek, ám sajnos ezek sem sikerültek.
– Mit lehet tenni, hogy ezek a helyzetek gólokká váljanak?
– Ez nagyon jó kérdés... Kis hitet kell saját magunkba táplálnunk, előhoznunk. A közönség hihetetlen, talán ebből meríthetünk, hogy igenis képesek vagyunk értékesíteni a helyzeteinket, és meglesz az eredménye.
– Manapság olyan a divízió 1/A, hogy két vereség vagy győzelem sem garancia semmire: ebbe lehet kapaszkodni, vagy egyelőre csak azzal foglalkozzunk, szerezzünk több találatot és nyerjünk?
– Minden egyes mérkőzésen az a fontos, hogy azt a cserét, amiben éppen vagyunk, a legjobb tudásunk szerint játsszuk meg. Nem akarunk előrébb nézni ennél. Most átvesszük a taktikai kérdéseket, amiket talán elrontottunk, és lehet rajtuk javítani, aztán felkészülünk a következő meccs első cseréjére.

Stipsicz Bence, a magyar válogatott hátvédje úgy látja, még több agresszivitásra van szüksége a csapatnak támadásban, ugyanakkor a hittel szerinte nincs gond, viszont felesleges azon agyalni, hogy mi lett volna, ha...

„Jó nyomást gyakoroltunk az elején, de nem lőttük be a helyzeteinket... Még agresszívabban kell érkeznünk a kapu elé, mert az egy találatunkat is, amit sikerült szereznünk, így értük el. Ebből kell több! A hitünk megvan, nem éreztem soha, hogy ne lett volna esélyünk, csak nem sikerült, mert nem mentek be a helyzeteink. Az, hogy ennyit lőttünk kapura, ennyit tudtunk támadni, önbizalmat adhat, mert kiváló csapattal találkoztunk. Teljesen más lenne, ha az elején nekünk pattan be egy gól. Persze a végtelenségig lehetne ezen gondolkodni, hogy mi lett volna ha; a lényeg, hogy a következő meccsen mi szerezzük az első találatot, mert az olyan lökést adna, hogy végig tudnánk vinni a mérkőzésen” – jelentette ki a Fehérvár A19 bekkje.

Az egyetlen magyar gólt szerző Galló Vilmos kissé másképp látja, szerinte kiegyenlített összecsapás volt, amelyet akár mi is megnyerhettünk volna, ugyanakkor ő például látja a fejlődést a Dél-Koreától elszenvedett vereséghez képest a válogatott játékában.

Kiegyenlített meccset játszottunk, bármerre billenhetett volna. Sajnos védelmi hibából kaptunk kettőt, ami szerencsétlenség is, de ez, reméljük, átbillen lassan, s meg tudjuk nyerni a csütörtöki mérkőzést. A hibáknak ezen a vébén nagyobb az áruk, a fehéroroszokon is lehetett érezni, hogy tavaly még az elitben voltak: erősek, gyorsak, jól fedezték a korongot, tudták, hogy mit csinálnak – ilyen rivális ellen a nagy hibák nem megengedhetők. Az emberelőnyeink kicsit jobbak voltak, bízunk benne, a góllövés is beindul. Koreához képest mindenképpen fejlődtünk, ezen az úton kell továbbhaladnunk a vébé végéig. Ha így folytatjuk, a szerencsénknek is meg kell jönnie” – közölte Galló.

A válogatott csapatkapitánya, Magosi Bálint elárulta, nem igazán érti, hogy a KHL-es fehéroroszok hogyan tudtak kiesni tavaly a világelitből, ám ennél azért jobban foglalkoztatja, hogy rájöjjön arra, miképpen tudná „megnyitni a gólcsapot” a mi csapatunk.

„Sokkal gyorsabb, technikásabb volt ez a meccs, ami a KHL-es fehéroroszok miatt érthető – nem is tudom, hogyan pottyantak ki a divízió 1/A-ba... Mi is jobban dolgoztunk, ám ez még mindig kevés, meg kell találnunk a módját, hogy többször is betaláljunk, mert ez bajba sodorhat minket. A mai találkozó is ezen ment el” – mondta a mérkőzés után a DVTK Jegesmedvék csatára.

Ezen a napon Bartalis Istvánt választották a magyar válogatott legjobbjának, ám ennél nyilván többet jelentett volna számára a győzelem.

„Ezúttal is nyomtunk-nyomtunk, majd kaptunk egy szerencsétlen találatot. Utána folyamatosan nyomás alatt tartottuk az ellenfelet, de nem akart beakadni a korong, egy góllal pedig nem lehet nyerni. Teljesen más arcunkat mutattuk, energikusak voltunk, jobban letámadtunk, hosszabb támadásaink voltak. A védekezőharmadban is jobban teljesítettünk, noha akadt hullámvölgy elöl és hátul is. Sok helyzetet teremtettünk, mégsem elég veszélyeseket: nem tudtunk odakerülni a kapujuk elé. Mi is jól kiszorítottuk őket, ám az emberelőnyük nagyon jól működött, s a kettős emberelőnyös góllal el is dőlt” – summázta a találkozót Bartalis.

DIVÍZIÓ 1/A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
2. FORDULÓ

FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)
Dél-Korea–Szlovénia 5–3 (1–3, 3–0, 1–0)

SZERDÁN
12.30: Kazahsztán–Litvánia

A VB ÁLLÁSA
1. Dél-Korea 2 2 10–4 +6 6
2. Fehéroroszország 2 2 7–4 +3 6
3. Kazahsztán 1 1 3–2 +1 3
4. Litvánia 1 1 3–4 –1 0
5. Szlovénia 2 2 5–8 –3 0
6. MAGYARORSZÁG 2 2 2–8 –6 0

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Bálizs Bence (MAC Újbuda), Vay Ádám (DVTK Jegesmedvék)
HÁTVÉDEK:Macaulay Scott (MAC Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen – Németország)
CSATÁROK:Bartalis István (Schwenningen – Németország), Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Újbuda), Vas János (DVTK Jegesmedvék)
VÉSZKAPUS:Rajna Miklós (MAC Újbuda)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik