Cortina csapata nyerte meg az ifj. Ocskay Emléktornát

Vágólapra másolva!
2012.09.02. 21:09
null
A helyzetei megvoltak a Fehérvárnak a győzelemhez, mégis a München nyert (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Büntetőkkel kapott ki a házigazda Sapa Fehérvár AV 19 jégkorongcsapata az ifjabb Ocskay Gábor Emléktorna döntőjében a német Red Bull Münchentől.

Pat Cortina neve kitörölhetetlen a magyar jégkorong szurkolók emlékezetéből, és hogy miért, azt magyarázni sem kell. A válogatottat az elitbe vezető, korábban Székesfehérváron dolgozó mester akkor is barátok között érezheti magát, ha speciel ellenfélként érkezik Magyarországra.

Pat Cortina, ezúttal győztes müncheni szakvezető
Pat Cortina, ezúttal győztes müncheni szakvezető

Így volt ez az ifj. Ocskay Gábor Emléktorna döntője előtt is, amikor a kanadai-olasz tréner a bejárat és az öltöző közötti távolságot csak jó néhány kézfogás, és rövid beszélgetés után tehette meg. Majd leült a München kispadjára, hogy csapatával megnyerje az emléktornát. Ez eddig még egyetlen vendégcsapatnak sem sikerült, hiszen a Volán mindig itthon tartotta az első helyet.

Mindkét csapat magabiztos győzelemmel jutott a fináléba, így az izgalmakat előre borítékolni lehetett. A torna és a mérkőzés rangját jelzi, hogy még Münchenből is érkezett egy kisebb szurkolócsoport, igaz hangjukat a hazai tábor rendszeresen túlkiabálta. Először a 3. percben lehettek hangosabbak a müncheniek, Toni Ritter talált a fehérvári kapuba. Lehetősége bőven akadt a hazaiaknak az egyenlítésre, de a legígéretesebb helyzeteket sem sikerült értékesíteni. A bajorok kapusa, Jochen Reimer olykor a szerencsével sem állt hadilábon, amikor több a kapu előteréből ellőtt, elkotort korong nem jutott túl rajta. Remek iramú nyitó harmadot produkáltak a csapatok (0–1).

Orbán Attila a végén még a bunyóba is beleállt
Orbán Attila a végén még a bunyóba is beleállt

Ami a második 20 percre is megmaradt: a remek hangulat, az iram és a helyzetek. Ami továbbra is hiányzott, a gól. Helyzet pedig most is akadt, bőséggel. A müncheni támadások végén bizony elkelt néhány Bálizs bravúr a fehérvári kapuban. A 32. percben majdnem egy teljes percet próbálkozhatott kettős előnyben a Volán, de hasztalan. Vagy a kapusban akadt el a próbálkozás, vagy a védőknek sikerült kiütniük a harmadból a korongot. Aktívabbá vált a Volán játéka, veszélyesebben is támadott és ez egy kivédekezett hátrány után végre az eredményben is megmutatkozott. Magosi Bálint átadásából Tyler Metcalfe egyenlített, két évvel ezelőtt Dunaújvárosban is többször játszott egymás mellett a két csatár (11).

A harmadik harmadban is a Volán volt veszélyesebb a kapura. Sajnos ezek egyik része éppen elkerülte a kaput, másik részét Jochen Reimer hatástalanította. A 48. percben azonban minden szem a Volán kapuja felé szegeződött. Orbán Attila és Mike Kompon között alakult ki nézeteltérés, amelyet néhány pofon kíséretében tisztáztak: a „bunyóban” is egyértelmű volt a magyar fölény. Két és fél perccel a vége előtt emberelőnybe került Fehérvár, s ugyan a helyzetek ismét adottak voltak, gólt nem sikerült szerezniük. A vége előtt 11 másodperccel Pozsgai Tamást bottal lökésért küldték a büntetőpadra a játékvezetők, az eredmény azonban nem változott (11).

Jöhettek a büntetők. Az első körben Ladányi Balázs a kapusba lőtte a korongot, Martin Hinterstocker nem hibázott (01). A második sorozatban Eric Johansson szintén nem tudott túljárni a müncheni kapus eszén, de Bálizs Bence is védte Jason Ulmer kísérletét (01). A harmadik körben Mihály Árpád némi szerencsével tartotta életben a Volán reményeket, de a másik oldalon Martin Buchweiser nem hibázott (12).

Az ifj Ocskay Gábor Emléktorna történelmében először nem sikerült itthon tartani a kupát, azonban ha már így alakult, akkor a legjobb helyre került az első helyért járó porcelántál, Pat Cortina magyarországi munkája során egyik legkedvesebb játékosa éppen ifj. Ocskay Gábor volt.

KOVÁCS CSABA: "EZ A MÉRKŐZÉS JÓL SZOLGÁLTA A FELKÉSZÜLÉSÜNKET AZ EBEL–RE"

PAT CORTINA MAGYARUL (IS) ÜZENT A FEHÉRVÁRNAK
IFJ. OCSKAY GÁBOR EMLÉKTORNA, DÖNTŐ
SAPA FEHÉRVÁR AV 19–RED BULL MÜNCHEN (német) 1–2 (0–1, 1–0, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
Székesfehérvár, 2500 néző. V: Varjú (magyar), Druga, Moravec, Scensny (mindhárom szlovák)
FEHÉRVÁR: BÁLIZS – Pratt, Durco, Bailey, Johansson, Mihály Á. – Sille, Pozsgai, Banham, Sikorcin, Kovács Cs. – Horváth A., Tokaji, Sofron, Vas M., Ladányi – Hetényi P., Orbán, Benk, METCALFE 1, Tóth A. – Magosi (1). Edző: Kevin Primeau
MÜNCHEN: REIMER – Sloan, Petermann, Kathan, Kompon, Adams – Ejdepalm, Sturm, Dibelka, Ulmer, Aubin – Ekbom, Kavanagh, Buchwieser 1, Maurer, Wichert – RITTER 1, Hinterstocker (1), Cespiva (1). Edző: Pat Cortina
Kiállítások: 8+10 perc fegyelmi (Orbán), ill. 16 perc+10 perc fegyelmi (Kompon)
MESTERMÉRLEG
Kevin Primeau: – Kemény meccs volt, mintha jéglabdáztunk volna, annyit pattogott a korong. A körülmények inkább a mi játékunkat nehezítették meg, mivel a München egyszerűbb rendszerben játszik. De jó látni, hogy a negyedik sorunk is képes a pontszerzésre, mert azt tudjuk, hogy az első három meglövi majd a maga góljait. Viszont mindig van miben javulni, nekünk leginkább az emberelőnyökben kell.
Pat Cortina: – Két nagyon fáradt csapat játszott. A munkamorálunkkal nagyjából elégedett voltam, és persze jó, hogy nyertünk. Két edzőmeccsünk van még, aztán szeptember közepén indul a bajnokság!
A 3. HELYÉRT
Vitkovice Steel (cseh)–Telemach Olimpija Ljubljana (szlovén) 5–3 (1–2, 1–1, 3–0)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik