Villámrajttal döntősök a fehérváriak az Ocskay-emléktornán

KIBÉDI PÉTERKIBÉDI PÉTER
Vágólapra másolva!
2012.09.01. 20:02
null
A fehérváriak pazar kezdéssel küldték padlóra a Ljubljanát (Fotók: Mirkó István)
Elsősorban az első harmad első felében mutatott kitűnő, hiba nélküli játékának köszönhetően az ifj. Ocskay Gábor Emléktorna döntőjébe jutott a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata. A fehérváriak az EBEL-rivális Olimpija Ljubljanát verték meg 4–1-re. A holnapi döntőben a korábbi magyar szövetségi kapitány, Pat Cortina vezette Red Bull Münchennel találkozik a Volán – a bajorok a cseh Vitkovice Steel ellen nyertek 3–1-re.

Még mindig szokatlan és felfoghatatlan, hogy egy tornát szerveznek a legnagyobb fehérvári jégkorongozó emlékére, és talán soha nem lesz olyan, hogy az egyperces néma főhajtás alatt valaki ne morzsoljon el egy könnycseppet ifjabb Ocskay Gábor emlékére.

Egy emléktornát– pláne ha Csicsó emlékére rendezik meg– pedig illik úgy kezdeni, ahogy azt az egyedi mezben kikorcsolyázó Volán tette. Talán még az ellenfél botját sem érintette a korong, amikor Eric Johansson talált a kapuba a 2. perc legelején, majd szép sorban az újoncok is bemutatkoztak. A 7. percben Tyler Metcalfe, a kilencedikben Kyle Lee Bailey előnyből, újabb egy perc elteltével pedig Frank Banham szerzett gólt. A szurkolók pedig boldogan csettinthettek, a nyáron érkezett valamennyi csatár a góllal tette le névjegyét – így kell igazolni.

Az előző szezonban az EBEL-negyeddöntőben a Volánt búcsúztató, azóta jelentősen átalakult Ljubljana (tizenegy játékos és az edző távozott, helyettük tizenkét játékos és egy vezetőedző érkezett) a 17. percben mutatta meg, hogy lesz még jobb is a jelenleginél – ott is egy új igazolás, Alexandre Imbeault talált előnyből a kapuba (4–1).

A második húsz percre sokat változott a meccs képe, sokkal kiegyenlítettebbé vált a találkozó. A vendégek is többet próbálkoztak, de hiába. A fehérváriak továbbra is becsülettel tesztelték Jerry Kuhn kapust, aki azonban ezúttal állta a lövéseket. Az utolsó előtti percben egy eladott korong után Adam Munro a hazai kapuban mutatta meg, hogy a legjobb döntés volt itt tartani – hátravetődve, lepkés kesztyűvel a levegőben vadászta le a kapu felé veszélyesen közelítő pakkot, így maradt a megnyugtató Volán-előny (4–1).

A záró harmadban is inkább a küzdelem dominált, többet és veszélyesebben támadtak a fehérváriak, de a befejezést rendre elrontották. Három perccel a vége előtt a Ljubljana esélyt kapott a felzárkózásra, de kettős előnyben sem tudott mit kezdeni a hazaiakkal. Ha az első harmadban a csatárokat dicsértük, akkor illendő a védőket is megemlíteni, jól oldották meg feladatukat, a Dunaújvárosból szerződtetett Pozsgai Tamás is ízelítőt kapott, mi vár rá majd egy EBEL-mérkőzésen, hazai pályán.

A szurkolók jogosan ünnepelték csapatukat, ha az első harmadban mutatott produkciót állandósítani tudja a Volán, akkor sok örömben lesz része a fehérvári publikumnak.

"JÓ TELJESÍTMÉNNYEL, HELYENKÉNT TETSZETŐS JÁTÉKKAL NYERTÜNK"
IFJ. OCSKAY GÁBOR EMLÉKTORNA
SAPA FEHÉRVÁR AV19–T. O. LJUBLJANA (szlovén) 4–1 (4–1, 0–0, 0–0)
Székesfehérvár, 2100 néző. V: Sós, Wolf, Abonyi, Berger
FEHÉRVÁR: MUNRO – Horváth A., Tokaji, Sofron, Vas M., Ladányi – Pratt, Durco, BAILEY 1 (1), JOHANSSON 1 (1), Mihály Á. (2) – Pozsgai, Sille, Banham 1, Sikorcin (1), Kovács Cs. (1) – Orbán, Varga A., Benk (1), Metcalfe 1, Németh A. (1) – Magosi. Edző: Kevin Primeau
LJUBLJANA: Kuhn – Thomas, Scap, Dalvise (1), Imbeault 1, Ferguson (1) – Dervaric, Ratchuk, E. Pance, Music, Z. Pance – Groznik, Cvetek, Ropret, Hocevar, Verlic – Erman, Grahut, Ograjensek, Pgodin, Pesjak. Edző: Heikki Mälkiä
Kiállítások: 10, ill. 18 perc
MESTERMÉRLEG
Kevin Primeau: – Ez volt az első komoly meccsünk itthon, ráadásul jó csapat ellen. A második harmadban kicsit lusták voltunk, de összességében elégedett vagyok. Persze mindig akad javítani való, például az emberelőnyös játékunk, de alapjában véve jó csapatunk van. Talán a kispadunk is hosszabb, mint az előző idényben.
Heikki Mälkiä: – Talán a hosszú út miatt, de nem álltunk készen a meccsre, és pocsékul kezdtünk, aztán összeszedtük magunkat. Viszont nagyon sokat változott a csapat a nyáron, sok időbe telik, míg rendesen összeállunk és munkás, fegyelmezett csapatunk lesz. Ráadásul „olcsó” keretünk van, szóval még többet kell dolgoznunk.
A másik mérkőzésen: Red Bull München (német)–Vítkovice Steel (cseh) 3–1 (0–0, 2–1, 1–0)
A VASÁRNAPI PROGRAM
15.00, a 3. helyért: Ljubljana–Vítkovice, 18.30, döntő: FEHÉRVÁR–München
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik