Ancsin János, a király visszatér - Winter Classic

Vágólapra másolva!
2009.12.21. 14:21
Címkék
December 27-én első alkalommal kerül megrendezésre a magyar Winter Classic a jégkorongsport immár legendás honi helyszínén, a Kisstadionban, amelyben Ferencváros-Újpest mérkőzéseket rendeznek. Délelőtt 11 órától nosztalgikus jelleggel öregfiúk találkoznak egy gála keretében, 13 órától pedig MOL Liga bajnoki mérkőzésre kerül sor.
Ancsin János (balra) újra a pályán bizonyíthat (Fotó: Mirkó István, archív)
Ancsin János (balra) újra a pályán bizonyíthat (Fotó: Mirkó István, archív)

A két csapat először 1955. december 10-én, a Városligetben mérkőzött meg egymással, a Béke-kupa-meccset az Újpest 3:2-re nyerte meg háromezer néző előtt. A Kisstadionban először 1961. március 7-én találkoztak, hatezer néző látta, ahogy az Újpest 8:2-re ütötte ki a bajnoki álmokat szövögető Ferencvárost.

Az 1964-es Megyeri úti pályaavatón is ez a két csapat találkozott egymással, majd 1984. január 21-én a Budapest Sportcsarnokban először mérkőzhettek fedett pályán a felek. Akkor az Újpest 6–5-re nyert. Eddig  utoljára a Kisstadionban 2005 márciusában rendeztek Fradi–Újpest mérkőzést, a ferencvárosiak 5–1-re nyertek.

A Winter Classicot felvezető hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mérkőzést szokásos show-elemekkel fogja fűszerezni a rendező Ferencváros, illetve a munkáját segítő honi szövetség, de természetesen a vasárnap sava-borsa a két mérkőzés lesz. Az esemény házigazdája Gangsta Zoli lesz, aki megtiszteltetésnek érzi a felkérést. A rapper a két mérkőzéstől nagy sportélményt, a Winter Classictól pedig hagyományt remél.

„Örülök, hogy létrejött ez a mérkőzés, a magyar jégkorongban a nyolcvanas éveket a Fradi–Újpest versenyfutása jellemezte – mondta Ancsin János, a lila-fehérek legendás alakja. – Nem ritkán nyolc-tíz ezer ember előtt mérkőztünk meg egymással. Sajnos a jégpályák hiánya miatt a sportági középpont időközben áthelyeződött Fejér megyébe, mi, öregfiúk ezzel a gálával is segíteni próbálunk azon, hogy Budapesten is legyen EBEL-szintű jégkorong.”

„Az öregfiúk között van, aki nagyon készül az összecsapásra, van, aki kevésbé, de egyet ígérhetek, a közönség mindkét csapatban huszonötös mezben fogja látni a két királyt” – tréfált Ancsin a teremben lévők nagy derültségére. Hogy mindenki számára érthető legyen: az Újpestben ez a mez Ancsin Jánoson feszül majd, Ferencvárosban pedig a mostani sajtótájékoztatón mellete ülő Szergej Oreskinen, aki jelenleg a felnőttcsapat edzője a zöld-fehéreknél.

„Két-három hete értesültünk a végleges döntésről – mondta Borbás Gergely, az Újpest csapatkapitánya. – Nagy izgalmakkal várjuk a lehetőséget, hogy pályára lépjünk a Kisstadionban a Ferencváros ellen. Megtiszteltetés számunkra a legendás elődök után pályára lépni, a mi meccsünkkel kapcsolatban viszont azt ígérhetem, hogy egyáltalán nem lesz gála jellege, fontos bajnoki pontokért meccselünk. A bemelegítésünk során próbáljuk figyelemmel követni az öregfiúk mérkőzését, hogyan csetlenek-botlanak a pályán az öregek, amiért utána meg is kapják tőlünk a magukét."

„Jó kezdeményezés, bízom benne, hogy hagyomány lesz az eseményből, a magyar hokinak nagy szüksége van a Fradi–Újpest párviadalokra – mondta Hoffmann Attila, a Ferencváros csapatkapitánya. – A mi csapatunk az előző idényhez képest előrébb lépett, már fel tudjuk venni a versenyt az Újpesttel. Lesz egyfajta nosztalgikus fílingje a mi találkozónknak is, de ettől függetlenül éles meccsre számítok, amelyen mindent megteszünk a sikerért. Itt, a Kisstadonban nőttem fel, gyerekként szurkoltam azoknak a felnőtteknek, akik most előttünk lépnek pályára.”

A FERENCVÁROS KERETE
 Bóna István, Bán Károly, Gergely Csaba, Hajdu Levente, Hegyi Zoltán, Horváth Csaba, Mayer Károly, Paraizs Ernő, Zekov Iván, Dobos Tamás, Dragomir György, Hudák Gábor, Kiss Tibor, Pindák László, Szergej Oreskin, Simon Ferenc, Szajlai László, Zsitva Zoltán. Csapatvezető: Kassai György. Edző: Rajkai László
AZ ÚJPEST KERETE
 Eperjesi Miklós, Erendics György, Flóra Péter, Füzesi József, Géczi Gábor, Horváth István, Kevevári Kálmán, Kovács Csaba, Tolnai Attila, Tornyai Tibor, Ancsin János, Ancsin László, Bálint Attila, Balogh Béla, Farkas József, Lantos Gábor, Legéndy Imre, Menyhárt Gáspár, Pápai Miklós, Pék György, Ritter Zsolt, Rozgonyi György, Scheiber Zoltán, Schilling Győző, Szigetvári János, Varga István. Csapatvezető: Szegő István.  Edző: Szeles Dezső

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik