Dabasi Réka: Most mi érkezünk a magasabb szintről, de egyik meccset sem vehetjük félvállról

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.04.07. 08:00
Dabasi Réka szerint nem a világranglistán elfoglalt helyezés játszik a vb-n (Fotó: Dömötör Csaba)
Már javában készül a magyar női jégkorong-válogatott a klagenfurti divízió 1/A-s világbajnokságra, az első keretszűkítésen is túl van a csapat, jövő héten pedig kétszer játszik edzőmeccset a vb leendő házigazdájával, Ausztriával. Lapunk kérdéseire az együttes csatára, Dabasi Réka válaszolt.

– Hétfőn kezdte a felkészülést a női válogatottal a divízió 1/A-s világbajnokságra, milyen volt az összetartás első hete? 
– Minden nap volt egy jeges és egy száraz edzésünk. A pályán kívül leginkább a fizikai felkészülésen volt a hangsúly, sokat kondiztunk, fejlesztettük az állóképességünket. A jégen gyakoroltuk a taktikai elemeket – mondta a Nemzeti Sportnak Dabasi Réka, a magyar női jégkorong-válogatott csatára. – Sokan itt voltunk most a csapattal, több fiatal is lehetőséget kapott arra, hogy a felnőttválogatottal készüljön. Pénteken játszottunk egy egymás elleni mérkőzést, a hévégén pedig a szakmai stáb kicsit szűkítette a keretet, jövő héttől már néggyel kevesebben leszünk.  

– Klubkötelezettségei miatt a válogatott szövetségi kapitánya, Pat Cortina nem mindig tud a csapat mellett lenni. Ezúttal ő tartja az edzéseket? 
Igen, velünk van, viszont egyelőre nincs a csapattal a másodedző, Delaney Collins, aki Pat Cortina hiányában szokott irányítani minket.  

– Az előző évhez képest mindenképpen könnyebbség, hogy most az egész felkészülés alatt itt van a vezetőedző, nem? Hiszen akkor még az is kérdéses volt, a világbajnokságra odaér-e. 
Igen, sokáig lógott a levegőben, hogy velünk tarthat-e, a felkészülést a távolból irányította, de szerencsére a vébére megérkezett akkor is. Biztos vagyok benne, hogy a jelenléte segíteni fog abban, hogy még eredményesebben készüljünk fel az ausztriai világbajnokságra. 

– A csapatkapitány, Garát-Gasparics Fanni viszont biztosan nem lesz ott Klagenfurtban sérülése miatt. Hogyan élik meg, hogy elveszítették egyik legjobbjukat, és hogyan próbálják őt pótolni? 
– Egyelőre még nem tudjuk, ki lesz a helyette a csapatkapitány. Fanni nagyon fontos játékosa a válogatottnak, jól jött volna a tapasztalata, a formája és a tudása, hiszen a világ legerősebb női jégkorongligájában, a PWHL-ben játszott. Mondta, hogy lélekben velünk lesz, és biztos, hogy be is jelentkezik majd a torna közben videón az öltözőbe.  

– Sorban Dél-Korea, Hollandia, Norvégia, Franciaország és a házigazda Ausztria lesz az ellenfelük a világbajnokságon. Három könnyűnek ígérkező, és két nehéz győzelemmel ismét az elitbe juthatnak.  
Dél-Koreával és Hollandiával nagyon régen játszottunk, szóval nem igazán tudjuk, mire számítsunk ellenük. Utóbbi ellen még a világbajnokságot megelőzően, áprilisban játszunk egy edzőmeccset, ott sok minden kiderülhet róluk. Tavaly viszont majdnem feljutottak az A-csoportba, így leírni biztosan nem lehet őket. Most mi érkezünk a magasabb szintről, hiszen tavaly kiestünk az elitből, de egyik meccset sem vehetjük félvállról, mindegyiken száz százalékra lesz szükség.  

– A világranglista alapján is Magyarország a csoport esélyese, ez inkább teher vagy motiváció? 
– Tudatosan arra kell figyelnünk, hogy ne teherként, hanem ösztönzésként hasson ránk, és akkor úgy is fog. Pat Cortina is mindig kiemeli, hogy nem szabad elhinnünk, hogy kizárólag a világranglistán elfoglalt helyünk miatt mi vagyunk a legerősebb csapat a divízióban, hanem ezt a jégen be is kell bizonyítani. Minden pontért, gólért és győzelemért meg kell küzdenünk. 

– Április 12-én és 13-án is összecsapnak Ausztriával edzőmeccsen, mire számít ettől a két találkozótól? 
– Az osztrákok lesznek hazai pályán a vébén, ez mindig egy kis előnyt jelent az otthon játszó válogatottnak, ahogy nekünk is jó volt 2019-ben itthoni tornán szerepelni. Ausztria jó csapat, kemény mérkőzésekre számítok, amelyek akár arról is dönthetnek, hogyan néz majd ki a végleges keretünk a klagenfurti tornára.  

A NŐI VÁLOGATOTT 28 FŐS KERETE 

Kapusok: Németh Anikó (Björklöven – Svédország), Milibák Helga (BJA), Révész Zsuzsa (MAC Budapest) 

Hátvédek: Baker Taylor (New York – Egyesült Államok), Balog Gréta, Németh Bernadett (mindketten MAC Budapest), Gengeliczky Dorottya (Trine University – Egyesült Államok), Kiss-Simon Franciska, Koncz Boglárka, Mayer Fruzsina (mindhárman HKB), Márton Adél (OHA – Kanada), Odnoga Lotti (SDE, svéd) 

Csatárok: Báhiczki-Tóth Boglárka, Dabasi Réka, Fehér Nikolett, Szamosfalvi Petra, Williams Hayley (mind HKB), Gondos Tamara, Horváth Imola, Huszák Alexandra, Rónai Alexandra (mind MAC Budapest), Imets Mercédesz (BJA), Jókai-Szilágyi Kinga (Skelleftea – Svédország), Kreisz Emma (University of Minnesota – Egyesült Államok), Metzler Regina (OHA – Kanada), Mozolai Berta (Stanstead College – Kanada), Pázmándi Zsófia (Plattsburgh – Egyesült Államok), Seregély Míra (University of Maine – Egyesült Államok) 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik