Címlapsztori: a Fradi harmadszor, a Brassó először lehet bajnok az Erste Ligában

Vágólapra másolva!
2024.04.05. 08:25
Adam Bradyt az elődöntő legjobb játékosának választották, 6 pontot szerzett a Csíkszereda ellen (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
Talán nem túlzás kijelenteni, az Erste Liga 2023–2024-es idényének két legkiegyensúlyozottabban teljesítő együttese vívja egymással a pénteken kezdődő döntőt. Az alapszakaszelső Ferencváros a második kiemelt Brassót fogadja a presztízscsata nyitó körében a Tüskecsarnokban.



A VIHAR ELŐTTI CSEND. Nem azért, mert a közeljövőben – legalábbis az időjárás-előrejelzések szerint – ítéletidőtől kell tartanunk, hanem mert a hazai jégkorongos közeg szombat óta lélegzet-visszafojtva várja, hogy elkezdődjön a 2023–2024-es klub­idény utolsó nagy felvonása – a Tüskecsarnokban este fél hétkor indul a show, bedobják a korongot az Erste Liga döntőjének első mérkőzésén. Az FTC-Telekom első kiemeltként, alapszakaszgyőztesként fogadja a mindkét tekintetben második Corona Brasovot az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc nyitó meccsén.

 

Több szempontból is érdekes lesz az összecsapás-sorozat, a Brassó még sosem nyerte meg az Erste Ligát, ráadásul a magyar bázisú bajnokságban – a Gyergyói HK tavalyi sikere óta – egyedüli erdélyi csapat maradt, amely még nem diadalmaskodott a sorozatban. Apropó, Gyergyó! Dave MacQueen együttese éppen a címvédőt búcsúztatta az elődöntőben 4–2-es összesítéssel, visszavágva az előző évad szintén elődöntős, 4–3-as vereségéért. Nagy fegyvertény, kétségtelen, ugyanakkor a finálé mérkőzésein aligha számít bármit is.

 

– Péntek a nagy nap, kezdődik a finálé – hogyan készülnek?
– Izgatottak vagyunk, kiváló párharc lesz. Az edzői stáb ilyenkor átadja nekünk, milyen taktikai elemekben kell változnia a játékunknak a Csíkszereda elleni elődöntőhöz képest. Saját magunkra figyelünk, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy készen álljunk a pénteki első korongbedobás pillanatában.
A negyeddöntőt  sérülés miatt kihagyta, az elődöntőben tért vissza a jégre, akkor már teljesen egészséges volt? Most hogy érzi magát?
– Talán az elődöntő elején még nem voltam tökéletes állapotban, bár akkor azt éreztem száz százaléknak. Szerencsére mostanra végleg magam mögött hagytam azt a sérülést.
A statisztikái ezt mindenképp alátámasztják, 94.7 százalékos hatékonysággal véd a rájátszásban, viszont a másik kapuban Alex Dubeau sem marad el sokkal öntől (93.7). Dönthet a kapusok teljesítménye az aranyéremről?
– Minden sportban, a jégkorongban is kulcsposzt a kapusé, de nem hinném, hogy egy játékos döntőt tud nyerni. Négy nagyszerű sorunk van, többet jelent a döntő a kapusok párharcánál. A Brassónak is nagyon erős játékosai vannak, fizikailag és taktikailag is nehéz ellenfél.
A pályaelőny mennyit számíthat?
– Ha esetleg hét meccsig tart a párharc, saját közönség előtt játszhatjuk a mindent eldöntő mérkőzést. A szurkolás már az elődöntőben is nagy segítség volt, elképesztő erőt adott, segített átlendülni a holtpontokon. Tudom azonban, hogy Brassóban is nagyon jó lesz a hangulat.
Legutóbb négy éve nyertek Erste Ligát, azóta két döntőt is elbuktak. Mi lehet a kulcsa az ­aranyérem megszerzésének?
– Nyomás van rajtunk, mert megnyertük az alapszakaszt, ráadásul a második kiemelttel döntőzünk, a fáradtság sem lehet kifogás, egyszerűen csak várjuk, hogy jöjjön, aminek jönnie kell.

Miniinterjú, ARANY Gergely, az FTC-Telekom kapusa – Alapszakaszgyőztesként nyomás alatt vannak, de a pályaelőny segíthet

A Fradi előbb a DEAC-on, majd a Csíkszeredán jutott túl, és bérelt magának helyet a döntőben, eggyel kevesebb meccset játszva a rájátszásban, mint riválisa. Talán ennél kicsit többet nyom a latban, hogy a Ferencváros hazai ­jégen kezdheti a párharcot, és ha – erre van esély – a hetedik meccsen dől el az aranyérem sorsa, ott is zárhatja le. A Brassónak tehát muszáj legalább egyszer idegenben nyernie.

 

A közeli és távolabbi múlt statisztikái érdekesek lehetnek, de felvetődik ilyenkor az obligát kérdés: mi dönthet a ­jégen a felek között? Az egyik lehetséges válasz: Adam Brady játéka. A zöld-fehérek kanadai támadója nagyszerű formában hokizott az elődöntőben, három gólt lőtt és három asszisztot adott, az ő találata döntötte el a hatodik meccs hosszabbításában a Csíkszereda elleni párharcot, és megválasztották az előző forduló legjobb játékosának is. Ugyanakkor a Fradi legnagyobb ereje mégis abban van, hogy egységként rendkívül jól működik. Mindenki képes hozzátenni a magáét a csapat sikeréhez, ahogy például a legtöbbször a harmadik-negyedik sorban játszó Tóth Gergő, aki a legutóbbi két találkozón a kezdő ötösben kapott helyet, és a bizalmat góllal hálálta meg.

 

– Mikor érkeztek Budapestre?
– Csütörtök reggel már megérkeztünk a fővárosba, délután a Tüskecsarnokban edzettünk, készültünk a pénteki kezdésre.
Tud még újat mutatni egymásnak a Brassó és a Fradi?
– Elég régen találkoztunk egymással, az alapszakasz végén. A középső periódusban másik csoportban szerepeltünk, így az elmúlt hónapokban nem játszottunk a Fradival. Az edzői stábok viszont nem sokat változtak az utóbbi években, a csapatok harcmodora is szinte változatlan, ezért nem gondolom, hogy túl sok újdonságot tudunk mutatni egymásnak.
Mire kell leginkább odafigyelniük a döntőben?
– A Ferencváros nagyon egységes csapat, borzasztó keményen dolgozik hatvan percen keresztül. Ráadásul a „korong mindkét oldalán” jól játszik, ami azt jelenti, hogy támadásban és védekezésben is nagyszerű, játékosai sokat korcsolyáznak a letámadásban, próbálják elvenni az ellenfelük elől a területet és a döntéshozatali időt.
Pályaelőnye van az FTC-nek, számíthat ez a végelszámolásnál?
– Valamennyire biztosan könnyebbség ez neki, a rájátszásban a Fradi és mi is majdnem mindig telt ház előtt játszunk. Mindkét városban hokiünnepre számítok. Mindenképpen kell idegenben meccset nyernünk, emiatt lépéshátrányból indulunk, de az idényben az otthonunktól távol is sokszor voltunk képesek jó teljesítményre.
Mit vár a döntő első meccsétől?
– Gyors tempójú párharcra számítok, talán egy kis tapogatózással a legelején. Feszült, harcos, férfias küzdelmet várok.

Miniinterjú:  STRENK Hunor, a Corona Brasov másodedzője – „Sok újdonságra nem lehet számítani”

A kanadai vezetőedző, Dave ­MacQueen szintén megbízható, egységes csapatot épített Brassóban. Természetesen vannak kiemelkedően eredményes játékosai az erdélyi együttesnek is, mint Radim Valchar vagy Philippe Cornet (előbbi egyik gólját az elődöntő legszebbjének választották), akik egy-egy villanásukkal képesek összecsapásokat eldönteni. A két ketrecet két egyaránt pazar formában védő kapus őrzi, Arany Gergely majdnem 95, Alex Dubeau pedig csaknem 94 százalékban védi ki a kapujára menő lövéseket a playoffban. A semleges nézők nevében ugyanakkor azt kívánhatjuk, ne a parádés kapusteljesítmények domináljanak a döntőben.

 

Ezüstérmet egyébként mindkét csapat két-két alkalommal szerzett, a Corona a 2013–2014-es és a 2020–2021-es idényben lett második, először a HC Nové Zámky, majd a Csíkszereda ellen. Az Érsekújvár és a Sportklub egyaránt 4–2-es összesítéssel győzte le a kék-sárgákat. A Fradi az előző és az azt megelőző idényben állt a dobogó második fokán, legutóbb a Gyergyó nyert ellene 4–3-ra, előtte a Csík 4–1-re. Lényeges különbség viszont, hogy Fodor Szabolcs együttese már a győzelmet is megízlelhette, kétszer is első lett (2018–2019 és 2019–2020).

 

NAGYON KIÉLEZETT párharcra számítok. Két – a szó jó értelmében – agresszív csapat igyekszik a saját erősségeit minden lehetséges módon kihasználni. Technikás és „romboló” játékosok egyaránt vannak mindkét együttesben, hasonló kaliberű felekről van szó. Hosszan tartó, akár hétmeccses döntőre számítok, de tippelésben sosem voltam jó. Régóta utazgatnak a srácok Erdély és Magyarország között, már talán megszokták, de az esetleg döntő lehet, hogy ezt a kimerítő ingázást melyik gárda játékosai bírják jobban.
Ezenkívül nagyon fontos lesz, hogy melyik csapatban lesz kevesebb sérült, melyik tudja jobban kihasználni az emberelőnyöket, és melyik képes jobban alkalmazkodni az ellenfélhez emberhátrányban. Természetesen mindenki hibázik, de az is döntő lehet, hogy kritikus szituációkban kik követnek el kevesebb nagy hibát. Klisék ezek, de akkor is ez az igazság. A csapatok top­játékosai legtöbbször kiemelkedően játszanak, elvárható tőlük, hogy húzzák a szekeret, de úgy gondolom, hogy a harmadik, negyedik soros srácok teljesítménye is elbillentheti a mérleg nyelvét egyik vagy másik oldalra. Ők is végigdolgozzák az egész idényt, „cipelik a zongorát”, és most nagyon fontos lehet, mennyit tudnak hozzátenni a topsorok játékához.
Többször láttam a Brassót az idényben, mint a Fradit, nagyon kicsivel kompaktabbnak tűnt Dave MacQueen alakulata, de nem sokat számít, hogy eddig milyen eredményeket értek el a felek, a párharc első meccse sok kérdésre választ adhat, és az eddigi véleményt is megváltoztathatja.

NS-szakértő: VAS János 171-szeres válogatott jégkorongozó, a DVTK Jegesmedvék U21-es csapatának vezetőedzője

Megtanulni veszíteni borzasztóan nehéz, de sikeres csak az lehet, aki nyerni is megtanul. A tapasztalat a Fradi mellett szólhat: az elmúlt öt évben háromszor játszott döntőt, egyszer megnyerte, kétszer pedig elveszítette, s további egy alkalommal bejutott a finéléba, de azt a Covid miatt nem játszották le. A riválisnál viszont elérkezettnek látják az időt arra, hogy kilépjenek az eddigi szerepből, olyat tegyenek, amit eddig még sosem, megszerezzék az aranyérmet az Erste Ligában. Hogy melyik csapat kitartása, tudása, akarata és nem utolsósorban szerencséje érvényesül jobban, azt a pénteken kezdődő döntőben megtudjuk.

Az amerikai Nolan Laporte a Fradi egyik húzóembere volt az alapszakaszban (FOTÓ: FTC JÉGKORONG)
Nem a jégen, hanem az „irodában” jutott az Andersen Liga elődöntőjébe az FTC második számú jégkorongcsapata. A zöld-fehérek negyeddöntős ellenfele ugyanis jogtalanul szerepeltette ellene (és később a Lehel HC ellen is) két játékosát, Léhi Kristóf Tamást és Patrik Janechet, mivel ők ketten jégre léptek az Erste Ligában, viszont nem szerepeltek a másodosztály alapszakasz-mérkőzéseinek legalább 40 százalékán. A jogosulatlan szereplés miatt a Lehel HC nyújtott be óvást, amelyet a Magyar Jégkorongszövetség versenyirodája elfogadott, és a kérdéses meccseket a jászberényieknek és a Ferencvárosnak írták jóvá. Ha már így alakult, Bán Károly és Pindák László csapata élt a lehetőséggel, és az elődöntő első meccsén legyőzte a Lehel HC-t. A párharc 1–1-re áll, a döntő találkozó szombaton Jászberényben lesz. A győztes az Uni Győr ETO HC-val csap össze a ­másodosztály fináléjában.
A Fradi második csapata is döntőbe juthat
1. mérkőzés. Péntek: FTC-Telekom–Corona Brasov (romániai), 18.30. 2. mérkőzés. Szombat: FTC–Brassó, 14.05 (Tv: M4 Sport). 3. mérkőzés. Április 9., kedd: Brassó–FTC, 17.30. 4. mérkőzés. Április 10., szerda: Brassó–FTC, 17.30. 5. mérkőzés (ha szükséges). Április 12., péntek: FTC–Brassó, 19 (Tv: Duna World). 6. mérkőzés (ha szükséges). Április 14., vasárnap: Brassó–FTC, 16. 7. mérkőzés (ha szükséges). Április 16., kedd: FTC–Brassó, 17 (Tv: M4 Sport). A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart.
ERSTE LIGA, DÖNTŐ


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik