Téli ifjúsági olimpia: „Azért jöttünk, hogy az aranyért játsszunk!”

TÓTH ANITA (KANGVON)TÓTH ANITA (KANGVON)
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 09:47
Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter
Az olaszokat újból legyőzve döntőbe jutott a 3x3-as lány jégkorongválogatott, a short track vegyes váltó elmaradva a saját várakozásaitól hetedikként végzett, míg Schneider Milán óriás-műlesiklásban kiesett a második futamában. Ezek voltak a szerdai nap magyar szempontból érdekes történései a kangvoni ifjúsági téli olimpián.

 

Így utólag már elárulják: végig az a cél lebegett a szemük előtt, hogy döntőt játsszanak a gangwoni téli ifjúsági olimpián. Mindent ennek rendeltek alá, ezért küzdöttek az elmúlt napokban sem időt, sem erőt, sem energiát nem kímélve. Összesen nyolc megnyert meccs van a hátuk mögött, amelyek közül a szerdai volt a legfontosabb – az olaszok ellen játszott elődöntő. Érdekesség, hogy 3x3-as lány jégkorong-válogatottunk (merthogy róluk van szó) kevesebb mint 20 órán belül másodszor csapott össze a verekedős, kemény hokit játszó olaszokkal, ám ahogy az első, úgy a második mérkőzését is viszonylag simán megnyerte.

„Tegnap este korán elaludtunk, regenerálódtunk, és mindannyian koncentráltunk arra, hogy az olaszok elleni második meccsünket is megnyerve holnap játszhassunk az aranyért – mondta Sághy Lara, a válogatott egyik kiválósága. – Mindent beleadtunk, végig a cél lebegett a szemünk előtt. Ha az eredmény nem is ezt tükrözi, szoros és kemény meccset játszottunk az olaszokkal, meg kellett küzdeni ezért a döntőért.”

„Az olaszok mindig nagyon durván játszanak, most sem volt ez másként, arra kellett nagyon figyelnünk, hogy ne üssünk vissza, mert az a kárunkra vált volna – tette hozzá játékostársa értékeléséhez Haraszt Lorina. – Nagyon fárasztó napokon vagyunk túl, de mindent megtettünk, hogy bekerüljünk a döntőbe, hiszen azért jöttünk, hogy az aranyért játsszunk!”

Marleen Collins Delaney, a magyar csapat szövetségi kapitánya büszke volt a lányokra, és örült, hogy az elképesztő sorozatterhelés végén is tudták a saját játékukat játszani, és simán jutottak a döntőbe.

„Ez volt a legfontosabb győzelem, mert ez garantálja az érmet Magyarországnak, aminek nagyon örülünk mindannyian – mondta Delaney. – Mivel a két olaszok elleni meccs nagyon közel volt egymáshoz, könnyű dolgom volt a mérkőzés előtti beszéddel, csak annyit mondtam, folytassák ott, ahol előző este abbahagyták. Megtették. A döntő előtt arra kell figyelnünk, hogy az eddigihez hasonlóan a saját játékunkat játsszuk, azokra a dolgokra koncentrálni, amiket jól csinálunk.”

A döntőben a magyar csapat ellenfele a Kínát a másik elődöntőben 6–4-re legyőző, hazai pályán küzdő Korea lesz. A csoportmérkőzések során egyszer már találkozott a két válogatott, akkor 16–0-ra nyertek a mieink.

Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink nagy reményeket fűztek a vegyes váltóhoz, ám ezeket a reményeket sajnos nem sikerült dobogós helyre váltani. Az elődöntő elképesztő izgalmakat hozott, nehéz csoportba került a Szigeti Dóra, Végi Laura, Keszthelyi Dávid, Major Dominik összeállítású magyar négyes, ám elképesztő tempót diktálva vezetett a futamban, ám az utolsó előtti váltáshoz érkezve Végi Laura elcsúszott, és sajnos ezzel az A-döntős reményeink is szertefoszlottak. Következett számunkra a B-döntő, amelyben szintén történt egy kicsúszás, így csapatunknak meg kellett elégednie a hetedik hellyel.

„Nagyon nehéz egy ilyen nap után bármit mondani, hiszen az elődöntőben olyan fölényesen vezettünk, hogy igazából semmit sem kellett volna csinálni, csak egy biztonsági korizással megnyerni, ehhez képest elestünk – foglalta össze a történteket Lakatos Tamás vezetőedző. – Ebben egyértelműen benne volt az A-döntőbe jutás, úgyhogy elég nehéz volt megélni az edzői pulpitusról. Ha összességében nézem az elmúlt napok eseményeit, akkor azt kell mondanom, hogy jó eredményeket értünk el: Major Dominik ötszázon megnyert bronzérme mellett szereztünk negyedik, ötödik, hatodik hetedik helyeket, de azért van hiányérzetem, mert például Végi Lorának egy biztos érem úszott el, amikor ezerötszáz méteren elszámolta a köröket, és eggyel korábban felállt… Nem túlzok, amikor azt mondom, három érmet hagytunk Koreában, emiatt remélem, a fiatalokban is van egy kis hiányérzet.”

Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

Alpesi síben a fiú óriás-műlesiklást rendezték, amelyben Schneider Milán révén voltunk érdekeltek: a magyar sportoló az első futamban a 33. helyen ért célba, a másodikon azonban sajnos elesett, így nem fejezte be a versenyt.

IV. TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIAI JÁTÉKOK, GANGWON
Alpesi sí. Óriás-műlesiklás. Fiúk: 1. Nash Huot-Marchand (Franciaország) 1:34.37, 2. Zak Carrick-Smith (Nagy-Britannia) 1:35.30, 3. Florian Neumayer (Ausztria) 1:35.37, …Schneider Milán (Magyarország) – kiesett a 2. futamban.
Rövidpályás gyorskorcsolya. Vegyesváltó: 1. Kína 2:46.516, 2. Egyesült Államok 2:47.124, 3. Japán 2:47.412, …7. Magyarország (Szigeti Dóra, Végi Laura, Keszthelyi Dávid, Major Dominik)
3x3 jégkorong. Lányok. Elődöntő: Magyarország–Olaszország 14–4 (6–0, 5–2, 3–2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik