Jégkorong: három kapus is bekerült a Hírességek Csarnokába

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.11.14. 17:46
null
Lundqvist az első svéd kapus a Hírességek Csarnokában (Fotó: Getty Images)
Hivatalosan beiktatták Torontóban a jégkorong Hírességek Csarnokának hét új tagját.

Három korábbi kiváló kapus, az egyaránt kétszeres Stanley Kupa-győztes kanadai Mike Vernon és amerikai Tom Barrasso, valamint a 2006-ban olimpiai bajnok, az észak-amerikai profiligában (NHL) döntős svéd Henrik Lundqvist is bekerült a Hall of Fame-be. Hatvan év után először fordult elő, hogy egyszerre ilyen sok hálóőr kapott elismerést.

A New York Rangerst erősítő, három éve visszavonult Lundqvist az első svéd kapus, aki tagja lett a sportág legjobbjait tömörítő intézménynek. 2012-ben ő lett a posztján a liga legjobbja, a győzelmek számában (459) a hatodik, a játszott meccsek (887) tekintetében pedig kilencedik az NHL örökranglistáján.

Vernon 1989-ben a Calgary Flamesszel, 1997-ben pedig a Detroit Red Wingsszel lett bajnok, utóbbi kiírásban őt választották a rájátszás legjobbjának. Alapszakaszban 385, playoffban 77 sikere volt, ezzel hetedik, illetve ötödik a listán.

Barrasso – aki jelenleg a Hydro Fehérvár AV9-et is tömörítő osztrák ligában érdekelt Asiago vezetőedzője – 1984-ben volt az év újonca az NHL-ben, majd a Pittsburgh Penguinsszel 1991-ben és 1992-ben nyert Stanley Kupát. A 369 győzelmével a negyedik helyen áll az Egyesült Államokban született kapusok között.

Rajtuk kívül még a játékos kategóriában Pierre Turgeon és Caroline Ouellete, az edzők között Ken Hitchcock, míg a sportvezetők között posztumusz a három éve elhunyt Pierre Lacroix került be a Hírességek Csarnokába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik