Jégkorong: Cél, hogy a női hokit magasabb szintre emeljük – Pat Cortina

Vágólapra másolva!
2023.08.18. 17:55
null
Pat Cortina: Az álmokért tenni is kell (Fotó: Dömötör Csaba)
A cél az, hogy a magyar női jégkorongot magasabb szintre emeljük – hangsúlyozta Pat Cortina, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, akinek csütörtökön hosszabbították meg a szerződését kettő plusz egy évvel.

 

Az 58 éves szakember az MTI-nek pénteken elmondta, hogy ugyan a válogatott idén kiesett az elitből, de kellenek álmok, amelyeket hajszolni lehet, és ezek közé tartozik, hogy minél előbb visszajusson a csapat, illetve célba vehető a 2026-os olimpiai szereplés is.

„Álmok és célok? Mindkettőre szükség van, de fontos, hogy az álmokért tenni is kell” – jegyezte meg Cortina, aki továbbra is párhuzamosan dolgozik majd a női válogatottnál, valamint német férfiklubjánál, a garmisch-partenkircheni SC Riessersee-nél.

„Magyarországon a szövetség és Kolbenheyer Zsuzsanna szakágvezető remek munkát végeznek a női vonalon. Egyre több a játékos, nő a létszám, egyre nagyobb a választék és a verseny, a fiatal játékosok nagyon jönnek fel, s ez a csapat előnyére válik. A cél, hogy magasabb szintre emeljük a magyar női hokiprogramot, az utánpótlástól a felnőttekig” – mondta Cortina, akinek munkáját Delaney Collins segíti majd, és ha az olasz-kanadai kapitány klubelfoglaltsága miatt nem elérhető, akkor társa lesz a válogatott élén.

A válogatott a jövő héten a svájci Klotenben szerepel háromnapos tornán, azon Cortina ott lehet.

Pat Cortina 2019 tavaszán lett női kapitány, és abban az évben vele vívta ki a történelmi feljutást az A-csoportba a magyar együttes Káposztásmegyeren. Ő az első edző a hokitörténelemben, aki férfi- és női csapatot is az elitbe vezetett. A férfiakkal még 2008-ban, hetven év után, Szapporóban vívta ki a feljutást. 2020 tavaszán az A-csoportos vb a járvány miatt elmaradt, így nem irányíthatta a legjobbak között a női csapatot, majd németországi klubelfoglaltságai miatt nem tudta folytatni a munkát. 2022 tavaszán azonban visszatért, így vele érte el a negyeddöntős szereplést az együttes a dániai vb-n. Az idei A-csoportos kanadai világbajnokságon is ő vezette a válogatottat, most pedig folytathatja a munkát.

Női együttesünk novemberben Ausztria és Szlovákia legjobbjai ellen lép pályára, decemberben pedig Mátyásföldön rendeznek négyes tornát. Februárban Szlovákiába utazik az együttes. A világbajnokság előtti felkészülés március végén indul. Egyelőre nem dőlt el – de hamarosan várható döntés –, hogy a divízió 1/A vb-t Kínában rendezik-e meg, vagy más helyszíne lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik