Női jégkorong: Minden okkal történik – Odnoga Lotti

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 12:10
null
Odnoga Lotti nyolc év után hagyta el Amerikát
Még tinédzser volt, amikor saját maga elintézte, hogy Amerikába szerződhessen, most azonban a honvágy és a szakmai kihívások újra Európa felé terelték Odnoga Lottit.

– Nyolc év után hagyja el az Egyesült Államokat. Nem fog hiányozni?
– Dehogynem, viszont egy évre vissza akartam költözni Európába. Utána újra Amerikában szeretnék játszani, de ez még nincs kőbe vésve – mondta a Nemzeti Sportnak Odnoga Lotti, a magyar női jégkorong-válogatott hátvédje. – Nyolc év után hazahúzott a szívem, vonzott az európai élet, ráadásul az SDHL, a svéd első osztály szerintem a legerősebb liga a kontinensen. Örülök, hogy olyan ajánlatot kaptam a Stocksund Danderyd Enebybergtől (SDE), amely lehetővé tette, hogy jóval közelebb lehetek az otthonomhoz, és úgy voltam vele, miért ne próbáljam ki magam egy évig Svédországban, ha lehetőségem van rá.

– Szóval a honvágy is segített a döntéshozatalban?
– Igen, a koronavírus miatt az elmúlt időszakban ritkábban tudtam hazarepülni, mint szerettem volna, a családomat is nagyon régen láttam, és a válogatott meccseken kívül ők sem nagyon láthattak engem játszani.

– Hogyan került gimnazistaként az Egyesült Államokba?
– Anyukám találkozott egy amerikai férfival, aki ismerte a Yale Egyetem játékosmegfigyelőjét, megadta a számát, én pedig felhívtam, és megkérdeztem tőle, tudna-e segíteni abban, hogy Amerikába igazolhassak. Nagyon készséges volt, megnézett egy-két videót rólam, aztán keresett egy középiskolát, ahova beiratkozhattam – így kerültem a tengerentúlra.

– Tulajdonképpen tizenhat évesen már a saját maga menedzsere volt, ez azért ritka.
– Azért anyukám sokat segített, de tulajdonképpen igen.

– A gimnázium után pedig felkerült az egyetemi bajnokságba.
– Mindig is az volt a célom, hogy az egyetemi bajnokság divízió 1 osztályában játszhassak, de a gimi utolsó évében szóban már elköteleztem magam egy divízió 3-as csapathoz, az utolsó pillanatban viszont ajánlatot kaptam a Dartmouth College-től, amely első osztályú az egyetemi ligában.

– Akkor is maradt volna ilyen sokáig Amerikában, ha nem jön ez az ajánlat?
Ezt nem tudom, de mindig is azt gondoltam, hogy minden okkal történik, szóval ezen szerencsére nem kell gondolkodnom.

– A svéd bajnokság olyan szempontból egyedülálló a női jégkorongban, hogy ott már szabályos a bodicsek, sokkal keményebb fizikailag, mint a többi női liga. Ez fekszik majd önnek?
– Az első néhány meccsen kiderül. Kíváncsi vagyok rá, hogyan működik a gyakorlatban a kemény testi kontaktus, viszont az biztos segítségemre lesz, hogy Amerikában edződtem, mert a hazainál ott is sokkal engedékenyebbek a bírók, ami a fizikai küzdelmet illeti. A csapat edzői már jelezték nekem, hogy külön figyelmet fordítanak arra, hogy az idény kezdetére felkészítsenek engem a liga elvárásaira.

– Tehát már el is kezdték a közös munkát az SDE-vel?
– Amióta aláírtam, a csapatvezetővel és az edzőkkel már beszéltem, a héten pedig további anyagokat és utasításokat kapok, amelyek alapján felkészülhetek. Augusztus 1-jén érkezem Svédországba, akkor kezdődik az alapozás és az edzőmeccsek.

– Addig előző csapatával készül?
– Nem, pénteken már Magyarországra repültem, itthon csinálom a szárazedzéseket, és a válogatottal is lesznek edzőtáboraink.

– Kikérte valakinek a véleményét a svéd bajnokságról, mielőtt odaigazolt?
– Beszéltem a Pintér testvérekkel, Hannával és Lilivel, ők az SDE-ben játszottak korábban, de Amerikában is van olyan ismerősöm, aki játszott már a ligában. Mindenki azt mondta, hogy nagyszerű fejlődési lehetőség a svéd bajnokságban szerepelni, így nem kellett sokat gondolkodnom.

– Az SDE a negyeddöntőig jutott az előző kiírásban. Tudja már, mi lesz a csapat célja a következő idényben?
– Új edzői stáb veszi át az együttes irányítását, és akikkel eddig beszéltem, mind azt mondták, hogy a tavalyinál tovább szeretnének jutni, de ez rettenetesen nehéz lesz, hiszen sok rivális csapatban számos olimpikon játszik, ami mindent elmond a színvonalról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik