Tampere, a jégkorong és a múminok otthona

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 19:28
null
A múminoknak óriási kultuszuk van Tamperében
Tampere, a jégkorong otthona – hirdeti az óriásplakát a város repülőterén, s Tampere minden szegletében találunk egy alkotást a múminokról is. Az idő remek, a mieink is felkészültek a dánok elleni első meccsre, a finnek viszont nem örülhettek a sajátjuk után, hiszen csapatuk 4–1-re kikapott az amerikaiaktól. Van magyar mez a szuvenírboltban – aranyáron –, és cukros kenyér is a médiacenterben, amelyet tejeskávé nélkül nem ajánlatos elfogyasztani. 

Már a reptéren szembeötlő volt, hogy Tamperében két dolognak van kultusza: a jégkorongnak és Múminnak – utóbbira sokan még gyerekkorunkból emlékezhetünk, hiszen a troll családról készült rajzfilmet a Magyar Televízió is műsorára tűzte a kilencvenes években. A város repterén számos fal- és üvegfestmény örökíti meg a Tove Jansson író által megteremtett lényeket és barátaikat.

Nem véletlen, hogy az elit-világbajnokság egyik csoportjának küzdelmeit Finnország harmadik legnépesebb városában rendezik, hiszen a csomagkiadó szalag fölött egy hatalmas plakát jelzi, hogy Tampere a jégkorong otthona. Az impozáns Nokia Arénát – amelynek felső szintjén még szálloda is működik – az idény közben a város két rivális csapatának szurkolói töltik meg, a 2022–2023-as évad végén a Tappara szimpatizánsai lehettek boldogabbak, hiszen bajnoki címet ünnepelhettek a finn első osztályban, míg a Sebők Balázst is a soraiban tudó Ilves Tamperének be kellett érnie a bronzéremmel.

Míg Budapestről hajnalban szakadó esőben indultunk el Finnországba, itt némi meglepetésre gyönyörű napsütéses idő fogadott minket, a repülőtérről befelé menet napozókat is kiszúrtunk a 17-20 fokos melegben. Egyébként akik egy nappal előttünk érkeztek, azt tapasztalták, hogy este tíz-tizenegy óra körül itt még világos van.

A magyar válogatott már két napja Tamperében tartózkodik, a vb első napján még csak edzés szerepelt a programjában. Ezen Hári János nem vett részt, de nincs ok az aggodalomra, szombaton a dánok ellen ő is bevethető lesz. Miközben a finnek és az amerikaiak már az aréna jegén melegítettek, csapatkapitányunk, Nagy Gergő arról beszélt, hogy várják már, hogy ők is jégre lépjenek, s mindenki elszántan fogja ezt tenni, mivel kimondott cél a bennmaradás.

A finn szurkolók igazán „kiöltöztek” a nyitó meccsre
A finn szurkolók igazán „kiöltöztek” a nyitó meccsre

A csapat az edzés után nem ment vissza a szállásra, hanem megnézte a finn–amerikai meccset, amire természetesen teljesen megtelt és kék-fehérbe öltözött a Nokia Aréna. Azt csak elképzelni tudjuk, milyen hangulat lenne, ha tizenhárom ezer ember úgy buzdítaná az övéit, ahogy a magyar tábor szokta, de be kellett érnünk annyival, hogy amikor helyzetbe kerültek vagy gólt lőttek a finnek, akkor morajlott fel a közönség. Vagy ha a szpíker erre kérte őket. Egyelőre örömre kevés okuk volt, hiszen a társházigazdák hiába kezdtek jól, 4–1-es vereséget szenvedtek az amerikaiaktól.

Itt egyébként az a (rém)hír járta, hogy a finnek azért rakták a viszonylag korai ,16.30-as időpontra a meccsüket, mert Tamperében 21 óra után a vendéglátóegységek már nem szolgálnak fel alkoholos italokat – de erre nyilván az is rácáfol, hogy a következő három meccsüket már 20.20-as kezdéssel rendezik. Úgyhogy, no para.

A magyar válogatott meze 95 euróba kerül a hivatalos szuvenírboltban.
A magyar válogatott meze 95 euróba kerül a hivatalos szuvenírboltban.

A hivatalos szuvenírboltban azért dobtunk az áraktól egy hátast. A legolcsóbb kategóriákba a kitűzők, illetve a hivatalos korongot ábrázoló kulcstartók tartoznak. Egy normál méretű, hivatalos vb-korong díszdobozban 20, míg a plüss kabalafigura 30 euró. Magyar válogatott mezt is lehet venni, a felnőtteknek ezért – csakúgy, mint a többi résztvevő ország mezéért – 95 eurót kell lecsippantaniuk a bankkártyájukról.

A büfék kínálata többnyire a gyorséttermi kajákra épül, illetve lehet venni popcornt, chipset, édességet. A repoharas üdítők, sörök mellett üvegpohárból is ihatunk bort, ha úgy tartja úri kedvünk. És ha már az ételeknél tartunk, némileg furcsán néztünk a médiacenterben kínált cukros kenyérre, amellyel kapcsolatban a finnektől megtudtuk, hogy ez náluk sem túl népszerű, és nem is érdemes csak úgy magában enni, mert abba beletörhet a fogunk – tejeskávéba, forró csokiba mártogatva ajánlott a fogyasztása.

Ilyen a finn cukros kenyér
Ilyen a finn cukros kenyér

Egyelőre ennyit Tamperéből. Holnap már a magyar válogatott is jégre lép, s biztosak vagyunk benne, hogy szurkolóink is megtöltik élettel a Nokia Arénát és annak környékét.

A PROGRAM:
A-CSOPORT (Tampere, Nokia Arena)

Május 12., péntek
Finnország–Egyesült Államok 1–4
Svédország–Németország 19.20
Május 13., szombat
Franciaország–Ausztria 11.20
MAGYARORSZÁG–Dánia 15.20
Németország–Finnország 19.20
Május 14., vasárnap
MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok 11.20
Franciaország–Dánia 15.20
Svédország–Ausztria 19.20
Május 15., hétfő
Németország–Egyesült Államok 15.20
Finnország–Svédország 19.20
Május 16., kedd
Dánia–Ausztria 15.20
Franciaország–MAGYARORSZÁG 19.20
Május 17., szerda
Egyesült Államok–Ausztria 15.20
Finnország–Franciaország 19.20
Május 18., csütörtök
MAGYARORSZÁG–Svédország 15.20
Dánia–Németország 19.20
Május 19., péntek
MAGYARORSZÁG–Finnország 15.20
Ausztria–Németország 19.20
Május 20., szombat
Egyesült Államok–Dánia 11.20
Ausztria–Finnország 15.20
Svédország–Franciaország 19.20
Május 21., vasárnap
Németország–MAGYARORSZÁG 15.20
Egyesült Államok–Franciaország 19.20
Május 22., hétfő
Dánia–Svédország 15.20
Ausztria–MAGYARORSZÁG 19.20
Május 23., kedd
Németország–Franciaország 11.20
Svédország–Egyesült Államok 15.20
Finnország–Dánia 19.20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik