Jégkorong: a Győri ETO HC közleményben reagált a Ladányi-interjúra

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.03.18. 15:57
null
Illusztráció: NS-archív
A jégkorong Erste Ligában szereplő Győri ETO HC a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben reagált a héten a Nemzeti Sportban és az nso.hu oldalon megjelent Ladányi Balázs-interjúban leírtakra. A klub állásfoglalását teljes terjedelmében tesszük közzé.

 

„Több évtizedes munkát tettek kockára az adósság elől menekülő cégtulajdonosok

Sikertörténet is lehetett volna, de helyette számos tekintetben kudarcba fulladt a korábban Opten-Vasas néven az Erste Ligában szereplő csapat győri szereplése. A Nemzeti Sportban is megjelent írásból első ránézésre az derül ki, hogy az áldozat az a Ladányi Balázs, Szuper Levente és Revák Zoltán alkotta trió, amely a BpC Jégkorong Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaként és ügyvezetőjeként önhibáján kívül pórul járt a szezonban.

Döbbenettel olvastuk a március 17-én megjelent, »Ladányi Balázs: Tönkretettek minket, az egész csapatot!« címmel megjelent cikket.

Természetesen sajnáljuk azt, hogy Ladányi Balázs olyan döntést hozott, hogy teljesen eltávolodik a jégkorongtól és életét, munkáját külföldön folytatja, ehhez neki sok sikert kívánunk. A cikk azonban számtalan valótlan tényállítást tartalmaz, valós tényeket hamis színben tüntet fel, mely elkerülhető lett volna, ha a közlés előtt megkeresik az érintett győri klubot is. A klubunk álláspontját ezúton tesszük közzé az érintettek sportszakmai múltjának elismerésével és maximális tiszteletben tartásával, a tényekre alapozva.

2021. június végén keresték meg klubunk vezetését a korábbi Opten Vasas néven az Erste Ligában versenyző csapat licence birtokosa, a BpC Jégkorong Sportszolgáltató Kft. ügyvezetője, tulajdonosai és egy, a »társasághoz kötődő üzletember« azzal, hogy nyitottak vagyunk-e arra, hogy az Erste Liga csapatuk Győrbe költözzön.

Költözési szándékukat alátámasztották azzal az érvvel, hogy túl sok budapesti csapat mellett, hatékonyabban és sikeresebben tudna szerepelni az együttesük Győrben. A megkeresésüket nyitottsággal fogadtuk, mert ez egybe esett klubunk és Magyar Jégkorong Szövetség stratégiájával, a hazai jégkorong érdekeit szolgálta.

A Győri ETO HC már a tárgyalások korai szakaszában is egyértelműen kinyilvánította, hogy örömmel veszi az együttműködési lehetőséget, maximális bizalommal áll elébe, kész biztosítani a meglévő infrastruktúráját, de egy felnőtt csapat önálló üzemeltetéséhez az anyagi fedezete nem áll rendelkezésre, ugyanakkor a helyi kapcsolatrendszere jó, és hosszú távon közös munkával fenntarthatónak látja a csapat működtetését.

A partner cég több esetben kinyilatkoztatta, hogy a gazdálkodása és működése stabil, így a csapat közös működtetésének nem lehet részükről akadálya, rövid távon kész fedezni a csapat költségeit.

Tekintve, hogy a felkészülés kezdetéig már csak pár hét volt hátra, jelentős időnyomás alatt létrejött az együttműködési keretmegállapodás a BpC Jégkorong Sportszolgáltató Kft. és az egyesületünk résztulajdonában álló ETO Hockey Kft. között, amely pontról pontra közös értelmezésre, részletes megtárgyalásra került a felek részéről.

Az első csalódás akkor ért bennünket, amikor a szerződéskötést követően kiderült, hogy napokkal korábban szintén aláírtak egy együttműködési megállapodást a VASAS-sal is ugyanerre a szezonra vonatkozóan, amely később nagyvonalúan, sportdiplomáciai közbenjárás eredményeként kiengedte a szerződési kötelemből a BP Capitals Kft-t. Ezért ezúton is köszönet is tisztelet illeti őket.

Hamar kiderült az is, hogy a partner cég komoly pénzügyi gondokkal küzd (ez ellenőrizhető a közhiteles nyilvántartásból bárki által). Mindezek után a Győri ETO HC vezetése úgy döntött, hogy nem hagyja cserben a csapatot és az addigra már zöld-fehér mezben tisztességgel készülő játékosokat, és továbbra is elkötelezett az együttműködés irányában.

Az együttműködési megállapodásban - számos egyéb pont mellett – rögzítésre került, hogy »A Csapatot e megjelölt versenyszezonban a BP Capitals Kft. szervezi és közösen tartja fenn az ETO Hockey Kft-vel. « Az értelmezésünkben a közösen vállalt működtetés, »közteherviselés« részét kellett volna képezze azon működési költségek köre, amelyek nem szerepelnek a BpC Jégkorong Kft. TAO programjában, ilyenek például a játékos bérek és járulékok mellett, egyebek között a csapat utaztatása, külföldi szállása, a felmerült egészségügyi és mérkőzés rendezési költségek is, amelyek a szezon során nagyrészt minket terheltek.

Megegyeztünk továbbá abban is, hogy a TAO-támogatásból finanszírozható stábtagokat a BpC Jégkorong Kft. foglalkoztatja, míg a játékosokat közösen, több munkáltató által létesített jogviszonyban foglalkoztatjuk. Ennek a foglalkoztatási formának a törvényben meghatározott egyik kötelme, hogy meg kell jelölni egy munkáltatót a felek közül, aki a játékosok bejelentéséért és a bér kifizetésért felel. Ez alapján a kifizetést vállaló munkáltató az ETO Hockey Kft. lett, azzal, hogy a munkabérek és járulékok fedezetét közösen biztosítjuk. A munkavállalók védelmét szolgálja, hogy a munkáltatókat valamennyi munkajogi igényével kapcsolatban egyetemleges felelősség terheli [Mt. 195. § (3) bekezdés]. Ennek azért van jelentősége, mert a későbbiekben a játékosokat félretájékoztatva ezt úgy kommunikálták, hogy a bérek fedezetének biztosítása kizárólag az ETO feladata.

Az együttműködési megállapodás azt is rögzíti, hogy a partner a 2021/2022 szezonban beérkező pénzügyi forrásokat folyamatosan biztosítja a Csapat számára az alábbiak szerint: »TAO források, Szerencsejáték ZRT támogatás, Magyar Jégkorong Szövetség támogatások, Szponzori és reklámozási díjak. « Több esetben ígéretet adtak arra, hogy korábbi szponzoraik továbbra is mellettük állnak több tízmilliós értékben, és ha az ETO csak a jégpályát adja, akkor is biztosított a stabil működés.

Ezek is azt mutatják, hogy a felek közösen kívánták a bevételeket biztosítani a csapat fenntartásához.

A BpC Jégkorong Kft. és a liga szponzorai megjelenítésre is kerültek a győri jégcsarnok felületein, azonban ezek kialakításának költségeit a partner cég nem vállalta, holott erre a forrást kaptak.

A TAO pályázatuk feltöltését is a győri kapcsolatrendszerből sikerült közreműködésünkkel megoldani, ez azt is jelenti, hogy a csapat stábtagjainak fizetését (leszámítva annak önrészét) és a felszerelések megvásárlásához szükséges TAO pénzt (30 százalékos önrész nélküli összegét) megkapta a BP Capitals Kft., amely források célszerinti felhasználásáról nincsenek teljeskörű információink. Azt azonban tudjuk, hogy az elmúlt hónapokban új felszerelés már nem állt a csapat rendelkezésére, és – egyes stábtagok tájékoztatása szerint – a részben TAO-ból fedezett bérük sem került teljes mértékben kifizetésre.

Abban is megállapodtunk, hogy a pénzügyi tervezésre, bérszámfejtésre és a pénzügyi monitoringra vonatkozóan közösen, független pénzügyi tanácsadót vonunk be az együttműködésbe, amelytől a partner számunkra ismeretlen okok miatt, a többszöri felszólításunk ellenére is elzárkózott.

Az együttműködés során számos olyan törekvése volt a partnerünknek, hogy az utánpótlás egyesületünk pénzügyi forrásait is szeretné a felnőtt csapat finanszírozásába bevonni, amely nem csak etikátlan, de jogszerűtlen is, amiben mi nem voltunk partnerek.

Az együttműködési megállapodásban azt is rögzítettük, hogy az ETO feladata a játékosok győri lakhatásának biztosítása. Ezt egy partneri együttműködéssel szerettünk volna megteremteni, a játékosok panellakásokban történő elhelyezéssel, - ahogy az két légióssal illetve egyes stábtagokkal is történt – azonban a játékosok többsége ezt nem fogadta el annak ellenére, hogy Magyarországon több millió ember él jelenleg is panel házakban. Az edzői stáb két tagja részére – kifejezett kérésükre - luxus kategóriájú családi házakat is finanszíroztunk. Szó sincs tehát munkásszállóban történő elhelyezésről.

A szponzor keresésben valóban lehettünk volna még eredményesebbek, azonban az is tény, hogy a szezon közben – a gazdasági és járványügyi helyzet dacára - 19 győri kötődésű vállalkozással kötöttünk szponzori, támogatói szerződést kizárólag a felnőtt csapat finanszírozása céljából, amit igazolhatóan az utolsó fillérig a felnőtt csapatra fordítottunk.

Ezzel szemben a BP Capitals Kft. beígért szponzorai nagyrészt– mint utólag kiderült- már a korábbi idényben teljesítették vállalásaikat, így a Győrben jelenleg is biztosított reklámfelületek ellenértékéből a felnőtt csapat ebben a szezonban tudomásunk szerint már nem részesült.

A szezon során az együttműködéshez az ETO – az infrastruktúra biztosításán túl – eddig mintegy 80 milliós forrást biztosított, ami messze meghaladja a szezon kezdetén vállaltakat. A partnertől tényszerűen annyi forrás érkezett hozzánk a szezon során, amely még az első két havi játékos béreket és járulékokat sem fedezte, ráadásul a szerződésben rögzített közös teherviseléssel ellentétben azt is »kölcsönként« kívánták kezelni, ami önmagában is ellentmondásos.

A játékosok – ha késve is – de a munkaszerződésükben foglalt munkabérek 100 százalékát megkapták eddig a szezonban, amelyet most is az ETO finanszírozott, de a további két hónap béreinek és járulékainak kifizetésére, az április 30-ig szóló közös munkaszerződések teljes megfizetésére jelenleg nem látunk fedezetet.

A másik fél – számunka értelmezhetetlen módon – még a szezon közben, január végén jogellenesen, azonnali hatállyal felmondta az együttműködési megállapodásunkat. A felmondástól függetlenül a szezon végéig az ETO továbbra is biztosította a hazai mérkőzések helyszínét és megrendezését, vállalva a rendezvénnyel járó kötelmeket és költségeket.

A kialakult helyzettel kapcsolatban nekünk is van felelősségünk, készek vagyunk következményeinek vállalására, de bízunk abban, hogy a partnerünk is így fog tenni, a sárdobálás helyett. Utólag látjuk, hogy lehettünk volna sokkal körültekintőbbek, hiszen partnerünk aggályos üzleti hátterét, megbízhatóságát – jóhiszeműen – de rosszul mértük fel.

A partner céggel a kommunikáció és az együttműködés folyamatosan nehézkes és elégtelen volt, ugyanis a »hozzájuk kötődő üzletember« volt érdemben a tárgyaló fél, ugyanakkor Ő nem volt az együttműködés ideje alatt sem tulajdonosa, sem ügyvezetője a vállalkozásnak. A tulajdonosok és az ügyvezető elmondása szerint a valós üzleti döntéseket nem ők, hanem az említett »üzletember« hozta.

A fent említett Bp Capitals Jégkorong Kft. – és a hozzájuk kötődő személy – nyilvános pénzügyi és cégadatai elérhetők az ingyenesen hozzáférhető közhiteles adatbázisokban. Ebből az is kiderülhet bárki számára, hogy a partnerhez kötődő »üzletember” egyik vállalkozásának, igen jelentős összegben tulajdonrészt terhelő jelzálogjoga van bejegyezve a fent említett hokilegendák üzletrészére. Ezekkel a múltbéli gazdasági történésekkel nem kívánunk foglalkozni, csak annyiban hogy az elmúlt években felhalmozott »szennyesük kimosásában« nem kívántunk mi Győrben asszisztálni.

A fenti állításainkat készek vagyunk tényszerűen, dokumentumokkal is alátámasztani. Vizsgáljuk annak kérdését, hogy az együttműködési szerződéssel a kapcsolatban jogi eljárást kezdeményezzünk.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy Győrben minél magasabb színvonalú jégkorong legyen és a lehető leghamarabb szurkolhasson HAJRÁ ETO buzdítással minden győri szurkoló a jégcsarnokunkban. A következtetéseket levonjuk és tovább dolgozunk, harcolunk a győri hokiért.

Győri ETO HC”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik