Tizennegyedik torna, az első magyar siker

K.E. K.E.K.E. K.E.
Vágólapra másolva!
2007.02.12. 13:10
Nemzetközi jégkorongtornát nyert a magyar válogatott Lengyelországban, ahol hármas körbeverésnek köszönhetően a házigazda lengyel és litván, valamint a pont nélkül utolsó helyen végzett horvát együttest előzte meg. Pat Cortina szövetségi kapitány megfiatalított csapattal utazott Torunba, ahol az öt éve életre hívott sorozat tizennegyedik tornáján sikerült elsőször az élen végeznie a magyar gárdának.
Az előző két tornán már nagyon közel állt a végső győzelemhez Pat Cortina együttese, ezúttal össze is jött
Szabó Miklós
Az előző két tornán már nagyon közel állt a végső győzelemhez Pat Cortina együttese, ezúttal össze is jött
Az előző két tornán már nagyon közel állt a végső győzelemhez Pat Cortina együttese, ezúttal össze is jött
Szabó Miklós
Az előző két tornán már nagyon közel állt a végső győzelemhez Pat Cortina együttese, ezúttal össze is jött

Éveken keresztül komoly problémát okozott a világ első vonalának második felébe, illetve a második vonal első felébe tartozó válogatottak számára, hogy ritkán, esetlegesen tudtak szakmailag előrelépést jelentő tornákon részt venni.

Ennek megoldására hívták életre 2002 tavaszán az Eurochallenge sorozatot. A magyarok olyan együttesekkel mérkőzhettek meg, amelyek korábban felkészülési mérkőzésekre ki sem álltak volna velünk, nemzetközi tornáinkra nem fogadták volna el a meghívásunkat, és minket sem szívesen invitáltak.

Persze, ezzel a gonddal nem egyedül a magyar jégkorongnak kellett szembenéznie. Az azóta eltelt évek és tornák bizonyították, szakmailag megalapozott a sorozat, amely ráadásul a rendezőnek egyáltalán nem jelent üzletileg ráfizetést.

Bemutatkozásként a fehérorosz és a szlovén együttes mögött, de a rendező brit csapat előtt a harmadik helyen végzett a Jan Jasko irányította magyar csapat.

Novemberben jött az első hazai rendezésű torna, ahol a szlovének elleni döntetlennel, illetve a britek és az ukránoktól elszenvedett vereséggel utolsók lettünk.

A 2003-s sorozat második tornáján - immár Dusan Kapustával a kispadon -, a novemberi, budapesti tornán aztán a második helyen végzett a magyar csapat: a szlovákok legyőzése után a döntőben a fehéroroszoktól kaptunk ki.

A 2004-es sorozatnak már Pat Cortina irányításával vágtunk neki: az első, hazai rendezésű tornán a dánoktól kikaptunk ugyan, de biztató döntetlent játszottunk a norvégokkal, azonban ez is csupán a harmadik helyhez volt elég.

Több mint egy év telt el a következő tornáig, Lengyelországban ismét harmadikok lettünk.

A rákövetkezőn, 2006 februárjában sikerült megnyernünk ellenfélnek a Team Canadát, amely elsősorban az európai bajnokságokban légióskodó kanadai válogatottakra épül. A tengerentúliakat 6-4-re vertük, de a szlovének elleni 5-3-s vereség azt jelentette, csupán a 2. helyen végeztünk.

Ismét Budapest és ismét egy második hely 2006 novemberében: a szlovéneket és a litvánokat biztosan verve a torna „kvázi” döntőjében hosszabbításos mérkőzésen, 3-0-s vezetésünk után kaptunk ki a franciáktól.

Tavaly az év utolsó fellépésén már volt egy körbeverés, de abból mi jöttünk ki a legrosszabbul, a tornagyőztes, házigazda szlovéneket ugyan 4-3-ra vertük, de az olaszok elleni 4-1-s vereség nem jött jól.

Most viszont újabb mérföldkőhöz érkezett az utóbbi években önmagát felülmúló, sokszor erőn felül vállaló, de teljesítő sportág.

1. 2002. szeptember Nottingham (Anglia) 3.
2. 2002. november. Székesfehérvár/Dunaújváros 4.
3. 2002. december Kijev (Ukrajna) 3.
4. 2003. február Minszk (Fehéroroszország) 4.
5. 2003. szeptember Claut (Olaszország) 3.
6. 2003. november Budapest 2.
7. 2003. december Maribor (Szlovénia) 3.
8. 2004. február Minszk (Fehéroroszország) 3.
9. 2004. szeptember Székesfehérvár 3.
10. 2005. december Katowice (Lengyelország) 3.
11. 2006. február Budapest 2.
12. 2006. november Budapest 2.
13. 2006. december Bled (Szlovénia) 3.
14. 2007. február Torun (Lengyelország) 1.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik