A bronz és ötmillió a tét

SZŰCS MIKLÓS jelenti OslóbólSZŰCS MIKLÓS jelenti Oslóból
Vágólapra másolva!
2004.04.18. 00:19
Címkék
"Meg kell próbálni"  válaszolta egy kicsit még mindig letörten Dusan Kapusta  miközben csapata éppen befejezte a szombat kora délutáni edzést  arra a kérdésre, miszerint a két vereség után sikerül-e majd felrázni a társaságot a világbajnokság zárónapjára.
Dusan Kapusta: Gyôzni kell! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Dusan Kapusta: Gyôzni kell! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Dusan Kapusta: Gyôzni kell! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Dusan Kapusta: Gyôzni kell! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Dusan Kapusta: Gyôzni kell! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Dusan Kapusta: Gyôzni kell! (Fotó: Meggyesi Bálint)
A kapitányon is látszott, hogy ő maga sem tartja könnyű feladatnak, különösen azok után, hogy pénteken a fehéroroszok bizony alaposan átgázoltak az árnyaltan fogalmazva sem teljes gőzzel száguldó magyar válogatotton. Közvetlenül a meccs után a szlovák szakember többek között mentalitásbeli különbségekről beszélt, ami – mint mondta – számára még három, Magyarországon töltött év után sem mindig érthető.
"A profi játékosok sajátja, hogy mindig megpróbálják a legtöbbet kihozni magukból, végig koncentrálnak, és nem engednek meg maguknak olyan üresjáratot, mint például a fehéroroszok elleni meccs harmadik harmada volt – magyarázta. – Szomorú vagyok, mert bár egyértelműen jobb csapattól kaptunk ki, nem lett volna szabad a végére ennyire leengedni. Vasárnap nagyon nehéz dolgunk lesz, mert a hollandokkal ki-ki meccset játszunk a harmadik helyért, és az ellenfelet biztosan motiválja majd, hogy most először állhat divízió–1-es világbajnokság dobogójára. Mi tavalyelőtt másodikok, tavaly pedig harmadikok voltunk, remélem, a srácokban dolgozik a büszkeség, és nem engedik, hogy leccsússzunk az éremről."

Nos, a kapitány bizakodása mindentől függetlenül nem alaptalan, ugyanis az Eurotour sorozat legutóbbi állomásain Ladányiék többször is összefutottak a holland együttessel, s ha nem is mindig sikerült nyerniük, a vereséget is elkerülték. Arról nem is szólva, hogy egy igen kézzelfogható motiváció mindenképpen lebeg a csapat előtt: miután a szövetség elnöksége a harmadik helyet tűzte ki célul, ezért a kasszához is csak akkor mehet a társaság, ha vasárnap este, az oslói eredményhirdetésnél ott áll a dobogón. Ne tessék csillagászati összegre gondolni, de a bronzéremért a csapat egészének feldobott ötmillió forintért érdemes lesz a hollandok ellen felszívnia magát a válogatottnak. Kapusta szerint – lám, tényleg van minden rosszban valami jó… –, furcsamód az is a játékosai akarását erősítheti, hogy a gólkülönbségek miatt a döntetlen a hollandoknak kedvez. "Ha az iksz nekünk lenne jó, ott mocorogna a fejekben, hogy nem kell sietni, játszhatunk egálra. Így viszont tudják, hogy az első pillanattól hajtani kell, mert csak a győzelemmel lehet felkapaszkodni a dobogóra" – fejezte ki reményeit a szakember.
A tervek szerint vasárnap délelőtt már csak egy átmozgató edzést tartanak, hogy aztán délután négy órától még egyszer összekapva magukat, győzelemmel búcsúzzanak Oslótól. Ezt a reményt erősítheti Roy Johansen nyilatkozata is. A norvég együttes szövetségi kapitánya ugyanis a minap azt találta mondani, hogy "lenyűgözött a magyar válogatott rendkívül szervezett játéka, ahhoz képest, hogy igazán nagy klasszis kevés van a csapatban, alig lehet rést találni náluk, az edzőjük tökéletesen összecsiszolta a csapatukat". Nem lenne baj, ha ebből a "tökéletesen megszervezett játékból" ma a hollandok is ízelítőt kapnának…
A magyar–holland után kezdődik majd a feljutásról döntő norvég–fehérorosz derbi, amelyet érthető módon már nagyon várnak itt a norvég fővárosban. Bár Kapusta az egyik sajtótájékoztatón nagyon udvariasan sok sikert kívánt a házigazdáknak, azt azért elárulta, hogy a fehéroroszoknak jobb a csapatuk…
Tv: a Duna Tv 15.50-től közvetíti a magyar–holland találkozót

Szavazás

Mi lesz a vb-selejtezőn?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik