Csapatbemutatók: esélyesektől az újoncokig

Vágólapra másolva!
2010.01.18. 21:45
null
Rajtra készen a magyar csapat (Fotó: Korponai Tamás)
Január 19-én kedden a Magyarország–Azerbajdzsán nyitómeccsel (Papp László Budapest Sportaréna, 17.30) veszi kezdetét az eddigi legnagyobb szabású UEFA Futsal Európa-bajnokság. Most előszőr vesz részt ugyanis 12 csapat a tornán, és rendezik az Eb-t két helyszínen. Az első debreceni találkozón, a Főnix-csarnokban szintén kedden Olaszország és Belgium mérkőzik meg egymással 19 órától, a torna favoritja, a sorozatban harmadik Eb-aranyáért harcba induló Spanyolország is Debrecenben szerepel. Az alábbiakban bemutatjuk a torna résztvevőit.

A-CSOPORT

MAGYARORSZÁG

A házigazda magyar válogatott 2005-ben, első Eb-részvétele alkalmával mindhárom csoportmeccsét elvesztette, de korábban, a nyolcvanas években Magyarország egyike volt az első nemzeteknek, amelyek kiemelkedő eredményeket értek el a sportágban.

Kozma Mihály irányította öt évvel ezelőtt is a válogatottat, és ezúttal is ő vezette a felkészülési meccsekkel zsúfolt felkészülést, amely során a válogatott háromszor mérkőzött meg a világbajnok brazilokkal, valamint legyőzte Horvátország, Guatemala és Lengyelország csapatait is.

Legjobb teljesítmény: 2005-ben az Eb csoportköre
Kulcsjátékosok: Balázs Zoltán (kapus), Gyurcsányi Zsolt, Lódi Tamás, Madarász János, Tóth Szabolcs
Kozma Mihály, szövetségi edző: "Az egyik legfontosabb dolog, amit szeretnénk elérni, hogy népszerűvé tegyük a futsalt Magyarországon. Természetesen célunk a csoportkörből való továbbjutás, ugyanakkor sok fiatal játékosunk is van, akik számára kitűnő tapasztalatszerzés lesz a torna."

AZERBAJDZSÁN

Ez lesz Azerbajdzsán első fellépése Európa legjobbjai között, ezzel együtt a csapat egyáltalán nem számít esélytelennek a tornán. A selejtezőket veretlenül zárta, és csak azért végzett a második helyen Portugália mögött, mert a 2007-es elődöntős az egymás elleni mérkőzés utolsó pillanataiban ki tudott egyenlíteni. A szövetségi kapitány, Alesio honosított dél-amerikai játékosokból és olyan helyi tehetségekből, mint például Vitalij Boriszov remek csapatot rakott össze, a brazil edző és a válogatott gerincét alkotó játékosok novemberben az azeri bajnok Araz Naxcivannal bejutottak az UEFA Bajnokok Ligája tavaszi négyes döntőjébe is.

Legjobb teljesítmény: első alkalommal vesz részt a tornán
Selejtező: 3-3 Portugália ellen, 4-3-as győzelem Lengyelország ellen, 5-1-es győzelem Finnország ellen
Kulcsjátékosok: Thiago Rodrigues, Radzhab Faradzszada, Vitalij Boriszov
Alesio, szövetségi edző: "Az Európa-bajnokság egy remek lehetőség lesz a számunkra, de ugyanez igaz Magyarországra és Csehországra is."

CSEHORSZÁG

Miközben Magyarország és Azerbajdzsán minimális tapasztalattal rendelkezik világversenyeken, a cseh válogatott zsinórban ötödik Európa-bajnokságán vesz részt, és az előző két világbajnokságra is kijutott. Igaz, ezúttal nem sikerült volna kivívnia a továbbjutást, ha nincs Martin Dlouhy utolsó percekben lőtt két gólja a horvátok ellen, amellyel 2-1-es hátrányból sikerült 3-2-re fordítani a selejtezőben. A csehek ezt megelőzően legutóbbi 12 mérkőzésükből csak egyet nyertek meg rendes játékidőben, öt alkalommal vereséget szenvedtek, ráadásul még kísért a 2007-es, portói Eb gyenge szereplése, amikor három vereséggel, 17 kapott góllal búcsúztak a tornától. A válogatott nem számíthat a Mares testvérpárra, Roman és Michal az elmúlt évtizedben 81 gólt szereztek a válogatottban, de most sérülés miatt nem állnak a szakmai stáb rendelkezésére.

Legjobb teljesítmény: 2003, elődöntő
Selejtező: 4-4 Bosznia ellen, 2-0-ás győzelem Lettország ellen, 3-2-es győzelem Csehország ellen
Kulcsjátékosok: Martin Dlouhy, Marek Kopecky
Tomas Neumann, szövetségi edző: "Nagyon érdekes csoportba kerültünk, azt gondolom, bármelyik csapat végezhet az élen, nincs igazi esélyes. Szerintem mind a három gárda azonos szinten van."

B-CSOPORT

OLASZORSZÁG

Alessandro Nucconeri 2009 elején távozott a válogatott éléről, amelyet 12 évig irányított, és amellyel 2003-ban Európa-bajnok, 2007-ben Eb-ezüstérmes, 2004-ben pedig világbajnoki ezüstérmes lett. Az olaszok Roberto Menichelli irányítása alatt is számottevő játékerőt képviselnek, a tavalyi évben 13 mérkőzésükön egyetlen vereséget sem szenvedtek.

Bár a régi ismert nevek közül többen már nem tagjai az együttesnek, az újak – Baptistella és Gabriel Lima – plusz a visszatérő Luca Ippoliti ütőképes csapatot alkotnak a régiekkel, például Edgar Bertonival és Vinicius Bacaróval.

Az olaszok sosem maradtak le az elődöntőről az eddigi kontinensviadalokon, és meglepetés lenne, ha legalább a legjobb négy közé nem jutnának el az idén is.

Legjobb teljesítmény: 2003-ban Eb-győzelem
Selejtezők: 10-1 Grúzia ellen, 3-0 Fehéroroszország ellen, 6-0 Litvánia ellen
Kulcsjátékosok: Alexandre Feller (kapus), Baptistella, Luca Ippoliti, Marcio Forte
Roberto Menichelli, szövetségi edző: "Ellenfeleink a kontinens legerősebb csapatai lesznek, minden mérkőzésen nagyon óvatosnak kell majd lennünk."

BELGIUM

A jelentős futsalmúlttal rendelkező belga válogatott kijutott az első két Európa-bajnokságra 1996-ban és 1999-ben, 2003 óta azonban ez az első kontinensviadaluk, hét éve egy szerzett ponttal estek ki a csoportkörből. A selejtezők alatt jó formát mutatott a gárda, amely 4-3-ra le tudta győzni Szerbiát is. A nagy tiszteletnek örvendő szakvezető, Benny Meurs egy tehetséges, multikulturális csapatot rakott össze, ugyanakkor a decemberi, hazai rendezésű hasselti tornán a szerbektől és az oroszoktól elszenvedet vereségek megmutatták, mennyire kemény dolga lesz a gárdának ebben a rendkívül nehéz csoportban.

Legjobb teljesítmény: 1996, Eb-bronzérem
Selejtezők: 6-0 Macedónia ellen, 4-1 Görögország ellen, 4-3 Szerbia ellen
Kulcsjátékosok: Karim Bachar, Karim Chaibai
Benny Mours, szövetségi edző: "Hat-hét év kemény munkába telt, hogy kijussunk a tornára, de ez idő alatt folyamatosan javult a játékunk."

UKRAJNA

A válogatottat már régóta irányító Gennadij Lisencsuk vezetésével Ukrajna világklasszis együttessé vált az utóbbi egy évtizedben, 2001-ben és 2003-ban is második helyen zárta az Európa-bajnokságot. Az ukránok három éve egy átmeneti együttessel érkeztek az Eb-re és már a csoportkörben kiestek, de ezúttal bízhatnak Fedir Pilipiv jó formájában és a visszatérő Szerhij Szityin játékában is, és amennyiben január 21-én a belgák ellen sikerül jó rajtot venniük, bizonyára az elődöntőbe jutás lesz a céljuk.

Legjobb teljesítmény: 2001 és 2003, ezüstérem
Selejtezők: 4-2 Andorra ellen, 4-1 Hollandia ellen, 2-2 Románia ellen
Kulcsjátékosok: Szerhij Csepornyuk, Valerij Zamjatyin, Valerij Legcsanov
Gennadij Lisencsuk, szövetségi edző: "Két éve történetünk legrosszabb futsaljával estünk ki a csoportkörben. Úgy akarunk játszani, mint tettük azt 2001-ben és 2003-ban."

C-CSOPORT

OROSZORSZÁG

A 2007-ben bronzérmes, 2005-ben ezüstérmes oroszok tavaly Szergej Szkorovics személyében új edzőt neveztek ki a csapat élére, aki 2008-ban UEFA Bajnokok Ligáját nyert a Viz-Sinara Jekatyerinburg gárdájával (a rivális Dinamo Moszkvát letaszítva a trónról), és most párhuzamosan irányítja a két együttest. A gárda a szokásos magabiztossággal harcolta ki az Eb-részvételt, és a brazilok elleni két barátságos meccsen elszenvedett vereség után jó formában játszva legyőzte a cseh, a belga és a fehérorosz válogatottat is. Reményeik szerint a tornán tovább menetelnek, mint a 2008-as vb-n, amikor elődöntőt játszhattak.

Legjobb teljesítmény: 1999-ben Eb-győzelem
Selejtezők: 7-1 Montenegró ellen, 2-0 Szlovénia ellen, 2-0 Franciaország ellen
Kulcsjátékosok: Szergej Zujev (kapus), Vlagyiszlav Sajakmetov, Cirilo, Pula
Szergej Szkorovics, szövetségi edző: "A lehető legnagyobb célokat tűztük ki magunk elé, már csak azért is, mert klubszinten nemcsak felvesszük a versenyt Európával, hanem a Jekatyerinburg és a Dinamo révén egymás után kétszer meg is nyertük a legfontosabb kontinentális sorozatot. A bajnokságunk az egyik legerősebb Európában, és rendkívül jó játékosaink vannak, akikből egységes csapatot próbáltunk kialakítani, és igyekeztünk minőségi futsalt játszatni velük."

SZLOVÉNIA

Szlovénia 2003-ban elvesztette mindhárom csoportmeccsét az Eb-n, de az oroszoktól csak 4-3-ra kapott ki, és a selejtezőben is szoros mérkőzésre (0-2) kényszerítette riválisát, majd a meggyőző, 7-1-es Montenegró elleni siker a döntőbe jutást jelentette a gárdának. A felkészülési mérkőzéseken vegyes formát mutatott a csapat, egy Belgiumtól és Irántól elszenvedett szoros vereséget egy győzelem és egy vereség követett Macedónia ellen, majd jött egy döntetlen Romániával. A szlovénokat nem könnyű legyőzni, és minden bizonnyal megpróbálják megragadni a lehetőséget, hogy a szerbek kiverésével jussanak tovább a csoportból. Dolgukat nehezíti, hogy Rajko Ursic, Igor Osredkar és Gasper Vrhovec is sérüléssel bajlódik.

Legjobb teljesítmény: 2003, Eb-csoportkör
Selejtezők: 3-2 Franciaország ellen, 0-2 Oroszország ellen, 7-1 Montenegró ellen
Kulcsjátékosok: Benjamin Melink, Rajko Ursic, Gorazd Drobnic, Slavisa Goranovic
Andrej Dobovicnik, szövetségi edző: "Ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé, be akarunk jutni a negyeddöntőbe."

SZERBIA

Az egykori Jugoszlávia megszűnése után Szerbia első alkalommal 2007-ben vívta ki az Eb-szereplés jogát Aca Kovacsovics vezetésével, aki egy évvel korábban vette át a gárda irányítását. A csapat kiválóan szerepelt a tornán, szoros meccsen kapott ki Oroszországtól, döntetlent játszott a későbbi győztes spanyolokkal, és legyőzte a kétszeres ezüstérmes ukránokat. Azóta csak most sikerült kivívnia a szereplés a kontinensviadalon a négy legjobb csoportmásodik egyikeként, de felkészülési mérkőzésen döntetlent játszott az olaszokkal, legyőzte a belgákat és a fehéroroszokat és építhet a 2007-es torna egyik legnagyobb felfedezettjére, Marko Pericsre is. Igaz, az akkor megosztott gólkirályi címet szerző Predrag Rajics tavaly júniusban befejezte pályafutását.

Legjobb teljesítmény: 1999, 2007, Eb-csoportkör (előbbi még Jugoszlávia néven)
Selejtezők: 5-2 Görögország ellen, 3-2 Macedónia ellen, 3-4 Belgium ellen
Kulcsjátékosok: Marko Perics, Mladen Kocsics, Milan Rakics
Aca Kovacsevics, szövetségi edző: "A játékosaink rengeteg tapasztalatot szereztek az előző Eb-n, illetve a kemény ellenfelekkel megvívott felkészülési mérkőzések során és az európai klubsorozatokban is. Talán ez a kontinensviadal lesz a lehetőség a nagy áttörésre."

D-CSOPORT

SPANYOLORSZÁG

Mióta a spanyol válogatott megnyerte az 1996-os UEFA-tornát, – az Eb elődjét – a csapat jelentős erőt képvisel az európai futsalban, s az utóbbi két kontinensviadalt sikerült is megnyernie. Csupán 2003-ban nem jutott be a fináléba a tornán a gárda. Spanyolország 2000-ben és 2004-ben megnyerte a világbajnokságot is, és 2008-ban csak büntetőkkel maradt alul a brazilok elleni döntőben.

A válogatott tavaly mind a 15 meccsét megnyerte, a rendes játékidőben nem vesztett mérkőzést 2005 decembere óta, amikor a brazilok múlták felül a gárdát. Felkészülési programját hét győzelemmel és 50 rúgott góllal zárta. José Venancio López a 2007-es döntők előtt vette át a csapat irányítását és bebizonyította, hogy sikeresen képes ötvözni a tapasztalt veterán játékosokat, mint Luis Amado, Javi Rodriguez és Kike, a fiatalabb labdarúgókkal, mint amilyen Juanra.

Legjobb teljesítmény: 1996, 2001, 2005, 2007 Eb-győztes
Selejtező: 7-0 Moldova ellen, 7-0 Kazahsztán ellen, 4-0 Szlovákia ellen
Kulcsjátékosok: Luis Amado, Javi Rodriguez, Kike, Daniel
José Venancio López, szövetségi edző: "Minden alkalommal egyre nehezebb lesz. Mindenki úgy gondolja, mi vagyunk a favoritok, de jól tudjuk, hogy Oroszország nagyon magas szinten játssza a futsalt és az elmúlt években rengeteget fejlődött. Úgy gondolom, jobbak, mint korábban, mert egységes csapattá álltak össze. Az olaszok szintén nagyon erősek, ők mindig is esélyesek a végső sikerre."

FEHÉROROSZORSZÁG

A fehéroroszoknak sokáig kellett várniuk arra, hogy nagy torna döntőjébe kerüljenek, de a litvánok és a grúzok elleni győzelemmel sikerült kvalifikálniuk magukat. A sorsoláskor azonban a lehető legnehezebb ellenfeleket kapták, az előző Eb két elődöntőse ellen lépnek pályára. Ráadásul legjobb játékosuk, Vadim Luskovszki, illetve a tapasztalt Ilja Gorin, Alekszej Juraga és a tehetséges támadó, Vlagyimir Zdanovics nem vehet részt a tornán. Az egyéni képességek helyett a csapatmunkára építő fehéroroszok a nehéz feladat előtt erős ellenfeleket választottak a felkészülés során, vereséget is szenvedtek az olaszoktól, a braziloktól, majd az oroszoktól és a szerbektől is a múlt hónapban megrendezett belgiumi tornán.

Legjobb teljesítmény: újonc az Eb mezőnyben
Selejtezők: 6-0 Litvánia ellen, 0-3 Olaszország ellen, 2-0 Grúzia ellen
Kulcsjátékosok: Alekszander Szavincev, Vlagyimir Levusz
Valerij Dosko, szövetségi edző: "Ha mindent kiadunk magunkból, elérhetjük a negyeddöntőt is. Sajnos azonban az is tény, hogy jelentős gondjaink voltak a keret összeállításakor."

PORTUGÁLIA

A 2000-es világbajnokság elődöntőse a 2007-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságon első alkalommal jutott be a legjobb négy közé, és öt perccel a spanyolok elleni elődöntő vége előtt még 2-0-ra vezetett a későbbi győztes ellen, amely aztán csak büntetőkkel tudta legyőzni a csapatot. Orlando Duarte, aki 2000 óta irányítja az együttest, azóta is magas szintű játékot hozott ki csapatából, amely 2008-ban bejutott a világbajnokság második csoportkörébe, és tavaly csak a brazil és a spanyol válogatottól kapott ki. Ugyanakkor a 2007-es torna talán legjobb teljesítményét nyújtó játékosa, Ricardinho sérülés miatti kiesése nagy csapás az együttesnek.

Legjobb teljesítmény: 2007 elődöntő
Selejtezők: 3-3 Azerbajdzsán ellen, 2-1 Finnország ellen, 8-1 Lengyelország ellen
Kulcsjátékosok: Joao Benedito, Arnaldo, Israel, Joel Queirós
Orlando Duarte, szövetségi edző: "Ez volt az eddigi legnehezebb kerethirdetésem, mert rengeteg új tehetség került képbe, de ez kellemes probléma számomra."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik