FFT: a francia, akinek olyan jövőt jósoltak, mint Zidane-nak, aztán…

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2021.10.01. 15:27
Huszonöt évvel ezelőtt Reynald Pedros az Európa-bajnokság üdvöskéje volt, együtt emlegették Zidane-nal. Aztán jött egy kihagyott tizenegyes, és minden megváltozott.

A Franciaország–Csehország összecsapás 120 perc gól nélküli eredményt hozott az 1996-os Európa-bajnokság elődöntőjében. Így aztán tizenegyesekkel kellett eldönteni, melyik csapat megy tovább. A franciák kezdték, és mind az öt kijelölt játékosuk – elsőként Zinédine Zidane, majd Youri Djorkaeff, Bixente Lizarazu és Vincent Guerin – betalált. Végül az ötös mezt viselő, ötödikként rúgó Laurent Blanc is a helyére tette a labdát, bár nála nem sokon múlott, hogy Petr Kouba megfogja.

Akárhányszor is találtak be a franciák, a csehek mindig kötelességtudóan válaszoltak. Lubos Kubík, Pavel Nedved, Patrik Berger, Karel Poborsky és Karel Rada mind megrezegtették a hálót.Úgyhogy tíz lövés után, 5–5-ös állásnál jöhetett a hirtelen halál.

Ekkor a franciák 24 éves középpályása, Reynald Pedros lépett a labdához…

Pedros felelősségtudatból vállalta el. A Nantes-ban sem gyakran lőtt büntetőt, de volt annyira technikás, hogy higgyen magában, és az edzéseken is gyakorolta.

„Nem izgultam, azt mondogattam magamban, hogy nem kell sietni. Semmi aggasztó gondolat nem kerített a hatalmába – mondja húsz évvel később Párizsban az FFT-nek egy kávé mellett. – Tudtam, hogy döntenem kell, és így is tettem. A kapu bal oldalára céloztam, ahogy szinte mindig, ha lőnöm kellett.”

Ez a döntés sokba került, és megpecsételte Reynald Pedros bimbódzó pályafutásának a sorsát.

Reynald Pedros megrázó története elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik