Top 5: mi már tudjuk, miért nyernek ma este a németek/argentinok

BACSKAI JÁNOS, RITZ BALÁZSBACSKAI JÁNOS, RITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2014.07.13. 16:22
null
2010-ben nagyon kijött a lépés a németeknek az argentinok ellen (Fotó: Reuters)
Ma este rendezik a brazíliai labdarúgó-világbajnokság döntőjét, amely előtt összeszedtünk 5-5 okot az argentin, illetve a német sikerre.

 

MIÉRT ARGENTÍNA NYERI A VB-DÖNTŐT?

• MERT MEGÉRDEMLIK

Sergio Goycochea – José Basualdo, Oscar Ruggeri (Fernando Cáceres, 40.), Jorge Borelli, Ricardo Altamirano – Gustavo Zapata, Diego Simeone, Fernando Redondo, Néstor Gorosito (Leonardo Rodríguez, 64.) – Gabriel Batistuta, Alberto Acosta. Idősebb vagy tájékozottabb albicelestefanok tudják, hogy ez volt az eddigi utolsó argentin csapat, amelyik megnyert egy jelentős tornát a felnőttek között. 1993-ban. Azóta a fiatalabbak minden fontos címet elhódítottak legalább egyszer, de a „nagyok” 1994-ben Claudio Caniggiával, Abel Balbóval és Diego Maradonával megerősítve is kudarcot vallottak, később meg Javier Zanettistől, Matías Almeydástól, Juan Sebastián Verónostól, Ariel Ortegástól és Hernán Crespóstól is elbuktak, 2002-ben és 2010-ben speciel egészen kínosan. Megböjtölte a sikert Argentína, a gazdasági szétesés szélén táncoló ország megérdemelné az önfeledtet – bár mi tagadás, különös fricskája lenne a sorsnak, hogy a Simeone, Maradona, Redondo; majd a J. Zanetti, Almeyda, Simeone, Verón, Ortega középpályássor után éppen a Lucas Biglia, Javier Mascherano, Enzo Pérez trió dicsőülne meg egy vb-aranyban…

• MERT VÉGRE STABIL A VÉDELEM

Legutóbb talán 1978-ban tevékenykedett ilyen hatékonysággal a kék-fehér védelem: Sergio Romero egyrészt borzalmasan szerencsés, ami csak megerősíti, hogy jó kapus (lásd az idevonatkozó mondást), 11-esölőként II. Sergióként koronázták meg az újságok az 1990-es mágus, Sergio Goycochea után. Ezequiel Garay önmagát múlja felül – őszintén, ő egyáltalán nem nevezhető klasszisnak –, Martín Demichelis utolsó tornáján olyan megbízható, mint még soha, Pablo Zabaleta hozza a jó átlagos Premier League-szintet a loholásban, és figyelemre méltó, hogy milyen sokszor mentett középre behúzódva; a bal oldalon Marcos Rojót sokan Achilles-saroknak tartották a torna előtt, most pedig már topklubok jelentkeznek be érte (azért jegyezzük meg gyorsan: ez nem a balhátvédek vb-je). Emeljük ki mindenképpen a bombaformában parádézó Javier Mascheranót, aki az elődöntőben legalább háromszor mentett utolsó emberként az ötös környékén, ha ő nincs, nem finalista az albiceleste.


• MERT VÉGRE MEGLETT DIEGO MARADONA IGAZI UTÓDA

Se szeri, se száma az új Maradonáknak az argentin futballban, körülbelül annyi volt, van belőlük, mint új Pelékből Brazíliában. Lionel Messi most viszont nemcsak névlegesen, gyakorlatban is Maradona örökébe lépett, két, számára óriási csalódást hozó vb után. A csoportkörben hátán vitte övéit, később is rengeteg helyzetet teremtett társainak, még ha kapura lövéseivel már nem is volt szerencséje; az elődöntőben magabiztosan értékesítette a lélektanilag igen fontos első 11-est az orosz rulettben. Akárcsak anno az isteni, Messi is messze a legrettegettebb „arg”, így aztán két-három ember is csak rá figyel, marad hely és lehetőség tehát a kibontakozásra a többieknek. Akik közül Gonzalo Higuaín és Ezequiel Lavezzi is csak szenved a címeres mezben mostanság, tehát a közepesen nagy számok törvénye alapján ki kell jöjjön nekik végre a lépés. Feldereng 1986: akkor a fél német csapat Maradona nyakán lihegett, aki visszahúzódott a félpályára harcolgatni, és ha éppen szünetet tartottak az agyonrúgásban, kiosztott egynéhány asszisztot. Emlékeznek még, kik lőtték Mexikóban a gólokat a fináléban? A relatíve ismeretlen José Brown, Jorge Valdano (aki ezen kívül csak hatszor volt eredményes a válogatottban) és a tornára a Nantes-ból érkező Jorge Burruchaga. Felkészül Garay, Lavezzi és Pérez? Nagy kérdés, visszatér-e, és ha igen, milyen állapotban teszi azt Ángel Di María, Messi brazíliai szárnysegédje. Aligha lesz most húzóember, de lélektanilag sokat jelenthet szerepeltetése, különös tekintettel a német védelmi taktikára. Miért is?



• MERT SIMEONE ELÁRULTA, HOGYAN LEHET MEGVERNI A NÉMETEKET

„Nem könnyű elverni a németeket, de Alejandro Sabella tudja, hogyan lehet ezt megtenni. A német jól szervezett csapat, de egy dolgot azért a maga javára fordíthat az argentin válogatott: az európaiak védelmi sora túlságosan is előrehúzódik. Messi és Higuaín sebességével áttörést lehet itt elérni, nagyon kell rájuk figyelni a németeknek, és ha felgyógyul Di María és Sergio Agüero, lesz bajuk velük is. A német védelem sokszor a felezővonalig nyomul előre, lesz helye mögöttük a támadásoknak, itt könnyen át lehet törni a német lescsapdát. A döntőben mindkét csapatnak ötven-ötven százaléknyi esélyt adok a sikerre, de ha szubjektíven szemlélem, szerintem Argentína lesz a világbajnok, méghozzá tizenegyesekkel nyer.”

• MERT EZT HOZZA A NATIONALELF SORMINTÁJA

Joachim Löw alatt nem véletlenül lett világkedvenc a német válogatott, fiatalos, támadó szellemű, elsöprő lendületű futballja és gyakori sokgólos győzelmei miatt a nationalelf korunk Zico-, Sócrates- féle brazil válogatottja; és ugyebár a brazilok saját bőrükön is megtapasztalták, mi az a jogo schönito. A 2006-os hazai tornán még a mostani gárda alapjait lerakó Jürgen Klinsmann alatt parádéra (Costa Rica, 4–2) szenvedés (lengyelek, 1–0) jött, és ez a sorminta szépen elkísérte őket. A 2008-as és a 2012-es Eb-n sem tudtak kiegyensúlyozottan futballozni, nem is nyertek aranyat, a legutóbbi vb-n 4–0 (Ausztrália), 0–1 (Szerbia), 1–0 (Ghána), 4–1 (Anglia) és 4–0 (éppen az argentinokkal bomlott a sor!) után kikaptak az elődöntőben a spanyoloktól (0–1), majd elverték 3–2-re Uruguayt. A dél-afrikai ingajárat után Brazíliában sem tagadták meg önmagukat Löwék: ismét csodásan kezdtek, elporolták a portugálokat, aztán alaposan megszenvedtek a ghánaiakkal, de biztosan legyűrték az Egyesült Államokat. Nem meglepő módon ezt követően ismét görcsöltek, hosszabbításban búcsúztatták csak Algériát, majd elővették a célszerszámot, és kiütötték a franciákat egy szinte meghatóan unalmas rangadón. Következett a fellángolás, amely felejthetetlen tüzet vetett, porig égtek a brazilok – ha nem is maradéktalan pontossággal váltakozik a német eredményesség, de a sorminta alapján valószínűleg nem fog sírni ma este Argentína.

MIÉRT NÉMETORSZÁG NYERI A VB-DÖNTŐT?

• MERT MEGÉRDEMLIK

Ha Argentína megérdemelné a vb-címet, akkor mit mondjunk Németországról? Az a csapat, amely Brazíliában 7 gólt vágott a házigazda braziloknak egy világbajnoki elődöntőben, annak a csúcson van a helye. Sőt, ha ehhez még hozzávesszük, hogy 2002-ben ezüst-, 2006-ban és 2010-ben pedig bronzérem jutott a németeknek, akkor tán senki nem sajnálná tőlük, ha most arannyal térnének haza. Plusz ott van még Klose is, aki minden idők legeredményesebb vb-góllövője, de nem világbajnok. Egyelőre…

Kloséék szeme előtt egy cél lebeg (Fotó: Reuters)
Kloséék szeme előtt egy cél lebeg (Fotó: Reuters)

• MERT EGYSÉGES CSAPATKÉNT FUTBALLOZNAK

Nincsenek egyénieskedő sztárok. Nincsenek hatalmas egójú, önző játékosok – vagy legalábbis a csapat sikerét mindenki magánál előrébb helyezi. Nincs húzóember. Mert nem is kell. Németország legnagyobb fegyvere, hogy játékosai csapatként küzdenek, csapatként futballoznak. A németek eddigi 17 gólját 8 különböző játékos szerezte. Középhátvéd, védekező középpályás, karmester, szélső, csatár és kispadról beállt játékos is betalált már többek között. Joachim Löw együttesében szinte tökéletes az egyensúly: rengeteg a fiatal tehetség, akiket olyan rutinos világklasszisok egészítenek ki, mint Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm vagy Miroslav Klose. Roppant egységes képet fest most a német válogatott – annak ellenére, hogy ghánai, albán, tunéziai, török és lengyel származású játékosok is vannak a keretben.

• MERT EGÉSZ BRAZÍLIA A NÉMETEKNEK DRUKKOL

Egy brazil ember sem tudna annál rosszabbat elképzelni, ha az ősi rivális Argentína épp Brazíliában nyerne világbajnokságot. Ráadásul a Maracanában, amelyben a brazil szurkolók Neymaréknak akartak szorítani a vasárnap esti fináléban. Thomas Müllerék sikeréért mintegy 80 millió német állampolgár drukkol ma, ehhez még hozzájön az a potom 200 milió brazil, akik nagyon remélik, Argentína ezüstéremmel kullog majd haza.

• MERT NEM LEHET LEGYŐZNI ŐKET, HA NEM NEHEZÍTIK MEG SAJÁT DOLGUKAT

Németország tétmeccsen legutóbb a 2012-es Eb-n kapott ki. Akkor az elődöntőben Olaszországtól – vagy, ha úgy tetszik, Mario Balotellitől – 2–1-re. Löw német válogatottját piszkosul nehéz legyőzni. A németekre leginkább saját maguk lehetnek veszéllyel, ahogy ezt korábban már láthattuk. Az Eb óta minden mérkőzést figyelembe véve csak kétszer kapott ki Németország. Előbb épp Argentínától (1–3) rögtön a kontinensviadal után, majd 2013-ban az Egyesült Államoktól (3–4). Az argentin sikerhez viszont kellett Ron-Robert Zieler kapus kiállítása és Sami Khedira öngólja is, míg az amerikaiak ellen Marc-André ter Stegen hibázott hatalmasat, egy hazaadást nem jól vett át, így a labda a kapujában kötött ki. Ha a németek végig a rájuk amúgy jellemző fegyelemmel tudnak koncentrálni, nem lehet gondjuk. Csak aztán nehogy Manuel Neuer a mezőnyben akarjon játszani…

• MERT 24 ÉVET KELL VÁRNI A 4. VB-SERLEGRE

Nem csalás, nem ámítás! Szinte hagyománnyá vált a futballban, hogy egy ország negyedik világbajnoki aranyérmére 24 évet kell várni a harmadik elsőséget követően. A brazilok 1970-ben zsebelték be harmadik vb-trófeájukat, majd 1994-ben a negyediket. Olaszország hasonlóan 1982-ben ért fel harmadszor a csúcsra, majd 2006-ban negyedszer. Ki nem találják, Németország épp 24 éve, 1990-ben nyert legutóbb világbajnokságot – naná, hogy épp Argentína ellen.

+1: Mert Lineker szerint a futballt 22-en játsszák és a végén a németek a nyernek…

VB 2014
DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNAÉLŐBEN AZ NSO-N
Rio de Janeiro, 21
óra (tv: M1). Vezeti: Rizzoli (olasz)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
NÉMETORSZÁG:
Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Khedira – T. Müller, Kroos, Özil – Klose. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
ARGENTÍNA: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – Di María, Messi, Lavezzi – Higuaín. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik