Németország negyedszer vagy Argentína harmadszor?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.13. 12:18
null
Lionel Messi vs. Thomas Müller: mindkettejük játéka meghatározó lehet csapata számára (Fotó: Action Images)
Németország vagy Argentína? 21 órakor kezdődik a vb-döntő, amely előtt még mindkét csapat reménykedik. Megmutatjuk, mennyire!

 

KLOSÉT JOBBAN ÉRDEKLI A VB-CÍM

Miroslav Klose szerint jócskán veszít a jelentőségéből, hogy megdöntötte Ronaldo vb-gólrekordját, ha a nationalelf nem tudja legyőzni Argentínát a vb-döntőben.

„Érzelmileg óriási dolog ez nekem, de azok, akik ismernek, tudják, hogy most százszázalékosan csakis az Argentína elleni meccsre összpontosítok. Igen, túltettem Ronaldón vb-gólszerzőként, de ez olyasmi, amivel más napokon kell foglalkozni. Ha elveszítjük a döntőt, kevésbé lesz jelentősége, hogy én vagyok a legeredményesebb gólszerző” – mondta Klose.

„Tudom már, milyen rossz érzés elveszíteni a döntőt, de önbizalommal vágunk neki vasárnap a finálénak, abban a hitben, hogy nyerhetünk” – nyilatkozta az összecsapásról a csatár, akitől megkérdezték, hogy a 137. válogatottsága lesz-e az utolsó.

„Nem tudom, hogy visszavonulok-e a meccset követően. Sajnos még mindig jól érzem magamat és úgy érzem, hogy egy ideig még képes leszek mozgatni ezt a tetemet” – mondta mosolyogva a 36 éves csúcstartó.

NÉMETORSZÁG NEGYEDSZER VAGY ARGENTÍNA HARMADSZOR?
A világbajnokságokon szerzett gólok csúcsát megdöntő Miroslav Klose mellett a német válogatott is rekorder lett, hiszen nyolcadszor játszhat vb-finálét – eddig az ötszörös aranyérmes Brazíliával holtversenyben állt az élen hét-hét ilyen meccset számlálva. A nationalelfnek négy elveszített döntője van (ez is rekord) és három megnyert – ha vasárnap győz, utoléri az örökrangsor második helyen álló Olaszországot (4 arany).


Érdekesség, hogy (Nyugat-)Németország valamennyi győztes fináléjaban egy góllal nyert, 1954-ben Magyarországot 3:2-re, 1974-ben Hollandiát 2–1-re, míg 1990-ben Argentínát 1–0-ra verte meg, előbbi két alkalommal 0:2-ről, illetve 0–1-ről fordítva.


Argentína eddig négyszer játszott vb-döntőt, kettőt megnyert (1978, 1986), kettőt elveszített (1930, 1990). Az első győzelmét hazai pályán aratta, akkor a fináléban Hollandiát múlta felül hosszabbítás után (3–1), a csapatot a tornát hat találattal gólkirályként záró Mario Kempes repítette. Nyolc évvel később jóval gyengébb volt a keret, ám az azóta istenként tisztelt Diego Maradona megállíthatatlannak bizonyult, a negyeddöntőben és az elődöntőben négy gólt szerzett, s bár a nyugatnémetek elleni döntőben nem talált a kapuba, győzelemre vezette Argentínát (3–2).


További érdekességek:


• A kétszeres vb-győztes Argentína 24 év, 1990 után jutott ismét fináléba, amelyben immár harmadszor találkozik Németországgal. A vb-k történetében ezzel ez a párosítás lesz a leggyakoribb: 1986-ban a dél-amerikaiak (3–2), 1990-ben az európaiak (még NSZK-ként, 1–0) örülhettek.


• Egy négy nemzet tornáján elért 1–0-s győzelmet leszámítva Németország (NSZK) barátságos meccsen 1979 óta nem győzte le Argentínát. Viszont: a tétmeccseket tekintve az 1986-os vb-döntő óta nem kapott ki finálébeli riválisától! Ráadásul az előző két vb-n egyaránt a nationalelf búcsúztatta az albicelestét.


• Az argentin keretben mindenki élt már az 1990-es döntő idején, a németek közül viszont heten (Schürrle, Kramer, Mustafi, Durm, Götze, Draxler, Ginter) is csak később születtek.


• Németország még sosem veszített meccset, ha Klose betalált. A támadó 136 meccsen 71 gólt szerzett, és gólszerzései alkalmával 41–8–0 a nationalelf mérlege.

ZABALETA ÍGÉRI, NEM LESZNEK BRAZILOK

Pablo Zabaletát, a Manchester City argentin szélsővédőjét meglepte az általa „különösnek” titulált brazil vereség a Németország elleni elődöntőben, de véleménye szerint hasonló Argentínával akkor sem történik, ha a meccs elején betalálnak neki.

„Még ha az első 15-20 percben gólt kapunk is, meg kell őrízni a higgadtságot és hasonlóan kell játszanunk, mint az azt megelőző hat mérkőzésen. Egy labdarúgómeccs 90 percig tart, ha gólokat kapsz és megpróbálsz minden erővel azonnal válaszolni, területek nyílnak hátul, és véged van. A brazilok meccse jó lecke volt számunkra is” – mondta Zabaleta, aki szerint még jót is tehet számukra, ha a Maracanában többségben lesznek a német szimpatizánsok azáltal, hogy a brazilok az európaiak mellé állnak.

„A brazilok Argentínával szemben voltak a világbajnokságon, és ha az emberek ellenségesek, még erősebbnek érzed magad. Azt hiszem, bizonyítottuk már ezt, és büszkék lehetünk rá” – mondta a City-hátvéd.

SAMI KHEDIRA VAGY ÁNGEL DI MARÍA?

A német védekező középpályás és az argentin szélső Bajnokok Ligája-győztesként vágott neki a világbajnokságnak, s a Real Madridból már csak ők ketten maradtak versenyben a legrangosabb trófeáért. Mivel egymás ellen lépnek pályára, elkönyvelhetjük, lesz olyan futballista, aki 2014-ben élen végez a BL-ben és a vb-n is.

Különleges teljesítmény ez a futballvilágban, hiszen korábban mindössze háromszor fordult elő hasonló, ugyanakkor összesen kilenc játékos mondhatja el magáról, hogy egyazon évben megnyerte a világbajnokságot, valamint a BL-t, vagy jogelődjét, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

Az első duplázásra 1974-ig kellett várni, igaz, akkor rögvest heten feliratkoztak a listára. No nincs mit csodálkozni rajta, elvégre a BEK-győztes Bayern München alkotta a vb-aranyig menetelő nyugatnémet válogatott magját: Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness és Jupp Kapellmann képviselte a bajorokat.

A következő bravúr ideje huszonnégy év után jött el, 1998-ban a francia Christian Karembeu a Real Madrid futballistájaként hódította el mindkét trófeát, legutóbb pedig Roberto Carlos duplázott 2002-ben, a brazil balhátvéd szintén Real-játékosként lett világbajnok és BL-győztes.

Tehát eddig kizárólag a müncheniek és a madridiak örülhettek ilyen módon, és a tendencia most sem változik, ám a kérdés továbbra is adva van: Sami Khedira vagy Ángel Di María?

AZ INFOGRAFIKA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AZ INFOGRAFIKA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

SCHWEINSTEIGER: MASCHERANO LEGALÁBB ANNYIRA FONTOS, MINT MESSI

Bastian Schweinsteiger szerint az argentinok játékát legalább annyira meghatározza Javier Mascheranóé, mint Lionel Messié.

„Mascherano a csapat egyik vezéregyénisége, ezt az Arjen Robbennel szembeni szerelésével is megmutatta az elődöntőben, amikor nyilvánvaló góltól mentette meg a csapatot. Láthatjuk, mit jelent számára, hogy a nemzeti mezben futballozhat. Nem lesz egyszerű dolgunk, türelmesnek kell lennünk, de ha jól játszunk és rendesen tesszük a dolgunkat, akkor legyőzhetjük őket” – jelentette ki a Bayern München középpályása.

RIO DE ARGENTINA

Brazíliában óriási készültség előzi meg a magyar idő szerint 21 órakor kezdődő világbajnoki döntőt. Összesen 25 787 ember vigyáz az esemény zavartalan lebonyolítására, ebből 14 984 a riói állami rendőrség alkalmazottja, 9300 a katonaság tagja, de a légierő és a haditengerészet is jelentős erőket összpontosít a találkozó biztosítására. A Maracana Stadion környékét szombat éjjel lezárták a forgalom elől, és gyalogosok is csak ellenőrzés után léphetnek be a zónába.

A szervezők számítanak az argentin hatóságok segítségére abban, hogy sikerrel távol tartsák a meccstől a sporteseményektől hazájukban eltiltott, priuszos huligánokat. A segítségre azért is szükség van, mert állítólag 100 ezer argentin utazott Rio de Janeiróba a finálé napjára.

VB 2014
DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNAÉLŐBEN AZ NSO-N
Rio de Janeiro, 21
óra (tv: M1). Vezeti: Rizzoli (olasz)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
NÉMETORSZÁG:
Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Khedira – T. Müller, Kroos, Özil – Klose. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
ARGENTÍNA: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – Di María, Messi, Lavezzi – Higuaín. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik