Tíz ismeretlen világbajnok az elmúlt negyedszázadból

Vágólapra másolva!
2014.07.17. 16:32
null
Fel tudja sorolni mindegyik képen lévő olasz világbajnokot? Balról jobbra Amelia, Zaccardo, Pippo Inzaghi, Barone és Barzagli (Fotók: Action Images)
„Milyen poszton játszik, szélen vagy középen?” – tette fel a kérdést a friss világbajnok Matthias Ginter átigazolása kapcsán egyik hozzászólónk. Annyiban feltétlenül jogos az észrevétel, hogy a húszéves középhátvéd a német keret alighanem legismeretlenebb tagja. Ginter ismeretlenségét továbbgondolva szubjektív alapon összegyűjtöttük 1990 óta azt a tíz játékost, akiről amúgy aligha gondolnánk, hogy világbajnokok, íme! És önök kikre (nem) emlékeznek? Várjuk hozzászólásaikat! 

 

MATTHIAS GINTER (2014) – Ginter ismertségén persze sokat segített volna, ha – például Christoph Kramerhez hasonlóan – pályára lép a döntőben vagy legalábbis a vb-n, ám listánkba vétele így is gonosz dolog, hiszen még csak húszéves, a keret legfiatalabbja volt. Hogy Jürgen Klopp kiszemelte magának és nem sajnált érte 10 millió eurót adni a Freiburgnak, bizonyítja: hatalmas potenciál van benne, könnyen elképzelhető, hogy tíz esztendő múlva már az új német generáció egyik legkiemelkedőbb alakjaként emlegetik. Márciusban mutatkozott be a válogatottban, ő a nationalelf történetének 900. játékosa, eddig kétszer öltötte magára a német mezt.

A VILÁGBAJNOK
MAGYARORSZÁGON
Összeállításunkban negyedszázadnál nem nyúlunk vissza régebbre, mert a korábbi bajnokok emlékét nyilvánvalóan már döntően megrostálja az idő kíméletlen vasfoga. Valakit mégis kiemelünk még 1982-ből, ő pedig Pietro Vierchowood, akinek a Honvéd új edzőjeként a magyar labdarúgásban is számottevő szerep juthat. A kőkemény Cár hatalmas Serie A-s pályafutást tudhat magáénak, emellé 45-szörös válogatott, ám 23 évesen még nem játszott meghatározó szerepet az olasz válogatottban, a vb-menetelés során egyszer sem lépett pályára. Viszont az 1990-es vb mellett a ’84-es olimpián is részt vevő védő 11 évvel később Málta ellen az azzurri legidősebb gólszerzője lett. Sikeres pályafutása méltó példa lehet Ginter számára.

SIMONE BARONE (2006) – A 2010-es spanyol válogatott erősségét jól jelzi, hogy gyakorlatilag senkit nem lehetett besorolni az ismeretlen kategóriába: a dél-afrikai 23-as világbajnok keretből Javi Martínez volt a mai napig a legkevesebbszer válogatott, 18-szor, de ő még most is csak 25 éves. A 2006-os olasz együttes összességében már kicsit szürkébb volt: Barone például sosem fordult meg nagycsapatban, középcsapatok – Parma, Palermo, Torino, Cagliari – szintjéig vitte, és a vb-cím az egyetlen trófeája. 2012-ben a Livornóból vonult vissza, 16-szoros válogatott, a vb-n kétszer játszott csereként.

ANGELO PERUZZI (2006) – A legismertebb és a legjobb játékos a listánkon, amit egyáltalán nem a képességei indokolnak – ilyet nem is lehetne írni olyanról, aki megfordult a Romában, a Juventusban, az Interben és a Lazóban is –, sokkal inkább az, hogy Peruzzi a vb idején már 36 éves volt és tartalékkapusként vette őt számításba Marcello Lippi. Miután 1996-ban és 1998-ban alapember volt az Eb-n, illetve a vb-n, Francesco Toldo, illetve Gianluigi Buffon mögé szorult, és 1999 után öt éven keresztül nem is szerepelt a squadra azzurrában. 2005–2006-ban azonban ismét csúcsformába került a Lazióban, három selejtezőn is lehetőséget kapott, és Lippi vitte magával Németországba. Egy évvel később vonult vissza a rómaiaktól, 31-szeres válogatott.

CRISTIAN ZACCARDO (2006) – Bár tavaly óta a Milan a munkaadója, nem alapember a rossonerinél és már 32 éves. A vb-győzelem idején a Palermóban játszott, majd tagja volt a bajnok Wolfsburgnak, de nem meghatározó emberként, így visszakerült Olaszországba, a Parmához. 17-szeres válogatott, a vb-n három meccsen játszott, az Egyesült Államok ellen a saját kapujába talált.

JÚNIOR (2002) – Végigolvasva a 2002-es brazil keret névsorát döbben rá az ember, mennyivel könnyebb dolga volt akkor Luiz Felipe Scolarinak… Hiszen akkor még a kispadra is olyan játékosok jutottak, mint Kaká, Juninho Paulista, Denílson vagy Vampeta, akiről a brazilok előszeretettel dörgölik vicc formájában az argentinok orra alá, hogy épp egy vb-arannyal van kevesebb neki, mint nekik. Volt ugyanakkor néhány szorgos iparos is az ázsiai hódítók között, meghirdetett „különharcunkat” Júnior nyerte meg a Sporting CP korábbi elnyűhetetlen védője, Anderson Polga előtt. Júnior, azaz Jenílson Angelo de Souza a Parmából lehet ismerős, ott játszott a vb idején, Európában még a Siena mezét húzta magára. A balszélső a Goiásból vonult vissza 2010-ben, 22-szeres válogatott, egyetlen selecaós gólját a Costa Rica elleni 5–2-re megnyert vb-meccsen szerezte.

LIONEL CHARBONNIER (1998) – A tartalékkapusok ritkán maradnak meg az emlékezetben, hiszen nagyon kevés a „kruli magasságokba” felkapható történet, ám Fabien Barthez első számú helyettesének neve, Bernard Lama még bizonyosan sokakból hívja elő egy-egy látványos vetődés vagy potya emlékképét. Aligha igaz ez Lionel Charbonnier-re, aki csupán egyetlenegyszer volt válogatott, 1997-ben, ennek ellenére a vb-győztes csapatba is befért. Az UNESCO nagykövete évekig az Auxerre-t szolgálta, majd a Rangersben koptatta a kispadot, végül a Lausanne-ból vonult vissza úgy, hogy a svájciaknál már nem védett tétmeccsen.

Diomede egyedi haja miatt is emlékezetes 
a '98-as vb-ről, de vb-győzteshez 
képest a pályafutása kevés nyomot hagyott
Diomede egyedi haja miatt is emlékezetes a '98-as vb-ről, de vb-győzteshez képest a pályafutása kevés nyomot hagyott

BERNARD DIOMEDE (1998) – A francia aranycsapat mezőnyjátékosai közül Bernard Diomede-é a legkevésbé teljes pályafutás. Ő is az Auxerre-ben játszott a vb idején, majd 2000-ben a Liverpoolba igazolt, ahol megtört a pályafutása, három szezon alatt csupán két bajnoki jutott neki. Végül tíz évvel a vb-arany után vonult vissza, amikor már másfél esztendeje hiába keresett csapatot. Nyolcszoros válogatott, a vb-n három alkalommal is kezdett.

RONALDAO (1994) – Az 1994-es brazil gárdából alighanem Ronaldao és a két cserekapus, Zetti és Gilmar neve a legkevésbé ismert, de Violára sem feltétlenül emlékszik mindenki, legfeljebb a döntő hosszabbításának második felében csereként bemutatott öncélú cselezgetéséről. Ő rengeteg csapatban megfordult, egy idényt töltött Európában is, a Valenciában, és még jelenleg is futballozik a „brazil állami háromban”, így kiemeltünk a védő Ronaldo Rodrigues de Jesus, azaz Ronaldao, aki 1994-ben a japán bajnokságból, a Simizu S-Pulse-ból került be a keretbe. Ronaldao később visszatért a hazájába, játszott a Flamengóban, a Santosban és a Ponte Pretában, utóbbiból vonult vissza 2002-ben. 14-szeres válogatott, a vb-n nem játszott.

GÜNTER HERMANN (1990) – Hermann tíz éven át erősítette a Werder Brement, nyert bajnoki címet, Német Kupát és KEK-et, arra mégis kevesen emlékeznek, hogy ott volt a világbajnok csapatban is, mert Paul Steiner és a dortmundi Frank Mill mellett ő sem lépett pályára egyetlen percre sem a vb-n. Kétszeres válogatott, 1996-ban vonult vissza, utolsó csapata a Hannover volt.

PAUL STEINER (1990) – A Köln középső védője meglepetésre került a német keretbe 1990-ben, miután 33 évesen az egyik legidősebb játékosként debütált a Dánia elleni utolsó felkészülési meccsen a nationalelfben. A vb-n és azután sem lépett már pályára, így egyszeres válogatottként lett világbajnok. Németországban sem elsősorban emiatt emlékeznek rá, sokkal inkább nagy visszhangot kiváltó kijelentése miatt, miszerint a melegek túl puhák a futballhoz. A vb után egy évvel vonult vissza a Kölnből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik