Argentína: Simeone és Martino a két fő kapitányjelölt

Vágólapra másolva!
2014.07.16. 01:54
null
Az elmúlt szezon nagy csatározása után Simeone és Martino virtuálisan újra összecsap (Fotó: Action Images)
Az argentin sajtóban leggyakrabban Diego Simeone és Gerardo Martino neve hangzik el az albicelestét a világbajnoki döntőig irányító Alejandro Sabela utódaként.

 

Bár Julio Grondona, az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) elnöke – szokásával ellentétben – ezúttal hajlandóságot mutatott a hosszabbításra a kapitánnyal, a tárgyalások megrekedtek, és az már a vb-döntő előtt kiderült, hogy Sabella nem marad az argentin válogatott élén.

Az argentin sajtóban elsősorban két szakember, Diego Simeone és Gerardo Martino neve kering, mint fő jelölt. A La Cronista című napilap is őket említi, hozzátéve, hogy információjuk szerint az AFA mindenképp olyan – lehetőleg fiatal – szakembert keres, aki alkalmas lehet a 2018-as, oroszországi vb-ig tartó projekt levezénylésére.

A lap szerint olyan edzőt kell kinevezni, aki képes fejleszteni a nemzeti csapat támadójátékán, mert a vb-döntős szereplés ellenére a nyolc szerzett gól felejthető teljesítmény, amelynél Németország és Hollandia kimagaslóan jobb volt, de még Brazília, és két negyeddöntős, Franciaország és Kolumbia is túltett rajta. Utóbbi szempont alapján José Pékermant, a kolumbiai válogatott kapitányát is a jelöltek közé sorolja.

Érdekesség, hogy Simeone és Martino az előző szezonban Spanyolországban egymás ellen csatázott, és abból egyértelműen az Atlético edzője került ki jobban, hiszen bajnoki címet nyert és bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, Martino ugyanakkor trófea nélkül maradt, és a szezon végén távozott is a klubtól. Ez ugyanakkor lépéselőnyt is jelenthet utóbbi számára, hiszen vele jelenleg könnyebb megegyezni, míg Simeone elmozdítása Madridból nem egyszerű és olcsó feladat.

Sőt, az Ojo de Prensa információi szerint Martino nemcsak lépéselőnyben van, hanem gyakorlatilag már csak a célszalagon kell átfutnia... Martino ugyanis jelölt a paraguayi kispadra is, pontosabban jelölt volt, mert Federico Acosta, a paraguayi szövetség egyik alelnöke szerint ők már letettek róla. „Ő már megegyezett az AFA-val, és argentin kapitány lesz. Már nem csak jelölt, hanem elkötelezte magát az argentin válogatotthoz” – idézi Acostát a lap.

Akárhogy is alakul, az új kapitánynak biztosan nem lesz könnyű dolga, már csak azért sem, mert Argentína szeptemberben újra megidézi a vb-döntőt, hiszen Németországgal játszik Düsseldorfban, míg októberben Brazília lesz az ellenfél Sanghajban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik