Tíz ok, amiért a spanyolok nyernek ma este

Vágólapra másolva!
2010.07.11. 16:13
null
Lehet ennél egyértelműbb, hogy Spanyolország igényt tart a Világkupára?! (Fotó: Action Images)
Az alábbiakban tíz okot sorolunk fel, amelyek így vagy úgy amellett szólnak, hogy Spanyolország labdarúgó-válogatottja nyeri meg a ma esti világbajnoki döntőt Johannesburgban. Mint látni fogják, úgynevezett szakmai okot, „eleve elrendeltséget” sugalló történelmi magyarázatot, spirituális indokot egyaránt bőven találtunk. Már csak Vicente del Bosque tanítványain múlik, hogy e „nagy igazságoknak” érvényt szerezzenek a sok mindent látott zöld gyepen, ahol köztudomásúlag a gömbölyűnél is gömbölyűbb labda, a Jo’bulani pattog…

 

1. MÉLTÓK A NYUGATNÉMETEK ÉS A FRANCIÁK ÖRÖKSÉGÉÉRE

Eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy két éven belül ugyanannak a válogatottnak a birtokába került az Európa-bajnoki és a világbajnoki trófea. Azon túl, hogy a 2008-as Európa-bajnok Spanyolország az utóbbi években nyújtott teljesítménye alapján méltó erre a ritka bravúrra, igen figyelemre méltó, hogy Hollandia eddig még rendezőként sem volt képes megállítani azt az országot, amelyik ilyesfajta duplázás küszöbére érkezett.

Az 1972-ben Európa-bajnoki címet szerző NSZK a hollandok legyőzése által lett világbajnok 1974-ben, míg az 1998-as világbajnok franciák a holland futball egyik fellegvárában, Rotterdamban hódították el az Eb-trófeát az olaszok legyőzésével. Azaz a duplázásának mindig volt a győztes szempontjából kedvező holland vonatkozása.

 

2. HOLLANDIÁNAK NEM MEGY VB-DÖNTŐBEN

A tapasztalatok szerint Hollandiának megoldhatatlan feladatot jelent a világbajnoki döntőben való játék. Az oranje eddig kétszer mérkőzhetett meg az aranyéremért, és bár mindkét tornán (1974, 1978) meggyőző futballt mutatott be, az utolsó mérkőzést rendre elveszítette. Igaz, hogy Spanyolország korábban még nem jutott a vb-aranyérem közelébe, ellenben amikor először vívott döntőt nagy tornán (1964, Európa-bajnokság), elhódította a serleget. Vagyis miközben a hollandokat nyomaszthatja, a spanyolokat feldobhatja a múlt.

 

3. KOROSZTÁLYOS VILÁGBAJNOKI TAPASZTALATOK

Bár mint említettük, Spanyolország még nem játszott világbajnoki finálét – a selecciónnak negyedik helyet hozó 1950-es négyes döntőt nem vehetjük figyelembe –, ezúttal csak neki vannak értékes vb-döntős tapasztalatokkal bíró játékosai, még ha e tapasztalatokat csupán korosztályos szinten is szerezte. A spanyolok jelenlegi keretéből hárman ott voltak az 1999-ben U20-as vb-t nyerő csapatban: Xavi és Carlos Marchena végigjátszotta a Japán ellen 4–0-ra megnyert finálét, míg Iker Casillas a kispadon ült.

 

4. AZ ANGOL JÁTÉKVEZETŐK SZÉP EMLÉKEZETE

A játékvezető személye és nemzetisége nemcsak rossz, hanem kellemes emlékeket is ébreszt a spanyolokban. Howard Webb vezette ugyanis a 2008-as Európa-bajnokságon azt a mérkőzést, amelyen a későbbi győztes Spanyolország legyőzte Görögországot, azaz szimbolikusan megfosztotta kincsétől a címvédőt. S ha már itt tartunk: Webb ugyan vezetett győztes meccset Hollandiának is, csakhogy amikor az oranje első alkalommal vb-döntőt játszott (és veszített), szintén egy angol, John „Jack" Taylor dirigált.

S ha mindez nem lenne elég, íme, a megdönthetetlen érv: a spanyol válogatott első nyertes Eb-döntőjében (1964, Szovjetunió, 2:1) is egy angol fújta a sípot. A neve: Arthur Holland...

 

5. VICENTE DEL BOSQUE A TAPASZTALTABB HADVEZÉR

Miközben a holland szövetségi kapitánynak, Bert van Maarwijknak csupán egy nemzetközi serlege van (UEFA-kupa, 2002, Feyenoord), addig a jóval tapasztaltabb, játékosként is szebb karriert befutó Vicente del Bosque több trófeát is begyűjtött. Nem is akármelyik csapat – a Real Madrid szakvezetőjeként! A Bajnokok Ligáját kétszer (2000, 2002), az európai Szuperkupát (2002) és a klubvilágkupát (2002) is elhódította.

 

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Hollandia
Spanyolország

6. NEM SZEMBESÜLHETNEK MEGLEPETÉSSEL

A spanyoloknak az elmúlt években bőven volt módjuk gyakorolni a védelmek feltörését, a gyors kontrák semlegesítését, így ha a hollandok efféle taktikához folyamodnak a szent cél érdekében, nem nagyon lephetik meg Vicente del Bosque tanítványait. Az elmúlt napok egyúttal azt is egyértelművé tették, hogy a spanyol armada támadójátéka akkor is kellően hatékony, ha az egyik legfélelmetesebb fegyver, Fernando Torres nincs csőre töltve vagy éppenséggel a raktárban pihen.

Ami pedig a leginkább megfékezendő két holland futballistát illeti, Arjen Robben vb előtti sérülése, illetve az abból fakadó kényszerpihenője most már tényleg visszaüthet, míg Wesley Sneijder már eddig is többet tett le az asztalra, mint amennyit egy ilyen fárasztó, BL-döntővel súlyosbított idény végén illendő volt elvárni tőle.

 

7. A LABDABIRTOKLÁS GONDOT OKOZHAT AZ ELLENFÉLNEK

Bár a hollandok öttel több gólt szereztek az eddigi vb-mérkőzéseken, a támadásvezetés, a passzolás listáján a spanyolok vezetik az idei világbajnokság vonatkozó ranglistáit, és úgy véljük, ez utóbbi számoknak a ma esti mérkőzésen is nagy jelentőségük lesz. A hollandok eddig nehezen boldogultak, ha az ellenfél járatta a labdát – lásd a brazilok elleni első félidőt –, márpedig a Xavi és Iniesta dirigálta spanyolok ellen ilyesmire kell készülniük.

 

8. AZ ORANJE JÁTÉKOSAINÁL ELSZAKADHAT A CÉRNA

Itt fontos felhívni a figyelmet még egy mutatóra: a sárga lapok számát tekintve Mark van Bommel és honfitársai vezetik az idei torna ranglistáját, és az oranje játékosainak „keménységi együtthatóját” nyilvánvalóan előnytelenül befolyásolja a türelmetlenség. Amely gyakorta fellép olyan esetekben, amikor az ember, ha nem is nyomozza, de jobbára üldözi a labdát – ahogyan az a spanyolok ellen várhatóan alakul majd.

 

9. MEGTANULTAK CSÚNYÁN NYERNI A SPANYOLOK

Spanyolország már a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is bizonyította, hogy adott esetben képes „csúnyán” – vagyis a védekezést előtérbe helyezve – mérkőzéseket, sőt tornát nyerni, és ez most sincs másként. A csupán egy gólt beszedő, de kevesebb mérkőzést játszó svájciak és portugálok mögött a spanyolok kapottgól-mutatója a legjobb (2), ami védőik kvalitásain túl csapatjátékuk gondos megszervezésére is utal.

S bár a hollandok arra bazíroznak, hogy a védelmeket tekintve nem a középső, hanem a szélső játékosok közötti különbség dönt majd (természetesen az ő javukra), a spanyoloknak sincs félnivalójuk. Egyrészt, mert a védelem tengelyében szereplő futballistáik tényleg jó formának örvendenek – Carles Puyol az elődöntőben egyéb képességeit is csillogtatta –, másrészt azért, mert az ő széleiken alkalmazott Sergio Ramos és Joan Capdevila sem először igazolná kivételes képességeit.

 

10. A FENTIEKKEL A JELEK SZERINT PAUL, A POLIP IS EGYETÉRT

S végül, de nem utolsósorban: egy oberhauseni illetőségű bennfentes, a világbajnokság során csalhatatlan jósnak bizonyuló Paul polip a spanyolok győzelmére voksolt. Ráadásul a korábbi aktusok során hetven percig is elhúzódó döntése ezúttal másodpercek alatt megszületett – szóval nincs mese, a selección lesz 2010 világbajnoka!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik