Harapós Tulipánok: sikerre éhes oranje

Vágólapra másolva!
2010.05.29. 21:10
null
Ezt szeretnék a hollandoknak drukkolók látni a vb-n is: Van Persie-gól (Fotó: Reuters)
A holland válogatott, az Oranje 1974-es és 1978-as világbajnoki ezüstje óta nem szerzett érmet a futball négyévenkénti ünnepén, 1988-as Európa-bajnoki aranyérme óta a kontinenstornákon is „csak" bronzot (igaz, abból hármat), így most az utóbbi évtizedek talán legszürkébb szövetségi kapitányára, Bert van Marwijkra vár a feladat, hogy belépjen választottjaival a tulipánosok „hetedik szobájába".


Szürke eminenciás, színes stílus

A 2008-as Eb-kudarc után a távozását már korábban bejelentő helyi legenda, Marco van Basten helyére kinevezett Bert van Marwijk az egyik legrutinosabb holland edző, bár a nagyobb sikerek elkerülték – a kivételt a Feyenoorddal megnyert UEFA-kupa jelenti. A Gullit, Van Basten, Rijkaard, R. Koeman féle generáció tagjai edzőként gyakorlatilag megbuktak vagy kitelt már a becsületük a szövetség előtt, a nagy öregek – Dick Advocaat és Guus Hiddink – Oroszországra koncentráltak, így most Maarwijknak kellene megtennie azt, amire elődei képtelen voltak. Hogy mennyire meg van kötve a keze, jelzi, hogy tulajdonképpen Van Basten csapatával vívta meg a világbajnoki selejtezőket, hiszen szinte semmit sem változtatott Van Basten kezdőjén és a jó öreg 4–3–3-on. A nagy öregeket ő sem reaktiválta, a hazai bajnokságban pedig nem bukkantak fel 2006 óta a válogatottnak is erősítést jelentő klasszisjelöltek.

Hosszú idő óta a Százados nélkül

Az 1-es mez tulajdonjogáért jó egy évtizede nem folyt érdemi harc Hollandiában, hiszen a nyakigláb Edwin van der Sar a tökéletes választás volt erre a posztra. Rutinja elképesztő, ráadásul reflexei sem koptak meg az évek múltával, mégsem vállalta a vb-szereplést, noha kiváló formának örvend még 39 évesen is. Ideális helyettese lehet viszont a szeleburdiságát lassan levetkőző, a selejtezők során ellenfele sérülése idején már bizonyító Maarten Stekelenburg.

Változatos védelem

A hollandokra mindig is jellemző volt, hogy nagy hátvédegyéniségek köré szervezték meg hátsó alakzatukat, ám az utolsó mohikán, Jaap Stam visszavonulása után nem jelentkezett méltó utód. Középen rendelkeznek ugyan négy megbízható védővel, ám markánsnak Khalid Boulahrouz, André Ooijer, Johnny Heitinga és Joris Mathijsen játéka sem mondható (közülük az utóbbi kettős lehet majd kezdő a világbajnokságon). A bal oldalra visszakerült a csapatkapitány, a Van Basten alatt szűrőként szolgáló Giovanni van Bronckhorst, túloldalt Heitinga és az Ajaxban nemrégiben feltűnt Gregory van der Wiel harcol a kezdőcsapatért. Tény, nem túl bőséges a holland védőeresztés, ám mellettük szól az a tény, hogy a bekkek multifunkcionálisak, azaz több pozícióban is bevethetők – ellenük szól viszont az, hogy egyikük sem tudja megfelelő szinten segíteni a támadásokat.

Kreatív középpálya

Az Oranje igazi átütőerejét az ötletes, villámgyors, jól cselező és pontosan lövő középpályások adják, hiszen a két játékmester, a Real Madridból kiebrudalt, illetve kis híján kiutált Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart kettős a királyi klubon kívül a világ bármelyik csapatába befér. Őket Maarwijk eddig felváltva játszatta, hiszen mögéjük két szűrőt kell beállítania a három támadó miatt, hogy stabil legyen a középpálya. Védekező középpályásban bőséges választék áll a kapitány rendelkezésére: a Bundesligában feltámadó, majd óriási összegért a Manchester Cityhez távozó Nigel de Jong, a mester veje, a végre felépült Mark van Bommel, a Van Basten által felfedezett, megbízható Demy de Zeeuw, valamint az AZ-s Stijn Schaars harcol meg a két helyért. Alighanem a De Jong, Van Bommel páros lesz a nyerő variáció.

A körön kívül Van Nistelrooy

Hollandéknál a kétszélsős-középcsatáros felállás immáron fapapuccsal, tengergáttal és szélmalommal felérő néphagyomány. Kevés válogatott dicsekedhet két olyan zseniális (és sérülékeny...) szélsővel, mint amilyen Robin van Persie és Arjen Robben, viszont elfogytak közülük a gólerős középcsatárok. Ruud van Nistelrooy 2008 nyarán visszavonult a válogatottól (nemrégiben felépülve sérüléséből bejelentette visszatérési szándékát a nemzeti tizenegybe, de nem lesz ott a vb-n), utóda, Klaas Jan Huntelaar hiába örökölte meg helyét a Realban és a válogatottban is, nem tudott élni a lehetőséggel. Huntelaar a selejtezők során három gólt szerzett, ám egyiket sem „szoros" mérkőzésen. Ugyanennyiszer volt eredményes a liverpooli Dirk Kuyt, csakhogy ő a klubjában jobbszélsőt játszik, míg a szintén liverpooli, egykoron középcsatárként indult Ryan Babel balszélsőt vagy bal oldali középpályást. A kispadot a PSV multifunkcionális tehetsége, Ibrahim Afellay, valamint a Hamburgban is bizonyító balszélső, Eljero Elia teszi fenségessé.

A 4–3–3-tól a 4–2–3–1-ig

Maarwijk a Macedónia elleni selejtezőnyitóra a 4–3–3-as felállás és a Stekelenburg – Heitinga, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst – De Jong, Van der Vaart, Van Bommel – Van Persie, Huntelaar, Robben kezdőcsapat mellett tette le a garast. A norvégok ellen idegenben 4–2–3–1-ben győztek, és Skóciában is hasonló hadrendben álltak fel a tulipános hadak, Vorm – Van der Wiel, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst – De Zeeuw, De Jong – Van Persie, Sneijder, Robben – Kuyt felállásban. A rutinos védelem, a kőkemény szűrők, a klasszis irányító és a kiismerhetetlenül cselező, kreatív két szélső elől már csak egy igazi gólvágó hiányzik ahhoz, hogy aranyesélyesként induljon az Oranje Dél-Afrikába...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik