Suárez-duplával győzte le Uruguay Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
2010.06.26. 15:56
null
Edinson Cavani (balra) és Luis Suárez gólöröme (fotó: Action Images)
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság első nyolcaddöntőjében Uruguay 2–1-re legyőzte Dél-Koreát. Hamar megszerezték a vezetést a három csatárral támadó dél-amerikaiak, akik több nagy helyzetet is kialakítottak az első félidőben. A szünet után viszont megpróbáltak ráülni az eredményre, és ez megbosszulta magát, hiszen egyenlítettek az ázsiaiak a 68. percben. Luis Suárez azonban újra megrázta magát, és második találatával eldöntötte a mérkőzést.

 

Ahogyan mérkőzés előtti beharangozónkban is kitértünk rá, mindkét válogatott arra készült, hogy eljusson a legjobb négy közé, és a szakértők szerint erre az uruguayiaknak reális is az esélyük. Három csatárral kezdtek, ennek megfelelően rögtön támadással, és az első percben máris Li Jong Pjónak kellett mentenie utolsó emberként az ötösön.

Az első dél-koreai kapura lövés viszont néhány centiméter híján gólt hozott, hiszen Pak Csu Jong 20 méterről a jobb kapufára tekert egy szabadrúgást (Fernando Muslerának esélye sem volt a hárításra). A 9. percben váratlanul megszerezte a vezetést Uruguay: Edinson Cavani tett ki egy alapvetően borzasztó labdát Diego Forlánnak, aki befutotta a Jabulanit, majd Csa Du Ri mellől laposan középre lőtt. Az ötösön mindenki számára váratlanul a kapus, Dzsong Szong Rjong elvétette a labdát, így öt méterről, kissé jobbra kisodródva a Li Dzsong Szu és Cso Jong Hjong által üresen hagyott Luis Suárez az üres kapuba lőtt. 1–0

Ezt követően átadta a területet ellenfelének a celeste, és a dél-koreaiak mezőnyfölénye hiábavalónak bizonyult, míg a dél-amerikaiak távoli, a kaput elkerülő lövésekkel operáltak. Az első fél órában még két veszélyes „uru” kontrakezdeményt számolhattunk meg, és néhány elszórt ázsiai kapura lövési kísérletet, amelyet a kék mezes bekkek rendre lefüleltek. Egy alkalommal Suárez egyedül vezethette kapura a labdát, de a játékvezető, Wolfgang Stark asszisztense jelzésére lest ítélt, mint később kiderült, tévesen.

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Uruguay
Dél-Korea

A 32. percben az igen aktív Pak Csu Jong 21 méterről leadott lövése nem sokkal a jobb alsó mellett hagyta el a játékteret, majd ugyanő adott be balról veszélyesen, válaszképpen Suárez fejelhetett szabadon hét méterről, de gyatrán a kapus kezébe. A 41. percben Csa Du Ri bombázott 26 méterről alig fölé, ezt a 44. minutumban is megismételte, közben viszont Ki Szong Jong kezezett saját 16-osán belül Maxi Pereira lövésénél. Stark most sem állt a helyzet magaslatán, és továbbot intett.

TEKINTSE MEG A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT!

Eleredt az eső a félidőben, Oscar Tabárez pedig középső védőt cserét: Diego Godín helyére Mauricio Victorinót küldte be, kényszerből. Mellette szólt viszont a statisztika: ha vezettek a vb-n az uruguayiak, sohasem kaptak ki.

Gondok akadtak az ázsiaiak összpontosításával: az indiszponált Kim Dzsong Vu saját 16-osa előtt adott kiváló paszt Suáreznek, ám az nem tudott élni a helyzettel, majd Li Csong Jong próbált sarkalni jó pozícióban a másik kapu előtt, vesztére. Az 52. percben Pak Csu Jong lőtt nem sokkal az ötös jobb sarkáról fölé. Az első negyedóra egyértelműen az ázsiaiaké volt, az etap lezárásaként Csa Du Ri jobb oldali beadása után Pak Dzsi Szung fejesét a bal sarok előtt kellett lefülelnie a nagyot repülő Muslerának, majd Huh Dzsong Mu kapitány beküldött még egy csatárt Li Dong Guk személyében.

A 64. percben az uruguayi 16-oson belül a besegítő Cavani kis híján összehozott egy büntetőt, de Stark nem vette észre, ahogyan a támadó bokánrúgta Pak Dzsi Szungot. Megérdemelten egyenlítettek a „teguk harcosok" a 68. percben: egy jobb oldali beívelésénél Lugano és Muslera egymásra várt, így Li Csong Jong öt méterről a kapuba fejelhetett. A visszafutó Jorge Fucile már nem tudta kikanalazni a labdát. 1–1

 

Rögtön elkezdtek futballozni az „uruk", ennek megfelelően előbb Suárez, majd Forlán került helyzetbe. A szakadó esőben állandósultak a dél-amerikai rohamok, a 80. percben Suárez meg is szerezte a vezetést egy 16 méteres, jól eltalált lövéssel. 2–1

A 84. percben Suárez leballagott a pályáról (a mór megtette kötelességét), és átadta helyét a védekező  középpályás Álvaro Fernándeznek. A 87. percben Li Dong Guk lövése Muslerán is átjutott, de Lugano takarított egy méterre a gólvonaltól.

A végén már nem  változott az eredmény, így a legjobb nyolc közé jutott Uruguay. 1970 óta nem jutott be az uruguayi válogatott a legjobb nyolc közé, így Oscar Tabárez kapitány máris elégedett lehet a celeste vb-szereplésével. Dél-koreai kollégája, Huh Dzsong Mu csalódottan vette tudomásul, hogy nem tudtak egyenlíteni játékosai, ám mindenképpen emelt fővel térhetnek haza, s neki sem kell szégyenkezve nyugdíjba vonulnia.

Soha rosszabb mérkőzést!

 
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik