Óscar Wáshington Tabárez Silva

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 15:24
Címkék
„Van egy mondás nálunk, amely szerint Uruguay nem a labdarúgás történetének, hanem a labdarúgás őstörténetének része – világított rá az uruguayi nép gondolkodására Óscar Tabárez, a nemzeti együttes szövetségi kapitánya. – Az átlagszurkoló még mindig világraszóló győzelmeket vár a csapattól, amelynek aktuális teljesítményét az 1924-es, 1928-as, 1930-as és 1950-es diadalokhoz méri. Pedig be kell látnunk: a világ azóta nagyot fordult."

Bizony, ezt saját bőrén is érzi a tapasztalt kapitány, aki azért letett már egy-két uru-sikert a nemzeti nagy asztalra. Játékosként elhanyagolható karriert tudott magáénak Tabárez, edzőként azonban dél-amerikai legenda lett. Az egykori középszerű, de a légióskodásig azért eljutó védő első nagy sikerét a Penarollal aratta, akikkel megnyerte a Libertadores-kupát 1987-ben (a fiatalabban kedvéért: Eduardo Pereira – Alfonso Domínguez, Jorge Goncalves, Obdulio Trasante, José Herrera – José Perdomo, Gustavo Matosas, Eduardo Da Silva (Marcelo Rotti), Ricardo Viera – Diego Aguirre, Jorge Cabrera felállásban).

Óscar Wáshington Tabárez Silva
nemzetisége:
uruguayi
Válogatottságainak száma játékosként: 5/0
születési hely:
Montevideo
ideje:
1947.03.03.
pozíció:
szövetségi kapitány
korábbi klubjai játékosként: Sud América, Sportivo Italiano, Wanderers, Centro Atlético Fénix, Puebla, Bella Vista
edzőként: Bella Vista, uruguayi U20-as válogatott, Danubio, Wanderers, Penarol, Deportivo Cali, Uruguay, Boca Juniors, Cagliari, Milan, Real Oviedo, Vélez Sársfield
sikerei edzőként: Libertadores-kupa-győztes (1987), Sudamericana-kupa-győztes (1992), argentin bajnok (1992, Apertura), uruguayi bajnok (1994), vb-résztvevő (1990, 2010), Copa América-ezüstérmes (1989), Copa América-résztvevő (2004)

 

Jutalomképpen leülhetett a válogatott kispadjára, ahol egy Copa-ezüsttel melegített az 1990-es világbajnokságra, majd az Italia'90-en a legjobb 16 közé jutottak, ám a házigazda olaszok éppen ellenük találtak magukra (Álvez – Gutiérrez, De León, Domínguez, Pintos Saldanha – Ostolaza (Alzamendi, 80.), Perdomo, Francescoli, Ruben Pereira – Aguilera (Rubén Sosa, 55.), Fonseca volt a celeste összeállítása a római mérkőzésen). Bár nem kellett volna, szedte sátorfáját és két sikeres évet töltött el a Boca Juniorsnál, majd kipihente magát a Penarolnál, hogy még messzebb utazzon: Európába.

A Cagliarit a Serie A kilencedik helyére kormányozta (ma is áhítattal emlegetik a szigetállamban az akkor fungáló Julio Dely Valdés, Roberto Muzzi, Luis Oliveira csatártriót), majd némi pihenő után a Milanhoz került, 2006 nyarán. Igazolásai nem a legjobban sültek el (Michael Reiziger, Edgar Davids, Jesper Blomqvist, Daniele Daino, Massimo Oddo és Christophe Dugarry is csődöt mondott), nem is sokáig húzta a kispadon, még az idény közben menesztették a borzalmas szereplés miatt. A Real Oviedónál, majd a Cagliarinál vigasztalódott, de sehol sem bírta ki (őt a vezetőség...) egy idénynél tovább, majd visszatért Argentínába, ahol a Bocát és a Vélezt is vezette egy rövid ideig.

2006-ban tért vissza a válogatotthoz, négyévnyi rekreációs munkanélküliség után: elődjét, Jorge Fossatit elsöpörte a népharag, miután nem jutott ki a celeste a németországi világbajnokságra. Tabárez viszont hozta a kötelezőt: bár nincsenek nemzetközileg is magasan jegyzett csillagai az egy szem Diego Forlán kivételével, a Costa Rica elleni pótselejtezőket megnyerve az uruguayiak részesei lesznek az első afrikai labdarúgó világbajnokságnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik