Hét gólt rúgtak a portugálok a Nép csapatának

Vágólapra másolva!
2010.06.21. 13:26
null
Raul Meireles remekbe szabott gólja (Fotó: Action Images)
Két portugál helyzettel kezdődött a mérkőzés, majd az észak-koreaiak több nagy ziccert is kialakítottak, ám el is hibázták azokat. A portugálok még az első félidőben megszerezték a vezetést, majd a második játékrészben egy negyedóra alatt szétcincálták a Csollimát. „Szétesett Korea. Immár nemcsak földrajzilag" – olvashattuk online közvetítésünkben a mérkőzés ezen szakaszáról.

Nem a legjobb előjelekkel kezdődik a mérkőzés, ugyanis – mint az a meccs előtti beharangozónkból kiderült – a portugálok már az egygólos győzelemmel is elégedettek lennének. Már a kezdés előtt is történtek váratlan események: a portugáloknál bekerült a kezdőbe a jobbhátvéd Miguel, mégpedig Paulo Ferreira helyére, a középpályás Tiago és a támadó Hugo Almeida pedig a Danny, Liédson kettőst váltotta. Az ázsiaiak meglepő módon nem változtattak korábban kiadott kezdő tizenegyükön.

A 3. percben veszélyeztettek először a portugálok: Cristiano Ronaldo lőtt a 16-os bal sarkáról kapura, a labda felpattant egy védő lábán, de Ri Mjong Guk magabiztosan védett. Két perc múlva az előrelopakodó Ricardo Carvalho lőtt 14 méterről, de nem tudott ráfordulni a Jabulanira, így fölé bombázott. A 7. percben Carvalho kapufáig jutott: a jobb oldali szögletnél a népi koreai kapus pocsékul futott ki, de a portugál 12 méteres fejese a jobb oldali kapufán csattant.

A népi koreaiak is tesztelték az ellenfél kapusát a 10. percben: az előrelopakodó Csa Dzsong Jok lőtt a jobb szélről, nem is sokkal mellé, majd négy perc múlva Hong Jong Dzso remek kiugatásáról maradt le centikkel Dzsong Te Sze. Érkeztek az újabb népi gólhelyzetek is: előbb az Eduardo kivetődése után elé került labdát Pak Nam Csol fejelte fölé a tizenegyes pont magasságából, majd An Jung Hak és Dzsi Jun Nam veszélyeztetett egy-egy lövéssel.

A 29. percben aztán mégis a portugálok szerezték meg a vezetést Raul Meireles révén, aki Tiago passzából szépen lépett ki az elalvó Pak Csol Dzsin mellett, és nyolc méterről a bal sarokba lőtt. 1–0

Előnyük birtokában a portugálok még kevésbé erőltették a támadásokat (egy alkalommal Ricardo Carvalho az ellenfél térfeléről adott haza), majd az első félidő végére a középpályán azonnal letámadták ellenfelüket, amely ezzel szemmel láthatóan nem tudott mit kezdeni.

A második félidő elején is a mezőnyharc dominált, és csak az keltett némi izgalmat, hogy Ri Mjong Guk kétszer is kiejtette a labdát. Az 53. percben eldőlt a mérkőzés: egy kiváló indítást (feladója Miguel volt) mellel tett le Hugo Almerida Raul Meirelesnek, aki indította Simaót, és a szélső közelről a hálóba lőtt. 2–0

Ez megtörte az ázsiaiakat: az 56. percben Fabio Coentrao bal oldali beadását középről, az ötösről Hugo Almeida senkitől sem zavartatva a hálóba fejelte (3–0), majd a 60. minutumban C. Ronaldo szintén a bal oldalról okosan gurított középre, passzát Tiago középről 16 méterről a jobb sarokba vágta, igen higgadtan. 4–0

Még kétszer is eredményesek lehettek volna a portugálok, ám előbb Raul Meireles, majd Fabio Coentrao is hibázott ziccerben. A 71. percben C. Ronaldo 25 méterről bombázott a lécre, azaz maradt a kétéves góltalanság számára a címeres mezben. Csa Dzsong Hjok sem talált be, bár neki sem sok hiányzott ehhez: 12 méterről, jobbról nem sokkal süvített el lövése a rövid felső mellett.

A 80. percben Hong Jong Dzso maradt le centikkel Eduardo mögött egy keresztbevágott labdára mozdulván, majd a két portugál csereember összehozta az 5. luzitán gólt is: Duda adott be a bal oldalról, Ri Kvang Cson csúnyán lyukat rúgott az ötösön, így Liédson a hálóba vághatta a labdát. 5–0, kiütés

A végén C. Ronaldo lőtt szerencsés gólt (6–0), majd Veloso bal oldali beadását Tiago fejelte be a 11-es pontról: 7-0.

Ahogyan ígérték, támadólag léptek fel a portugálok, és bár az első negyedórában három helyzetet is összehoztak az ázsiaiak, nem találtak be, nem úgy a portugálok. A második játékrészre teljesen szétesett a Csollima, így aztán rettentően megszórták őket a portugálok, meseszerű gólkülönbséget biztosítva maguknak az utolsó fordulóra.

Vereségével Észak-Korea kiesett, legjobb esetben is csak a harmadik helyet szerezheti meg a csoportban.

 


 A G-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Brazília 2 2 5–2 +3  6  
  2. Portugália 2 1 1 7–0 +7  4  
  3. Elefántcsontpart 2 1 1 1–3 –2  1  
  4. Észak-Korea 2 2 1–9 –8  0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik