Cristiano Ronaldo beérné az egygólos győzelemmel is

Vágólapra másolva!
2010.06.21. 09:32
null
C. Ronaldo, Pepe és Fabio Coentrao (balról jobbra): hárman a három pontért (Action Images)
A népi koreai labdarúgó-válogatott az 1966-os, angliai világbajnokságon vívta történelme egyik legnagyobb mérkőzését, amikor is a negyeddöntőben 3:0-s vezetés után 5:3-ra kikapott a portugáloktól, kis híján újabb szenzációt okozva (előtte csoportjukban megverték az olaszokat). A portugálok szintén históriai fontosságot tulajdonítanak annak a találkozónak, az akkor négy gólt vágó Eusébio szerint ez volt élete legfontosabb 90 perce.


Ez a találkozó sem mondható éppen tét nélkülinek.

EGYMÁS ELLENI MÉRLEG
Eddig egyszer találkoztak: 1966-ban 5:3-ra győztek a portugálok.

Mindenki a portugálok nagy különbségű győzelmét várta ettől a mérkőzéstől a torna előtt, de a vb eddigi tendenciáit nézve erre reálisan nem számíthatunk. Dzsong Te Sze, a „Nép Rooneyja" szerint éppen az szól mellettük, hogy senki sem vár tőlük pontszerzést.

„A vébé két esélyese ellen kezdünk. Ám nyerhetünk, ha kihasználjuk, hogy milyen nagy a nyomás a portugálokon. Újabb világklasszis csapat ellen lépünk pályára, megpróbálom összeszedni magam és megszerezni első vb-gólomat" – vélekedett. Nem lesz azonban könnyű dolga, mégha olyan jól játszik is, mint a brazilok ellen, hiszen a portugálok 2009 óta összesen három gólt kaptak, 17 mérkőzésen.

Külön izgalmat jelent majd a találkozón az észak-koreai kispad böngészése, hiszen arról szóltak a hírek, hogy négy népi kerettag is a „szabad világot választotta", azaz lelépett az edzőtáborból (ami már csak azért is nehezen hihető, mert az otthon maradt rokonokra a demokrácia-deficites politikai rendszerben rendszerint kegyetlen büntetés vár). A FIFA természetesen gyorsan cáfolta mindezt, sőt, a legközelebbi edzésen a 23-as keretből 24 játékos edzett, túlteljesítve a tervet, ahogyan ez arrafelé előírás.

A portugál szövetségi kapitány, Carlos Queiroz aligha foglalkozik ezzel. Ha nem nyer csapata, kényelmetlen helyzetbe kerül, így aztán bátor támadójátékot tervez mára.

„Több kockázatot kell vállalnunk, de az észak-koreaiaknak is – vélekedett. – De ha beállnak védekezni, akkor borzasztó nehéz dolgunk lesz, és arra kell várnunk, hogy hibázzon az ellenfél."

Érvágásnak számít, hogy a játékmester Deco nem játszik majd sérülése miatt (az elmúlt mérkőzés után egyébként keményen kritizálta kapitányát a középpályás). Mindenki Cristiano Ronaldótól várja a csodát, azt azonban ne feledjük, hogy a portugál zseni legutóbb a 2008-as Európa-bajnokságon volt eredményes a nemzeti csapatban.

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Portugália
Észak-Korea

„Az első mérkőzésen mindenki biztonsági futballt játszott, a második körre azonban el kell ezt felejteni, kezdeményeznünk kell, nem csak várni a jó lehetőségre. Ki kell tennünk az összes kártyánkat az asztalra, mindent vagy semmit játszunk, csakis a győzelem számít" – mondta Queiroz.

„Két éve nem rúgtam gólt a válogatottban, de ma megteszem – fogadkozott a mérkőzés előtt a portugálok csapatkapitánya, C. Ronaldo. – Bízom edzőnkben és játékostársaimban: ma győzni fogunk. Esélyesek vagyunk a csoportelsőségre, de nem lesz egyszerű megszerezni a második helyet sem. Az sem baj egyébként, ha csak egy góllal nyerünk, a lényeg a három pont. Utána jöhetnek a brazilok, de tőlük egy csöppet sem tartunk."

 

VB 2010
G-CSOPORT, 2. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–ÉSZAK-KOREA
13.30, Fokváros, Green Point Stadion. Vezeti: Pozo (chilei)
Portugália: Eduardo – Paulo Ferreira, Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao – Pedro Mendes, Danny, Raul Meireles – C. Ronaldo, Liédson, Simao Sabrosa
Észak-Korea: Ri Mjong Guk – Csa Dzsong Hjok, Pak Csol Dzsin, Ri Dzsun Il, Ri Kvang Cson, Dzsi Jun Nam – Mun In Guk, An Jung Hak, Pak Nam Csol – Hong Jong Dzso, Dzsong Te Sze
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik