Pazar szabadrúgásokkal 16 között Japán

Vágólapra másolva!
2010.06.24. 20:25
Története során második alkalommal jutott be Japán labdarúgó-világbajnokságon a nyolcaddöntőbe, miután Honda Keiszuke és Endo Jaszuhito szabadrúgásgóljával az első félidőben 2–0-s előnyt szerzett Dánia ellen, és a fórt a második játékrészben is megtartotta. Jon Dahl Tomasson ugyan szépített saját kihagyott tizenegyese után a hajrában (ezzel beállította a dán gólrekordot), de a remeklő Honda előkészítése után Okazaki Sindzsi a 87. percben eldöntötte a meccset, 3–1-re győzött Japán. A „kék szamurájok" a százszázalékos Hollandia mögött másodikként léptek tovább az E-csoportból, ellenfelük a 16 között Paraguay lesz.

A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A képlet rendkívül egyszerű: amelyik csapat nyer, az tovább is jut, a döntetlen pedig jobb gólkülönbségük (1–1 a 2–3-mal szemben) révén a japánoknak kedvez.

Az első lövést Simon Busk Poulsen eresztette meg, az eredményről jobb, ha nem beszélünk, viszont ez jelezte, hogy az Olsen-csapat nem óvatoskodással szándékozik eltölteni az első félidőt. A kapitány egyébként veterán csapatot küldött pályára, a kezdő tizenegy átlagéletkora 29 év és 296 nap – eddig csak egyszer, 1998-ban játszott ennél idősebb dán együttes.

A 7. percben ismét Poulsen kavarta meg a japánokat, beadását Jon Dahl Tomasson akrobatikus mozdulattal továbbította volna kapura, de ő elszállt, a labda nem. Így is szöglethez jutottak a dánok, amely után Per Kröldrup lőtt eldőlve kapu mellé.

Az első ziccer a kezdeti dán fölény ellenére Japán előtt adódott, egy élesen kapu elé küldött labda, és Macui Daiszuke remek perdítése után kellett mentenie Thomas Sörensennek, majd Haszebe Makoto lőtt nagyon éles szögből nagyon jót, balszerencséjére centikkel elzúgott próbálkozása nyomán a labda a rövid fölső sarok mellett.

A dánok nem sokat vártak a válasszal, Tomasson elmozgott a védőktől, majd váratlan, nagyon szép mozdulattal a hosszú alsó sarok felé passzolt – a japánok nagy megkönnyebbülésére azok a bizonyos centik itt is hiányoztak.

A 17. percbenHonda Keiszuke megmutatta: bár sok szabadrúgás elszállt a vb-n, nem biztos, hogy a Jabulanival van baj. A CSZKA Moszkva játékosa mintegy 28 méterről, jobbról, iszonyatos erejű lövést akasztott a kapu jobb oldalába, Sörensennek fikarcnyi esélye sem volt a hárításra. 0–1, Dániának innen legalább két gól kellett a továbbjutáshoz!

16 ÉVE NEM VOLT ILYEN

Tizenhat éve nem volt két közvetlen szabadrúgásgól egy meccsen világbajnokságon: 1994-ben a Svájc–Egyesült Államok (1–1) csoportmérkőzésen Bregy és Wynalda góljával alakult ki a végeredmény.

 

Két szabadrúgásgól egy csapattól ritka madár a vb-ken: 1970-ben láthattak a nézők ilyet, a Peru–Bulgária (3–2) csoportmeccsen.

 

Ekkor a bolgárok egy remek szabadrúgáskombinációval szereztek vezetést, majd egy potya ízű találattal növelték az előnyüket. Ettől még kikaptak, ráadásul a peruiak szintén szabadrúgásból egyenlítettek.

 

1974-ben a jugoszlávok vágtak kettőt szabadrúgásból Zaire hálójába, a vége 9–0 lett a pláviknak.

Az egyik majdnem meglett a 22. percben: Christian Poulsen nyesett előre, labdáját Tomasson próbálta kapura lőni, de nagyon picivel hosszú lett neki az átadás. A 29. percben egy gyors japán kényszerítő után Kröldrup kapott sárga lapot Haszebével szemben elkövetett szabálytalanságáért. Most nem Honda állt oda, hanem Endo Jaszuhito: csodálatos mozdulattl, 27 méterről a kapu bal oldalába tekert. Két remek szabadrúgásgól, 0–2!

Morten Olsen eleget látott, de nem a pályán levő Poulsenekből: Simon Busk és Christian mellé beküldte Jakob Poulsent is, Jörgensen helyére. A dánokat láthatóan kizökkentette a ritmusból a két pazar japán találat, idegesen és türelmetlenül – no meg pontatlanul – játszottak. A félidő hajrájában a japánoknak voltabb kisebb lehetőségeik, majd a 43. percben Christian Poulsen egy jó szabadrúgáskombináció után vette célba a bal fölsőt, de Kavasima Eidzsi hárított. Az ellencsapásból Komano Juicsi keveredett helyzetbe, lövése viszont nem volt elég pontos.

Félidőben a távol-keletiek nyeregben érezhették magukat, Morten Olsen viszont törhette a fejét: csapata játékban nem sokat mutatott, és a kiesés szélére sodródott...

A második félidőt szabadrúgással kezdték a japánok (rossz jel a dánoknak...), Endo ívelt, Sörensen nagyon rosszul mozdult, de a kapufára piszkálta a labdát. Az 51. percben nagy dán lehetőség maradt ki, Rommedahl jobb oldali beadása után Tomasson és Kahlenberg is lemaradt centikkel. Egy perccel később a felfutó Lars Jacobsen csavart a kapu elé, Tomasson az ötösön átvette a labdát, de a becsúszó Haszebétől zavarva nem tudott a kapuba találni.

Olsen ismét cserélt, védőt csatárra, Kröldrup helyére Sören Larsen jött be, így a piros-fehérek már három középcsatárral próbáltak rohamozni.

Az 59. percben Jakob Poulsen gondolta úgy, hogy lövésből lesz a gól, de nem lett, mert Kavasima hárította a kemény és nagyon kellemetlen távoli löketet. Egy perccel később Kahlenberg szerette volna szabadrúgásból a bal fölsőbe varázsolni a Jabulanit, de a japán kapus másképp gondolta, és simán védett.

Ha a rutin nem tudja kivívni a sikert, jöjjön a fiatalság, gondolta Morten Olsen, és becserélte a vb legfiatalabb játékosát, Christian Eriksent. Az ifjú a 68. percben megmutatta, hogy tenni is akar a dán sikerért, óriási lövést eresztett meg, amely azonban elment a léc fölött.

TOMASSON, A REKORDER
Góljával Jon Dahl Tomasson lett a legeredményesebb dán játékos a vb-k történetében (5 gól), egyben beállította az abszolút válogatottbeli gólrekordot, utolérve az 52 találatot jegyző Poul „Tist" Nielsent.

A dánok ettől még nem tudtak közelebb jutni a szépítő gólhoz, pláne ahhoz, hogy hármat szerezzenek – márpedig ez kellett volna a továbbjutáshoz.

A hajrát egy dörgő kapufa vezette be, Tomasson bombázott a lécre. A 81. percben Haszebe borította fel a tizenhatoson belül Daniel Aggert, büntetőhöz jutottak az északiak. Jon Dahl Tomasson állt a labda mögé, de gyenge lövését védte Kavasima, a rutinos center viszont a kipattanót már a hálóba pörgette, 1–2.

Kevés volt, főleg, hogy a japánok kedvükre kontráztak: a 87. percben a remekül játszó Honda csodálatos csellel verte át őrzőjét, középre passzolt, a csereként beállt Okazaki Sindzsi pedig a hálóba továbbított. Szép akció, eldőlt a mérkőzés (1–3).

A dán válogatott eddig sem bővelkedett ötletekben, a végén meg már tehetetlen volt: bár megpróbálta fölényét gólra váltani, nem volt elég átütőerő az Olsen-banda játékában. A meccshez a zárszót Honda biztosította, de irtózatos erejű lövése elfütyült a kapu mellett – a játékvezető hármas füttyszava pedig dán kiesést jelzett. Az északiak először utaznak haza a csoportkört követően az együttes vb-története során.

Japán kulturált játékkal, remekül szervezett védekezésére építve megérdemelten győzött, ezzel 2002 után másodszor jutott be a legjobb 16 közé a világbajnokságon.

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Hollandia335–1+4 9  
  2. Japán3214–2+2 6  
  3. Dánia3123–6–3 3  
  4. Kamerun332–5–3 0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik