Új bajnokot avatnak, Puyol döntőbe fejelte a spanyolokat

Vágólapra másolva!
2010.07.07. 20:26
null
A döntő pillanat: Puyol valóra váltja Paul polip jóslatát, befejeli a döntőbe a spanyolokat (Fotó: Reuters)
Új világbajnokot avatnak 2010-ben: Hollandia után Spanyolország jutott be a dél-afrikai labdarúgó-vb döntőjébe, miután Carles Puyol 73. percben fejelt góljával 1–0-ra legyőzte Németországot. Az Európa-bajnok selección győzelme teljesen megérdemelt, az eddig a vb-n remeklő Nationalelfnek elfogyott a lendülete az elődöntőre. Uruguay, Olaszország, az NSZK (Németország), Brazília, Anglia, Argentína és Franciaország után Hollandia vagy Spanyolország lehet a labdarúgás történetének nyolcadik világbajnoka.

A német válogatottban az eltiltott Thomas MüllertPiotr Trochowski helyettesíti, míg Vicente del Bosque eleget látott, és kivette a csapatból a vb-n csak vergődő Fernando Torrest – a Liverpool csatára helyén Pedro Rodríguez kapott lehetőséget.

A mérkőzésnek magyar kulcsszereplői is voltak: Kassai Viktor vezette a találkozót, Erős Gábor és Vámos Tibor asszisztensi segítségével. Ez volt a Nationalelf történetének 98. vb-mérkőzése: a németek a brazilokat előzték meg így eggyel.

Az első eseményt a 4. percben egy pályára berohanó szurkoló miatt jegyezhettük fel, az illető könnyen lehet, hogy első kézből szerezhet majd tapasztalatokat egy dél-afrikai büntetés-végrehajtási intézményről...

Az első helyzet a gólkirályjelölt David Villa előtt adódott az 5. percben, Pedro remek passza után: a spanyol csatár kilépett Per Mertesacker és Arne Friedrich közül, becsúszva kapura lőtt, de a jó ütemben kimozduló Manuel Neuer hárított. Az első tíz perc spanyol mezőnyfölényt hozott, a Nationalelf nem tudott semmit megvillantani a vb-n mutatott kitűnő támadójátékából.

A második helyzetet egy szép spanyol szögletkombináció hozta, mely után Andrés Iniesta tekert középre, de a bevetődő Carles Puyol kapu fölé fejelt. Az első német lehetőség is szöglet után jött, Mesut Özil kornerének ugyanis aláfutott Iker Casillas, de ki tudta paskolni a labdát – aztán a következő sarokrúgás után már magabiztosabb volt.

A meccs nyitányát újabb spanyol lövés zárta le, a felfutó Sergio Ramos durrantott nagyon nehéz szögből, a jobb oldalról mellé-fölé. Válaszul az abszolút vb-gólrekordra hajtó Miroslav Klose próbált helyzetet kialakítani, de szélesen vette át a labdát, és a védők tisztáztak. Az mindenesetre látszott a mérkőzés összképén, hogy mennyit számítottak a korábbi mérkőzéseken a korai német gólok – a spanyolok nem nyíltak ki, és sok labdajáratással harcoltak ki mezőnyfölényt. Mellesleg az első 26 percben Kassai nem fújt le szabálytalanságot – alighanem még nem volt ilyen vb-elődöntő.

A 27. percben Ramos lépett oda nagyon csúnyán a labdát már elrúgó Lukas Podolskinak – „lapot érő" következmények nélkül (viszont 26:52 után megvolt az első szabálytalanság a statisztikai lapon!). Xabi Alonso távoli lövéssel próbálta bevenni Neuer kapuját, de a német kapusnak nem kellett beavatkoznia, a labda ártalmatlanul ment el a bal kapufa mellett.

A 32. percben Trochowski adott munkát Casillasnak, de távoli löketét a spanyol kapus szögletre tolta. Két perc múlva megint a selección kapuvédője indult légi útra, ezúttal egy beadást kellett látványosan elbokszolnia az előrehúzódó Mertesacker elől. A németek feljavultak, és a labdát is egy kicsit jobban tartották – persze még így is jelentős volt a spanyol labdabirtoklási fölény.

A 45. percben a németek gyors kontrát indítottak, Klose passzolt balra, Özil elesett Ramos szorításában, Kassai továbbot intett. A németek biztos reklamálni fognak... A félidőt Pedro jó lövése zárta, de Neuer simán hárított – maradt a 0–0 az első 45 perc után.

Érdekes statisztika a 69. percből: Podolski (10)
képtelen megjátszani Klosét (11) (Castrol Index)
Érdekes statisztika a 69. percből: Podolski (10) képtelen megjátszani Klosét (11) (Castrol Index)

A második játékrészt ütemes vuvuzelaszó vezette be, ez Trochowskit inspirálta lövésre, de a kísérletbe ketten is beleléptek. A másik oldalon Pedro gyorsulta le, majd döntötte halomra a bal oldali német védelmet, Xabi Alonso elé tálalt, de a középpályás kapu mellé lőtt mintegy 24 méterről. Alonso lövőkedve nem hagyott alább, az 50. percben kőkemény, ballábas löketet eresztett meg, de a labda ezúttal a bal oldali kapufa mellett zúgott el kívülről.

Az 52. percben változtatott Joachim Löw, Boateng helyére Marcell Jansen érkezett a pályára. Az 55. percben David Villa kísérletezett, csavarása elpattogott a bal alsó mellett – egyértelműen a spanyolok irányították a mérkőzést.

Az 58. perc két nagy spanyol helyzetet is hozott: először egy bal oldali Capdevila-beadás és egy hátratett labda után Pedro lövését tolta ki Neuer, majd Iniesta tört be a bal oldalon a büntetőterületen belülre, ziccerben középre passzolt, Villa azonban centikkel lemaradt a labdáról. Óriási lehetőség volt! A második félidő első félig-meddig veszélyes német akciója az 58. percben a bal oldalon futott, viszont Piqué menteni tudott Kloséék elől. A német 11-eshez fél perccel később már eljutott a labda: Klose lövése a kapu fölött ment el.

Trochowski bevetésének végére érkezett a 62. percben, Toni Kroos váltotta fel. A spanyolok is megreklamálták a maguk tizenegyesét, Sergio Ramos esett el Podolski mellett a tizenhatoson belül, de Kassai továbbot intett – úgy tűnt, helyesen (ezt a spanyoloknál szakkommentárkodó egykori kitűnő játékvezető, Juan Andújar is megerősítette – pedig ő nem vádolható a németek melletti elfogultsággal).

AZ ELSŐ FECSKE
Puyol gólja volt az első a 2010-es naptári évben, amelyet a német válogatott a második félidőben kapott – kilenc meccs után tört meg a sorozat. Ez volt Puyol 3. válogatott gólja 89 mérkőzésen, legutóbb 2008-ban, Észtország ellen talált be!

A spanyol fölényből német ziccer alakult ki: Podolski bal oldali beadása átszállt a védők fölött, Kroos teljesen üresen vehette át a labdát, de ordító helyzetben belsővel Iker Casillast találta telibe.

A németek kihagyták a helyzetet, és megfizettek, méghozzá egy szögletrúgás után, a 73. percben. A bal oldalról Xavi tekert középre, Puyolés Piqué ugrott fel a labdára, végül Carles Puyol küldött hatalmas erejű fejest Neuer hálójába. Megérdemelt spanyol vezetés, 0–1!

„ARGENTIN" ÁTOK

1994 óta átok ül az Argentínát kiverő csapatokon: egy körrel később mind kiestek. 1994-ben a románok, 1998-ban a hollandok, 2006-ban a németek búcsúztak az albiceleste kiejtése után. A sorozat folytatódott...

A Nationalelf mindössze másodszor került hátrányba a világbajnokságon, így jönnie kellett. Jött is, de a beadások nem találtak embert, bár áttevődött a játék a spanyolok térfelére. Úgyhogy jöhettek a selección kontrái! A 82. percben hiába ment el a Villa helyére beálló Fernando Torres és Pedro kettő az egyben, utóbbi önző volt, nem passzolt, a német védők pedig menteni tudtak.

A 85. percben Schweinsteiger lövésébe lépett bele Carles Puyol, majd a német hetes elesett 17 méterre a kaputól – Kassai nem látott szabálytalanságot. Pedrót lehívta a pályáról Del Bosque, az utolsó öt percre David Silva állt be az Európa-bajnok csapatba. A németek nem tudtak helyzetet kialakítani, a spanyolok meg túljátszották akcióikat – erre akár ráfizethettek volna. Del Bosque váltott, beküldte a 92. percben Marchenát is Xabi Alonso helyére. A Nationalelfben nem maradt erő és lendület, az eredmény viszont maradt 0–1, csakúgy, mint a 2008-as Eb döntőjében. Spanyolország teljesen megérdemelten jutott be a világbajnoki döntőbe, amelyben Hollandia ellen döntheti el, melyik csapat lesz a labdarúgás történetének új, nyolcadik világbajnoka.

A mérkőzés legjobbjának a 106 átadásából 92-t jó helyre küldő, 86.8 százalékkal passzoló spanyol karmestert, Xavit választották meg a FIFA honlapján.


A JEGYZŐKÖNYV ÉS A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV ÉS A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
STATISZTIKÁK

NÉMETORSZÁGSPANYOLORSZÁG
Lövések/fejesek513
Kapura 25
Szabálytalanságok97
Labdabirtoklás4951
Szögletek67
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik