Matjaz Kek

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 16:54
Az egykori válogatott középpályás nemzeti csapatának kispadján sem vallott csődöt, hiszen nagynevű elődjeinél jóval soványabb eresztésből is kicsiholt egy vb-szereplést, nyolcéves szünet után.

Kek szülőhelyének, Maribornak legnevesebb csapatában, az NK-ban lett profi futballista nem sokkal 18 éves kora előtt, és bár nem vitte jugoszláv válogatottságig, nem volt ügyetlen sem, hiszen ha egészséges volt, általában a kezdőben kapott helyet.

 

Matjaz Kek
nemzetisége:
szlovén

válogatottságainak száma játékosként: 1/0

születési hely: Maribor
ideje: 1961.09.09.

pozíció: szövetségi kapitány

magassága: 177 cm

súlya: 80 kg

korábbi klubjai:
játékosként:

NK Maribor, Spittal/Drau
edzőként:
NK Maribor

sikerei:
játékosként:

szlovén bajnok (1997, 1998, 1999), Szlovén Kupa-győztes (1997, 1999)
edzőként:
szlovén bajnok (2002, 2003), Szlovén Kupa-győztes (2004), vb-résztvevő (2010)

1985-ben az osztrák másodosztályú SV Spittalhoz igazolt, ahol három idényt húzott le. Az ország és az ottani viszonyok annyira megtetszettek neki, hogy a Grazer AK-ban még hét szezont töltött el. 1992-ben ért fel karrierje csúcsára, amikor a frissiben újjáalakult szlovén válogatottban is bemutatkozhatott. 1995-ben hazatért a Mariborhoz, ahonnan többszörös bajnokként és kupagyőztesként vonult vissza meglehetősen „korosan", nem sokkal 38. születésnapja előtt.

Mi sem természetesebb, hogy a Maribornál kezdte edzői tevékenységét is, és mivel igencsak sikeresen, aranyokkal fémjelzetten. Amikor kezdett elfáradni kapcsolata a Mariborral, 2006-ban, a szlovén serdülőválogatottak élére került, majd 2007 elején némileg váratlanul a felnőtt nemzeti csapat kispadját is megkapta.

Nem sokan irigyelték: a régi nagy öregek már öregek voltak, új Zahovicoknak vagy legalább új Pavlinoknak se híre, se hamva nem mutatkozott, ráadásul igen erős csoportba kerültek a vb-selejtezőkön. A kiválóan felépített védelemnek és a kőkeményen robotoló középpályásoknak köszönhetően azonban kvalifikálták magukat az első afrikai vb-re, még ha csak az oroszok elleni pótselejtezőn győzve is.

A tornán egy győzelemmel is elégedettek lehetnek, Kek szerződése egyébként 2012-ig szól. Ha kirúgnák, sem halna éhen, hiszen DJ-skedik egy rádióban, mellette TV-kommentátorkodik is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik