Kamerun kikapott Dániától, és kiesett

Vágólapra másolva!
2010.06.19. 20:27
null
Webó nem tudta kihasználni helyzeteit, Kamerun pedig kiesett a vb-ről (Fotó: Action Images)
Hiába szerzett vezetést Kamerun Samuel Eto'o góljával, Dánia fordított, és 2–1-re győzött a remek iramú mérkőzésen az E-csoportban. Ezzel eldőlt, hogy az afrikai együttes a dél-afrikai világbajnokság első búcsúzója, míg Hollandia már biztosan bejutott a nyolcaddöntőbe.

Kamerun és Dánia is szerzett pont nélkül áll az E-csoportban, így mindkét együttes számára létfontosságú volt az esti mérkőzés. Ám valószínűleg a hollandok is figyelemmel kísérték a találkozót, mivel dán-siker vagy döntetlen esetén már biztosan bejutottak volna a nyolcaddöntőbe.

A 7. percben Dennis Rommedahl kapott jó indítást a jobb oldalon, és kapura lőtt, ám a labda fölé ment. Három perccel később Christian Poulsen eladta a labdát a dán tizenhatos előterében, amelyre Pierre Webó csapott le. A támadó egy csel után balról középre passzolt Samuel Eto'óhoz, aki a kapuba bombázott. 1–0

A dánok a kapott gól ellenére nem estek össze, és a 17. percben Jesper Grönkjaer egy visszagurított labdát lőtt veszélyesen kapura, ám az megpattant a védőkön. Három perccel később ismét veszélyes támadást vezetett Dánia: Jon Dahl Tomasson vetődött be a jobbról belőtt labdára, ám Souleymanou Hamidou kapus mentett előle.

Az első fél órában a gólt leszámítva a dánok támadtak valamivel veszélyesebben, ám a 29. percben Achille Emana szépen fordult le, de ahelyett, hogy indította volna Eto'ót a tizenhatos előterében, kapura lőtt, ám rosszul célzott.

A 33. percben aztán góllá érett a dánok fölénye: Simon Kjaer hatalmas indítást adott a jobb szélen elfutó Rommedahlnak, aki középre lőtt, és az érkező Nicklas Bendtner becsúszva lőtt a kameruniak kapujába. 1–1

Az első félidő hajrájában felgyorsultak az események: a 42. percben Alexandre Song hibája után támadhattak a dánok, és Rommedahl tört a kapura, ám kissé kisodródott, ezért visszagurított Tomassonhoz, aki azonban a védőbe lőtte a labdát nagy helyzetben.

Néhány pillanattal később a másik oldalon alakult ki nagy lehetőség: Achille Emana passzolt Eto'óhoz a dán védők hibája után, aki kapura lőtt, de a labda a jobb kapufát találta el. Egy perccel később ismét veszélyben forgott Thomas Sörensen kapuja, de Emana nem tudott élni a helyzetével.

A szünet után sem vettek vissza a tempóból a csapatok: a 47. percben Kamerun szöglethez jutott, és a rövid oldalon érkező Stéphane M'bia – megelőzve védőjét – kapura fejelt, ám Sörensen fölé tolta a labdát. Egy perccel később ismét Kamerun veszélyeztetett, majd a másik oldalon is helyzet alakult ki: Kjaer lőtt kapura, ám a labda fölé ment.

A 49. percben Sébastien Bassong kapott sárga lapot Bendtner buktatásáért, ami önmagában nem lenne érdekes, de a dán védő a vb századik lapját kapta meg.

Az 58. percben Eto'o nagyszerű csel után a leshatáron indította Webót, aki nagy helyzetbe került, ám az égbe lőtte a labdát. Az iram egy óra elteltével sem csökkent, a 60. perc környékén pedig az afrikaiak játszottak veszélyesebben.

A 61. percben mégis Dánia szerzett gólt, és fordította meg az állást. Rommedahl indult el a jobb szélen, és nagyon átverte Jean Makount, majd a kapu jobb oldalába tekert. 1–2

Az eddig is nyílt támadójátékot vállaló Kamerun még keményebben kezdte rohamozni a dánok kapuját, ám az európai együttes jó védekezésével nem engedte be a tizenhatosára a sokat passzoló afrikaiakat.

A 71. percben aztán Tomasson került óriási helyzetbe, miután Rommedahl tette le elé a labdát, ám a Feyenoord játékosa ezúttal sem tudott élni lehetőségével: a kapusba lőtte a labdát.

A 75. percben Alexandre Song cselezgetett a tizenhatos előterében, majd lőtt, ám a Jabulani nem találta el a kaput. Három perccel később pedig Emana került nagy helyzetbe, de ismét Sörensen nyerte kettejük párharcát: nagy bravúrral védte a jobb alsó sarokba tartó labdát. 

Kamerun mindent a támadásokra tett fel, és Tomasson eldönthette volna a meccset egy kontratámadás végén, de rosszul vette át a labdát.

Kamerun az utolsó pillanatokig harcolt a kiesés elkerüléséért, de továbbra sem tudta feltörni a dánok védelmét, így az afrikai az első csapat, amely kiesett a világbajnokságon, míg az is eldőlt, hogy Hollandia biztosan bejut a nyolcaddöntőbe.

SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Hollandia 2 2 3–0 +3  6  
  2. Japán 2 1 1 1–1 0 3  
  3. Dánia 2 1 1 2–3 –1  3  
  4. Kamerun 2 2 1–3 –2  0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik