Iniesta játszhat, pedig a lapok csak a padra várták

Vágólapra másolva!
2010.06.16. 13:52
null
Andrés Iniesta a spanyolok keddi edzésén (Fotó: Action Images)
Így lesznek az elsőkből utolsók: az Európa-bajnok spanyol válogatott az utolsók között mutatkozik be az idei labdarúgó-világbajnokságon. A H-csoport ma délután négy órakor kezdődő csoportmérkőzésén Svájc lesz az ellenfele, amelytől még sohasem kapott ki, igaz, legutóbbi randevújuk a régmúlt homályába vész. Igaz persze az is, hogy az azóta eltelt időben, 1994 óta Spanyolország története legjobb formáját futja.

Nem számítva az ukránok ellen elveszített tizenegyespárbajt a 2006-os nyolcaddöntőben, Svájc négy mérkőzés óta veretlen a világbajnokságon, sőt gólt sem kapott. Legutóbbi legyőzője éppen a spanyol válogatott volt azon a bizonyos múlt homályába vesző washingtoni vb-nyolcaddöntőben, az eddigi utolsó futballista pedig, aki – nem tizenegyespárbajban – vb-gólt lőtt Svájcnak az utóbbi években a Barcelona sportigazgatójaként dolgozó Txiki Beguiristain.

EGYMÁS ELLEN
 

Svájc még sohasem győzte le Spanyolországot. Az 1925-ben kezdődő párharc eddigi mérlege: 18 mérkőzés, 15 spanyol győzelem, 3 döntetlen.

Két világbajnoki döntős mérkőzésüket a spanyolok nyerték meg (1966: 2:1; 1994: 3–0), két vb-selejtezőjükön egy spanyol győzelem és egy döntetlen született (1958: 4:1, 2:2). A többi randevú felkészülési meccs  volt.

No de hagyjuk a múltat, hiszen sokkal fontosabb, milyen új fejezettel bővül ma a lista. A mérkőzés abszolút esélyese a legutóbbi 49 mérkőzéséből csupán egyet elveszítő Spanyolország.

Annál is inkább, mert a hírek szerint Andrés Iniesta, Fernando Torres és Cesc Fabregas egyaránt felépült sérüléséből, szükség esetén pályára is léphetnek délután. Kérdés ugyanakkor, mit jelenthet a szükség…

A vezető spanyol sportlapok portáljai úgy vélték, Vicente del Bosque szövetségi kapitány csak a mérkőzés közben gondolkodik majd el ezen, avagy az említett hármasból leginkább a csapatba várt Iniesta is a kispadon kezd – ám a szakvezető mégis a kezdőbe jelölte a Barcelona középpályását.

„Senki se számítson arra, hogy az első fél órában eldől a mérkőzés. Anglia és Olaszország például úgy lett világbajnok annak idején, hogy az elején kínlódott. Az első mérkőzések mindig nagyon nehezek" – igyekezett csillapítani az elvárásokat Del Bosque.

FELKÉSZÜLÉSI MECCSEK 
SPANYOLORSZÁG. Márc. 3.: Franciaország 2-0, máj. 29.: Szaúd-Arábia 3-2, jún. 3.: Dél-Korea 1-0, jún. 8.: Lengyelország 6-0
SVÁJC. Márc. 3.: Uruguay 1-3, jún. 1.: Costa Rica 0-1, jún. 5.: Olaszország 1-1

Ottmar Hitzfeld is reménykedik benne, hogy a spanyoloknak nehéz napjuk lesz, de tisztában van azzal, hogy tanítványainak milyen nagy erőfeszítésbe kerül majd pariban maradni.

„A spanyolok nemcsak technikásak, hanem sokat is futnak. Nagyon összeszedettnek kell lennünk hátul, kilenc emberrel kel védekeznünk, és aztán ahányszor csak tudunk, gyors támadásokkal rajtuk kell ütnünk. Meg kell próbálnunk zavart kelteni a középpályásaik között, kiharcolni szabadrúgásokat, mert azokból lehetünk igazán veszélyesek" – mondta Hitzfeld, aki szerint nem lenne meglepetés, ha 65-70 százalékban a spanyolok birtokolnák a labdát.

Mivel a svájciak 394 perce nem kaptak gólt világbajnokságon, nem tekinthetők esélytelennek a spanyolok megfékezését illetően. Ismert ugyanakkor, hogy két fontos játékosukat (Alex Frei, Valon Behrami) elvesztették sérülés miatt, így elsősorban Pascal Nkufótól várhatják a spanyol védelem sakkban tartását.

 CSAPATMUSTRA
SPANYOLORSZÁG SVÁJC
 VB 2010
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–SVÁJC
Durban, Moses Mabhida Stadion, 16 óra. Vezeti: Webb (angol)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila – Busquets – David Silva, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta – Villa. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
SVÁJC: Benaglio – Lichtsteiner, Senderos, Grichting, Ziegler – Inler, Fernandes, Huggel, Barnetta – Derdiyok, Nkufo. Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik