Legyőzi az ementáli a chil(e)it?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.06.09. 21:40
null
A spanyolok ellen nem léphet pályára Frei, pedig góljaira nagy szüksége lenne a Natinak (Fotó: Reuters)
A „Natit", azaz a svájci labdarúgó-válogatottat sokan, szurkolók és szakértők is, esélyesnek tartják a csoportból való továbbjutásra. Az azonban kisebbfajta csoda lenne, ha a nyolcaddöntőt is túlélné a Hitzfeld-legénység. 

Svájci retesz 

A németországi világbajnokságon nem kapott gólt, mérkőzésenként viszont csupán egyet rúgott átlagban a svájci labdarúgó-válogatott, majd társházigazdaként háromig jutott az Eb-n, de úgy, hogy abból kettőt a portugál B válogatott kapujában helyezett el, egy már tét nélküli meccsen. Ez az adatsor rávilágít Ottmar Hitzfeld kapitány problémáira: tíz vb-selejtezőn mindössze nyolcszor kapitulált a védelem, de 1.8 gólt rúgtak átlagban mérkőzésenként, ráadásul úgy, hogy Moldova, Luxemburg, Lettország és Izrael is a csoporttársak között volt...

Kikopott az egykori alapember 

Az egyes mezt Pascal Zuberbühlertől a 26 éves Diego Benaglio (klubja a Wolfsburg) örökölte meg. Előtte két exarsenalos fiatal alkotott jól összeszokott középső duót: Johan Djourou (23) és Philippe Senderos (25). Előbbi viszont nem lesz ott vb-n, hiszen teljesen kiszorult klubjából, csak egyetlen tétmérkőzésen játszott ebben az idényben az „ágyúsok" között. Helyét a rutinos Stéphane Grichting (31, Auxerre) vette át a nemzeti csapatban, míg a védelem jobb oldalán a laziós iparos, Stephan Lichtsteiner (26), átellenben a középpályásként is bevethető Reto Ziegler (24, Sampdoria) számít alapembernek (utóbbi csak azért, mert az eddigi első számú balbekk, Christoph Spycher sérülése miatt nem repülhetett Dél-Afrikába). Senderost távolléte alkalmával a herthás Steve von Bergen (26) pótolta, nem is rosszul. A keret tagja még a tapasztalt Bundesliga-veterán, a ballábas Ludovic Magnin (31, Zürich) is.

A VB-N ÍGY ÁLLHATNAK FEL

 

Lendületre építve 

Mivel a helvétek középpályássora finoman szólva sem szenved kreativitástúltengésben, az elmúlt években több mint egy tucatnyi játékost kipróbált Hitzfeld mester ebben a csapatrészben. „A 4–2–3–1-es rendszert favorizáló nemzeti csapatban Johann Vogel és Raphael Wicky háttérbe szorulásával a fazonszabászat Hakan Yakinra maradt, aki mögött két fiatal futógép, Gökhan Inler és Gelson Fernandes folytathat labdagyűjtögető életmódot" – írtuk a svájciakról a 2008-as Eb előtt. Hitzfeld a jó öreg 4–4–2 mellett tette le a garast. Inler (25, Udinese) most is stabil csapattag, Fernandes (23, St.-Étienne) viszont nagy harcot vív a szintén védekező középpályás Benjamin Huggellel (32, Basel) a kezdőbeli helyért, míg Hakan Yakin (33, Luzern) kispados lesz a vb-n. A széleken sincs hiány futómennyiségben: a kétlábas Tranquillo Barnetta csapata legjobbja lehet Dél-Afrikában is. A jobb oldalon a sampdoriás Marco Padalino (26) lett kezdő a selejtezők végére, az ő konkurenciája a tapasztalt Valon Behrami (25, West Ham). A mindössze 18 esztendős szélső, a koszovói albán származású Xherdan Shaqiri (Basel) is befért még a vb-keretbe, nem úgy, mint a 2004-es Eb egyik felfedezettje, az örök ígéret Johan Vonlanthen.

Már nem one-man-show 

Kuhn előszeretettel küldte pályára a „Natit" egyetlen csatárral, és erre keresve sem talált volna jobbat honfitársai közül az egykori francia gólkirálynál, Alexander Freinél (30, Basel). Mostanában a holland bajnokságban rendre 10 gól fölött termelő veterán, Blaise Nkufo alkot vele csatárpárost (a Twentét a vb után a Seattle Soundersre cserélő Nkufo korábban több nagy torna előtt súlyosan megsérült, így 35 évesen most esik át a tűzkeresztség eme fajtáján). Mellettük a keret tagja még a 2008-ban feltűnt Eren Derdiyok (21, Bayer Leverkusen), de ő nem éppen gólerős a címeres mezben, valamint a Nürnberget szolgáló Albert Bunjaku (26) is. 

Mire mennek 4–4–2-ben? 

A svájci utánpótlás egyike Európa legjobbjainak, de jó néhány évet kell még várni arra, amíg beérnek a mai tizenévesek. Hitzfeld csapatának korösszetétele egyébként ideális. A csapat legfőbb erőssége a taktikus, összeszedett játék, a rengeteget futó középpályássor pedig egyértelműen a „Nati" motorja. Nagy kérdés viszont, hogy lesz-e olyan játékos, aki csempész némi kreativitást futballjukba (talán éppen Hakan Yakin lesz az?), és a Frei, Nkufo páros milyen ütemben termeli a gólokat.  

FREI MEGSÉRÜLT, DE OTT LEHET A TORNÁN

Megkönnyebbülhetnek a svájci válogatott szurkolói, ugyanis a ma délutáni utolsó edzésen megsérülő Alexander Frei ott lehet a dél-afrikai világbajnokságon. Igaz, a „Nati" csapatkapitánya várhatóan kénytelen lesz kihagyni a Spanyolország elleni első csoportmeccset.

 

A Basel támadója a svájciak elutazás előtti utolsó gyakorlásán szenvedett bokasérülést, de ott lesz a Nati Dél-Afrikába tartó repülőgépén. „Frei valószínűleg nem épül fel a spanyolok elleni meccsre, de reméljük, számíthatunk rá a Chile elleni második találkozónkon" – nyilatkozta az elutazás előtti sajtótájékoztatóján Ottmar Hitzfeld, a svájciak szövetségi kapitánya. A 30 éves Frei egyébként nagyon balszerencsés a nagy tornákon: a 2008-as, hazai rendezésű Európa-bajnokság Csehország elleni nyitómérkőzésén is megsérült; sírva bicegett le a pályáról, és a folytatásban csak a lelátóról szoríthatott társaiért.

 SVÁJC 23 FŐS KERETE
Kapusok: Diego Benaglio (Wolfsburg), Marco Wölfli (Young Boys), Johnny Leoni (FC Zürich)
Hátvédek: Stephan Lichtsteiner (Lazio), Stéphane Grichting (Auxerre), Philippe Senderos (Everton), Steve von Bergen (Hertha), Mario Eggimann (Hannover), Reto Ziegler (Sampdoria)
Középpályások: Valon Behrami (West Ham), Marco Padalino (Sampdoria), Gökhan Inler (Udinese), Benjamin Huggel (Basel), Gelson Fernandes (Saint-Étienne), Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt), Tranquillo Barnetta (Leverkusen), Xherdan Shaqiri (Basel), Ludovic Magnin (FC Zürich)
Csatárok: Hakan Yakin (Luzern), Alexander Frei (Basel), Blaise Nkufo (Twente), Eren Derdiyok (Leverkusen), Albert Bunjaku (Nürnberg)
SVÁJC ÚTJA A VB-RE
EURÓPAI ZÓNA, 2. CSOPORT
Izrael–Svájc 2–2 (Benajun 73., Szahar 92., ill. H. Yakin 45., N’Kufo 56.)
Svájc–Luxemburg 1–2 (N’Kufo 43., ill. Strasser 28., Leweck 86.)
Svájc–Lettország 2–1 (Frei 63., N’Kufo 73., ill. Ivanovs 71.)
Görögország–Svájc 1–2 (Hariszteasz 68. ill. Frei 42. – 11-esből, N’Kufo 77.)
Moldova–Svájc 0–2 (Frei 32., Fernandes 90.)
Svájc–Moldova 2–0 (N’Kufo 20., Frei 53.)
Svájc–Görögország 2–0 (Grichting 83., Padalino 88.)
Lettország–Svájc 2–2 (Cauna 61., Astafjevs 75., ill. Frei 43., Derdiyok 80.)
Luxemburg–Svájc 0–3 (Senderos 6., 8., Huggel 23.)
Svájc–Izrael 0–0
Svájc csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra.
A csoport többi eredményét itt olvashatja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik