Hollandia Japánt is bedarálta

Vágólapra másolva!
2010.06.19. 13:24
A holland labdarúgó-válogatott a második mérkőzését is megnyerte a dél-afrikai világbajnokságon. Az oranje Wesley Sneijder 53. percben távolról szerzett góljával 1–0-ra győzte le Japánt, amely a hajrában ugyan sokat tett az egyenlítésért, de a három pontot mégis Bert van Marwijk együttese könyvelhette el.

Sneijder (10) góljával szerzett vezetést Hollandia (fotó: Action Images)
Sneijder (10) góljával szerzett vezetést Hollandia (fotó: Action Images)
Sneijder (10) góljával szerzett vezetést Hollandia (fotó: Action Images)
Sneijder (10) góljával szerzett vezetést Hollandia (fotó: Action Images)
Sneijder (10) góljával szerzett vezetést Hollandia (fotó: Action Images)

Bert van Marwijk, a holland válogatott szövetségi kapitánya nem változtatott a Dánia elleni mérkőzés kezdőjéhez képest, azaz Arjen Robben – bizonyára nem százszázalékos erőállapota miatt is – újra a kispadon foglalt helyet.

A japán kapitány, Okada Takesi is hasonló felállást választott, mint Kamerun ellen, ám nyilván védekezőbb szellemben küldte pályára övéit, mint a Kamerun elleni találkozón.

Az első említésre méltó esemény Komano Juicsi ápolása volt, a japán védőt Robin van Persie rúgta állon, miután hátulról szabálytalankodtak vele. A szabadrúgást Wesley Sneijder rúgta kevéssel fölé – a japánok ezt követően duplán is felsóhajtottak, mivel Komano is visszatérhetett a játéktérre.

Hollandia nagy mezőnyfölényben kezdett, ám az első húsz percben egy látványos, de nem túl eredményes Dirk Kuyt-ollózás jelentette a támadásai csúcsát. Japán eközben agresszív labdaszerzéseket és pontatlan hosszú indításokat tudott felmutatni, Maarten Stekelenburg kapus tőlük akár napozhatott is.

Jellemző pillanata volt az összecsapásnak, amikor Nigel de Jong az ellenfél tizenhatosától passzolta hátra kapusának a labdát. Japán Honda Keiszuke távoli fejesével vette célba először a holland kaput, igaz, ennél a próbálkozásnál sem kellett játékba avatkoznia Stekelenburgnek.

A félidő második felére mind aktívabbak lettek a távol-keletiek, Macui Daiszuke egy kontra végén 18 méterről próbálkozott (a kapus fogta a középre tartó lövést), Honda pedig távolról puffantott fölé egy szabadrúgást. Hollandia eközben folyamatos Mathijsen, Heitinga összjátékkal vétette észre magát – a saját térfelén. A félidő utolsó percében Rafael van der Vaart azért egyszer legalább megtornáztatta  Kavasima Eidzsit, de ez csak arra volt jó, hogy ne múljon el narancsos kapura lövés nélkül az első 45 perc.

A második játékrész elején Hollandia ismét aktívabban kezdett, és az 53. percben Wesley Sneijder életerős lökete után meg is szerezte a vezetést. Van Persie szelidített meg egy labdát a tizenhatoson belül, szorongatott helyzetéből hátrapasszolt az Inter irányítójának, aki 18 méterről nagy erővel tüzelt, Kavasima pedig mellényúlt a jobbra tartó labdának, amely így a kapu bal oldalában kötött ki. 1–0

A gól után Okada Takesi is előrébb küldte csapatát, a japánok így feljebb tolták védekezésüket és  letámadtak, a Macui helyére érkező korábbi Celtic-játékos, Nakamura Sunszuke pedig próbálta irányítása alá vonni az ázsiai akciókat.

Van Marwijk a Dánia ellen csereként remeklő Eljero Elia beállításával reagált a japán lépésre. Az ázsiaiak mind több időt töltöttek ellenfelük kapuja előtt, de a hatékonyság jócskán hagyott kívánnivalót maga után.

Eközben a szintén csereként beálló Ibrahim Afellay végleg eldönthette volna a találkozót, de két ziccert is elhibázott a bal oldalról Kavasimával szemben. A kihagyott helyzetek a 90. percben majdnem megbosszulták magukat: Okazaki Sindzsi kapott jó labdát, és 10 méterről csupán centikkel lőtt a kapu fölé.

Hiába azonban a japán hajrá, az eredmény nem változott, Hollandia újabb három ponttal gazdagodott.

 

A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
 AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Hollandia223–0+3 6  
  2. Japán2111–10 3  
  3. Kamerun110–1–1 0  
  4. Dánia110–2–2 0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik